CC crew forever! – Ilyen volt a Carson Coma a Budapest Parkban

2023.06.16. 14:01, srecorder

dsc_0552.jpg

Ismét a Budapest Parkban és ismét telt ház előtt mutatta be új lemezét, a sötétebb, dühösebb IV-t a Carson Coma, ahol egy ponton a Böiler legendás frontembere is beköszönt, Giorgio seggre ült egy varacskos rifftől, Orbán Viktor nevét pedig hangosabban üvöltötték, mintha Dé:Nash táltosdiszkós békemenetén járnánk.

Ha nem is hívták annak, lemezbemutató bulit tartott a Carson Coma a Parkban, ahol a teljes új albumot eljátszották, sőt a színpadkép is a IV borítóját keltette életre (vörös függönyök előtt a zenekar tagjait mintázó római szobrok, plusz néhány növény a korábbi szettből). Tavaly – az Immunissá válunk klipjére reflektálva – kényszerzubbonyban, mentőautóban érkezett meg a zenekar a backstage-be, most pedig elegánsan széthúzták a függönyt, és belekezdtek a koncertbe.

A csúcspontok közül most csak kettőt emelnénk ki. Na jó, hármat. Az első akkor jött, amikor a Nehéz dal sztóneresebb, varacskolós riffjétől a frontember Fekete Giorgio szó szerint seggre ült. Megtehette, mert a dobok mögül előbújó Héra Barnabás nemcsak énekelt, hanem gitározott is a dalban (a Nagykabáttal együtt, amit egy videóban találóan a Nehéz dal lerúgott, narkós kisöccsének nevezett). A szokásosnál is több volt a hely- és hangszercsere a színpadon, ráadásul a basszusgitáros Jónás Attilán kívül mindenki énekelt saját dalt, szóval a koncert is jól tükrözte, hogy a IV lett a Carson Coma legdemokratikusabban összerakott lemeze, amin mindegyik tag kidomboríthatta a saját zenei identitását, és abból egy kicsit punkosabb, húzósabb, zajosabb, ugyanakkor dallamvilágában több ponton az LGT-t is megidéző, továbbra is megnyerően szellemes és egységesen carsoncomás anyag született.

A lemezt hallva nem meglepő, hogy a második csúcspont a dobos-perkás Gaál Peti dala, a Hagyjál, lomtalanítok! volt. Ez egy igazi punk rohanás, egy perc sincs az egész, amit az tett igazán különlegessé, hogy a zenekar felhívta a színpadra a komplett stábját (fotós, road stb.), akik spontán pogót generáltak a zenészek, a hangszerek és a különféle színpadelemek között ugrálva, és bravúros módon egy szobrot sem vertek le. (Ekkor mondta be a gitáros Bóna Zsombor, amikor megköszönte a stáb lelkes munkáját, hogy „CC crew forever”, ami a kiadójától és menedzsmentjétől az év elején megváló, immár teljesen függetlenül működő zenekar számára különösen jelentőségteljessé válhatott.)

A harmadik csúcspont pedig, amire senki se számított, Riger János megjelenése volt, akit a fiatalabbak a Feldobom a követ klipjéből, a szülők pedig a Böiler (és a PASO egykori) frontembereként ismerhetnek. De itt nem ebbe a dalba szállt be, hanem eljátszották a Böiler-koncertek stabil slágerét, a Kurvára bebaszunk-ot, amitől akár meg is fagyhatott volna a levegő a javarészt tinikből és a szüleikből álló közönségben, de inkább csak még nagyobb lett a hangulat, és az első refrén után kívülről fújták az egészet, szóval telitalálat volt.

További tanulságok: az új lemezről sokaknak az irtó laza, funk-rockos Dr. Doktor a titkos favorit (a másik meg a Bankrablás Atival), a zenekar leginkább társadalom- és politikakritikus száma, a Feldobom a követ a monotonitása ellenére (vagy pont azért) nagyon visz magával élőben is, és poén volt, hogy a kisípolás helyén duplázott hangerővel üvöltötte a közönség Orbán Viktor nevét („Utcai harcos orcán fintor, ki fogod sípolni hogy...?”). A IV egyébként a koncerten tapasztalt reakciók alapján is kicsit megosztóbb lemez lett, pláne a közönségkedvenc Digitális/Analóg után, de az is biztos, hogy ennek az anyagnak nem árt, ha van idő egy kicsit érnie, szóval kíváncsian várjuk, hogyan fog működni majd a szeptember elsejei minifesztiválon.

A Carson Coma, valamint az előttük játszó, reggae-punk-szamba-ska-satöbbis Duckshell koncertjét Kósa Zsolt örökítette meg fotókon. A Carson Comával amúgy interjúztunk az első, a második és a harmadik lemezük kapcsán is, írtunk kritikát a Lesz, ami lesz-ről és a Digitális/Analógról (sőt, a Lesz, ami lesz nálunk debütált), összeszedtük Giorgio legkedvesebb, meghatározó zenéit, 2021-ben és 2022-ben is kifaggattuk őket a kedvenc új zenéikről, eddig mindegyik lemezükkel szerepeltek az év végi listáinkon, Lovasi András is agyondicsérte őket az interjúnkban ("Úgy életvidám, úgy klassz, és úgy pop, hogy közben nem szégyellnivalóan magyaros"), és van, aki még arra is emlékszik, hogy először akkor mutatkoztak be a Recorderen (a Magyarradar rovatunkban), amikor még héttagú zenekar voltak.

„EGYRE JOBBAN ÉLJÜK EZT A ZÚZÓSABB HANGZÁSVILÁGOT” – A CARSON COMA A DIGITÁLIS/ANALÓGRÓL

 

Duckshell

dsc_0001.jpg

dsc_0009.jpg

dsc_0038.jpg

dsc_0056.jpg

dsc_0069_1.jpg

 

Carson Coma

dsc_0090.jpg

dsc_0101.jpg

dsc_0123.jpg

dsc_0130.jpg

dsc_0147.jpg

dsc_0154_1.jpg

dsc_0162_1.jpg

dsc_0164.jpg

dsc_0232.jpg

dsc_0248.jpg

dsc_0263.jpg

dsc_0276.jpg

dsc_0310.jpg

dsc_0321.jpg

dsc_0374.jpg

dsc_0387.jpg

dsc_0423.jpg

dsc_0433.jpg

dsc_0448.jpg

dsc_0481.jpg

dsc_0502_1.jpg

dsc_0395.jpg

dsc_0400.jpg

dsc_0413.jpg

dsc_0552.jpg

dsc_0591.jpg

dsc_0639.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/06/16/cc_crew_forever_ilyen_volt_a_carson_coma_a_budapest_parkban
CC crew forever! – Ilyen volt a Carson Coma a Budapest Parkban
süti beállítások módosítása