„Így lehetett igazán személyes a zeném” – Lemezpremier! BRSK: Growth

2023.06.15. 13:52, srecorder

img_8191.jpg

A producerek körében viszonylag ritkább megjelenési formátum a szerzői nagylemez, különösen itthon – aki ilyen ambíciókkal rendelkezik, jellemzően egy másik artisttal, énekessel, formációval közösen, vagy éppen azok keze alá dolgozik. Ez láthatóan nem zavarta a BRSK néven alkotó Borsik Tamást, aki a Growth címet viselő, tíz számos, elsősorban az okoselektronika-UK garage tengelyen mozgó albummal húzza keresztül a prekoncepciókat.

front.jpgA Growth megjelenését két single-lel vezette fel az elmúlt hónapokban a pécsi BETWIXT dj-kollektívából is ismerős BRSK: míg a március végén napvilágot látott Beautiful a future garage vonulatot elevenítette fel, a májusban érkező Reve pedig egy határozott lépést tett a tánctér felé.

A felvezetés egyúttal már előrevetítette azt az egyensúlyt, amit a nagylemez is képvisel: a tíz dal ugyan hangulatát tekintve koherens, de a zsánerek és szubzsánerek felől vizsgálódva kellően változatos. Míg a Beautiful mellé odatehetjük például a With Me-t, a Reve mellett több house-hajtást is találunk (Let It Go, Shouldn't), amelyek ugyanakkor más és más irányból ragadják meg az ősrégi elektronikus műfajt. Szintén több dalban (April 18th, Intermission) érhető tetten a break kiállások használata, illetve a klasszikus UK garage képletek is felszínre kerülnek, többek között a Serenity-ben.

Ami ezzel együtt összerántja a lemezt, azok a klasszikus, elsősorban a brit műfajokra, azon belül is a garage különböző vadhajtásaira jellemző jegyek: az r&b vokálminták, és azok használatának módja, a kellően szétcsúszó dobok, és a gyakran nosztalgikus, grandiózus szintimenetek egyaránt olyan neveket idéznek, mint Four Tet, Burial, Bonobo, vagy éppen az új generáció képviselői közül Jacques Greene vagy Fred Again.

img_8192.jpg

Jellegzetes az is, hogy az albumon nem található közreműködő. Erről BRSK ezt mondta: „Kezdetben a koncepció része volt, hogy más, hazai producerekkel is együtt dolgozom, de ahogy épült a lemez, fokozatosan elengedtem az ötletet. Egyrészt felismertem és elfogadtam, hogy az alkotási folyamat nálam egy egyszemélyes műveletként tud igazán kibontakozni, másrészt így lehetett igazán személyes a végeredmény. Többek között ezekre is utal a Growth cím, sokat értettem meg magamból a lemez készítése alatt, ami több mint egy évet ölelt fel.”

Ahogy a single-ök, úgy a Growth is az amerikai Tabula Rasa Record Company gondozásában jelenik meg. A kiadó egyre több műértő figyelmét ragadja meg a tengerentúlon, többek között a már említett Four Tet is előszeretettel szelektál a TRRC-kötődésű producerek (Kelbin, RamonPang) munkáiból, emellett New Yorkban nemrég sor került az első label nightra is. A Growth megvalósítása ugyanakkor 100%-ban hazai: a masterért Stámusz Ferenc (Stamusic.Studios) felelt, a lemez létrejöttét pedig az NKA Hangfoglaló Programja támogatta.

 

BRSK a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon. Bandcampen.

Fotók: Kersner Máté.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/15/_igy_lehetett_igazan_szemelyes_a_zenem_lemezpremier_brsk_growth
„Így lehetett igazán személyes a zeném” – Lemezpremier! BRSK: Growth
süti beállítások módosítása