Galaktikus, kedves őrület – Itt a Stone Sober első nagylemeze, a Sainted Mash!

2023.06.01. 09:59, srecorder

stone-sober_1.jpg

Az alternatív-pszichedelikus Stone Sober 2021-ben startolt, Deep Ecstasy című kislemezével. Ezt követően folyamatosan érkeztek a friss anyagok, ám az LP elmaradt. Egészen eddig. Premier!

Többször is írtunk már Kubik Cseni és Urbán György dob-gitár (és néha elektromos orgona) duójáról, a saját meggyboruk ihlette, ufóhangos Sour Cherry Wine-t és az újhullámos space rockos The Chess Game-et pedig mi mutattuk be. A White Stripes nyers, ütős garázsrockja adja magát párhuzamként, és nem csak a hasonló felállás miatt (női dobos, férfi gitáros-énekes). Az új lemezen viszont érződik, hogy az elmúlt időszakban leginkább a King Gizzard & the Lizard Wizard őrületébe csavarodtak bele. Ezzel nincsenek egyedül, a King Gizzard korosztályának egyik legnagyobb hatású együttese (lesz), de itthon ehhez képest túl ritkán bukkan fel az inspirációjuk.

A végig egységesen erős, ötletekben gazdag nagylemezen van sok minden, lendület, sok-sok játékosság, galaktikus elszállások, apró tört ütemek, és egy elmaradhatatlan, szőrös-fuzzos sztónerkedés. A lemezt záró Desert Junkie-hoz koncertklip is forgott (méghozzá Prágában), ezt a cikk alján tudjátok megnézni. „A Sainted Mash térben és időben is eltérő helyszíneken került felvételre. Már az album megálmodásakor elhatároztuk, hogy a minél sokszínűbb hatás érdekében a számokat gyakorlatilag kiosztjuk, így történt, hogy Beke István, Gődér Csaba, Kiss Gábor, Koltai Dániel és Rácsai Mátyás is közreműködött hangmérnökként a lemezen. Az albumot Koltai Dániel segítségével a DeeKay Records Hungary és Kiss Gábor vezetésével az Echo Recording stúdiókban játszottuk fel” – mesélte a zenekar. „A Sainted Mash további különlegessége, hogy az aktualitásoknak nem éppen kedvezve, kazettán is megjelenik, amely limitált szériában, 50 darab kézzel számozott példányban is kapható.”

A Stone Sober játszott már az Ivan & the Parazollal, a Bohemian Betyarsszal, felléptek a Fekete Zajon és – pályájuk eddigi csúcsaként – év elején turnéztak a VHK-val. A Sainted Mash-t június 2-án az A38 Hajón mutatják be a szintén rock 'n' rollos Dirty Canvas vendégeként, ahol mindkét zenekar az első LP-jét játssza. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. Június 9-én a budaörsi Városi Ifjúsági Klubban pörögnek (Fb-esemény), június 17-én pedig a Tilos Maraton zárónapján játszanak. Facebook-esemény.

 

Hail and Lightning

A Sainted Mash nyitószáma a Beke István nevéhez fűződő, eklektikus hangulatú Hail and Lightning. Galaktikus, az első felében 13/8 és 8/4 ütemmutatókkal variáló, amelynek hangulatával mintegy misztikus és elvarázsolt, barlangfalak között játszódó jelenet megzenésítését álmodtuk meg. Mindezzel együtt a Hail and Lightning egy meditatívan baljós, de kedves őrület egyvelege.

The Chess Game

Ufósított ének, újhullámos space rock inspirálta hangulat, pörgés és forgás, némi drum & bass jellegű átkötés, ez a The Chess Game.

Floating Island

Egy jóval emocionálisabb, érzékibb dal, amit pont ezért nem is játszunk olyan sokat élőben. Persze annak ellenére, hogy a Floating Islandnek nem áll olyan igazán, elementárisan jól a koncertezés, azért nagyon is szeretjük! Talán túl meghitt hangulatú ahhoz, hogy élőben is előadjuk, haha.

Stoneation

Éles váltással érkezik a Stoneation, amely egy stoner-doom recept alapján megálmodott, szőrös, fuzzos szerzemény. A dal eleje ideálisan galád, mocskos és pont kellemes ívet ad az éles tempóváltással érkező folytatáshoz. A gitárszóló specialitása a szegedi Grand Caféban megismert Kovács Viktor által készített kézműves effektpedál, amely egy kedves varacskos disznó hangján felszólalva eleveníti meg a ’70-es éveket. A dal nem éppen a legszövegcentrikusabb szerzeményünk, a vokál igencsak szűkszavúan szólal fel, ám ennek ellenére a dalszövegből kiindulva amolyan motiváló sportdal (?) is lehetne a Stoneation! Lehetne…

Oddfish

Jelentsen bárkinek bármit, jusson eszedbe erről a címről bármi, akármi; csodabogár, tengerparti nyaralás vagy nemes egyszerűséggel csak egy szimpla hal, az Oddfish egy dinamikus robaj, amelyről talán tényleg tagadhatatlan a kinggizzardos tudatalattidba merészkedés. Címéhez illően azért egy apró tört ütemmel fűszerezettséget is elbírt, de összességében egy dinamikus és kedvesen ropható dal kerekedett ki belőle.

Sour Cherry Wine

Móka, kacagás, meggybor. Hatásvadász bridge, gagyi diszkós-mulatós dobolás, űrlény-ének és már kész is az igazi 90-es évekbeli glam-rock hangulat!

Nature is Rising

A természet értékét helyezi középpontba, amely a korábban megjelent Goosebumps után egy újabb szokatlan, énekszólamot is csereberélő, szövegcentrikus szerzemény.

Huncut

Eredetileg volt egy kis szikra, hogy magyarul is dalra fakadunk – ezt valójában stílusosan pont a Magyar Zene Házában meg is ejtettük –, aztán ezt fürgén el is töröltük, és noha tényleg létezik magyar nyelvű verziója a dalnak, nem került fel a lemezre. A Huncut végül megmaradt a többiekkel együtt angol nyelvűnek, így helyet kapva az első nagylemezen.

Desert Junkie

Az első LP zárását a Desert Junkie vállalta el, amelyről egyszer úgy vélekedett egy zenei szakember, hogy ez egy desert rock dal. (Szerintem nem hallgatta meg, de a címét tényleg elolvashatta.) Sok-sok témaváltás és éteri nyüzsgés jellemzi, illetve expresszív videoklip is dukál hozzá, amelyet Mezei Márk készített. A klip felvételei az első prágai klubkoncertünk során készültek.

 

Itt pedig pár fotó a Sainted Mash kazettákról, rendelni a Bandcampen lehet belőle, vagy közvetlenül a zenekartól.

349165618_271817435237637_8530161619781858995_n-2.jpg

349574988_144635431939391_1822156363661436735_n.jpg

349805545_930474784873605_2408705507682381812_n.jpg

350096630_979551286371569_1370623828651229121_n-2.jpg

 

Stone Sober a Facebookon.

fotó: Bágyi Ádám

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/06/01/lemezpremier_stone_sober_sainted_mash
Galaktikus, kedves őrület – Itt a Stone Sober első nagylemeze, a Sainted Mash!
süti beállítások módosítása