Szeptemberben újra jönnek a dánok, akiknek a zenéjétől földöntúli nyugalomban érzed magad

2023.06.13. 18:10, srecorder

Áprilisban játszott először nálunk és jó hír, hogy az őszi turnéján is visszatér Budapestre a Svaneborg Kardyb, az egyik legizgalmasabb dán duó, akik csodaszép, szellős, megnyugtató zenét játszanak. Ráadásul olyan magyar előadót választottak maguk elé, aki tökéletesen passzol oda.

Az északi jazzes, elektronikus, ambientes színtér egyik vezető formációja a Svaneborg Kardyb nevű billentyűs-dobos duó. Nikolaj Svaneborg (Wurlitzer, Juno, zongora) és Jonas Kardyb (dobok, ütőhangszerek) olyan szép, kifinomult, és megnyugtató zenét játszik valahol a jazz, az elektronika és az ambient határán, hogy attól az ember tökéletes biztonságban érzi magát. Nem csoda, hogy a duóra hatott az Északi-tenger és az ott fújó szél melodikus játéka, második lemezüket (Haven) pedig egyenesen a kedvenc természetközeli helyeik ihlették. Skandináv jazzből és a dán közösségi éneklésből is táplálkozó zenéjük olyan sikeres lett, ami még őket is meglepte, nívós díjakat söpörtek be hazájukban, tavalyi csúcslemezük, az Over Tage pedig már a műfaj egyik kulcskiadójánál, a Gondwana Recordsnál jelent meg. (Év végi zenészlistáinkon többek közt Zentai Márk, a Mörk énekese is nagyon dicsérte őket.)

„A TÖBBIT REGGEL ÍRTUK, BEKÁVÉZVA” – SVANEBORG KARDYB-INTERJÚ

Áprilisban a Magyar Zene Házában is felléptek, ami előtt nagyinterjút készítettünk velük, amiben elmesélték, hogyan futottak be, miért menő most a dán jazz, és milyen zenét írnak részegen, és milyet reggel bekávézva. A Svaneborg Kardyb szerencsére az őszi turnéján is útba ejti Budapestet, ezúttal az A38 Hajón játszanak majd szeptember 22-én. Előttük pedig az a Zalai Richárd lép fel, aki szintén felvette a 2022-es favoritjai közé az Over Tage-ot ("Kevés lemez áll annyira közel hozzám, mint a dán duó legújabb albuma. Minimalista hangszerelés nagyon okos megoldásokkal"), és azt is elmesélte, hogy a Smida Jazz Fesztiválon összefutott velük, amire a dán srácok emlékeztek is az interjúnk idején. A neoklasszikus zene, az ambient és a downtempo határvidékén alkotó Zalai ráadásul zeneileg is jó felvezetés lesz a kamarajazzt a progresszív elektronikával ötvöző Svaneborg Kardyb előtt.

Svaneborg Kardyb (DK)
Zalai Richárd
Helyszín:
 A38 Hajó
Időpont: 2023. szeptember 22. 19.30
Belépő: 4500 Ft (elővételben), 5500 Ft (helyszínen)
Jegyvásárlás + további infók. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/06/13/szeptemberben_ujra_jonnek_a_danok_akiknek_a_zenejetol_foldontuli_nyugalomban_erzed_magad
Szeptemberben újra jönnek a dánok, akiknek a zenéjétől földöntúli nyugalomban érzed magad
süti beállítások módosítása