„Sokalbumos együttes szeretnénk lenni” – Magyarradar és dalpremier! kisbetűs ünnepnapok

2023.05.31. 09:23, srecorder

kbun-3759.jpg

Itt a magyar alter új generációja! A Raklap, a Semmi és a Máklikőr után a kisbetűs ünnepnapok is bemutatkozik a Recorderen, akik annyira fiatalok, hogy még a „pofátlanul fiatal” jelzőt sem kapták meg. Nyáron jön az első nagylemezük, erről debütál most a tarot kártyás című számuk, a Kardok tízes.

Mikor indult: 2018.

Hol indult: Újpest.

Tagok, hangszerek: Gollob Márton – ének, gitár; Kiss Konrád – dob; Torda Barnabás – ének, basszusgitár; Velek Domonkos – ének, billentyű.

Stílus: alternatív rock.

Hatások: The Beatles, Cseh Tamás, Emil.Rulez!, latin jazz, 80-as és 90-es évek magyar underground zenekarai, 60-as évek beatzenéje, újabban a 2020-as évek magyar hiphop előadói, elsősorban Beton.Hofi.

Kiadó: Nincs.

Történet: 2018-ban álltunk össze a jelenlegi felállásból hárman kilencedikes osztálytársakként, hogy zenekarosdit játszunk, azóta pedig már négyfősre bővülve egyre több játékmezőt ismertünk meg. Mentalitásban sosem voltunk „gimis zenekar”, és nem is szerettünk soha így gondolni magunkra, főleg, hogy azóta működünk igazán olajozottan, amióta már elballagtunk a középiskolából.

Megjelenések: 2020 tavaszán jelent meg első dalunk, amit decemberben követett a második, majd 2021 novemberében a harmadik. Akkorra már történt egy tagcsere a zenekarban, a jelenlegi felállásunkkal vettük fel a 2022 februárjában megjelent 5 számos tömegvonzás című EP-nket. Idén július 1-én jön majd ki Édenpark című nagylemezünk, amivel rengeteget dolgoztunk, és patikáktól kaptunk anyagi támogatást az elkészítéséhez, különben nem lett volna pénzünk felvenni a dalokat. Az idei Körhinta, Álmodom, Sárgát látsz és Kardok tízes számaink már az album kislemezei.

img_621.jpgFotó: Kozári Balázs.

Küldetés: Ide csak valami fellengzősét lehetne írni, szóval talán annyi, hogy mint ahogy egy író rá tud nézni pályája végén a könyvespolcára, és azt tudja mondani, hogy „hmm, megírtam egy s mást”, és közben azt érezheti, hogy sok emberhez eljutottak a gondolatai, mi is szeretnénk majd egy képzeletbeli könyvespolcot az egész végén. Sokféle könyvvel, kicsikkel, nagyokkal, csúnyákkal, szépekkel, éppen ahogy kiadta az élet.

Jövőkép: Felső határt nem szeretnénk szabni magunknak, mert hátha bevernénk a fejünket! Nagy álmunk, hogy nagyszinpados zenekar legyünk, akiknek a koncertjeire nagyon hamar elkapkodják a jegyeket. Sokalbumos együttes szeretnénk lenni, akiknek igazán el lehet, és el is érdemes veszni a diszkográfiájában. És tök király lenne, ha akár 20 év múlva is sokan lennének, akik ezt meg szeretnék tenni.

Mellékprojektek: Nem nagyon van.

Szexepil: Valószínűleg imponáló lehet, hogy olyan fiatalok vagyunk, hogy még a „pofátlanul fiatalt” se kaptuk meg soha. Erre azonban nem nagyon lehet identitást és karriert építeni, szóval talán a zenei kiszámíthatatlanság és merészség. Meg a közvetlenségünk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Mindig is rengeteg figyelmet, szeretet és támogatást kaptunk az emberektől, akik hallgatják a zenénket. Egyébként bejutottunk a 2022-es Öröm a zene tehetségkutató döntőjébe, és volt pár sikeres pesti koncertünk.

A Kardok tízesről: A dal címét adó Kardok 10-es tarot kártyalap valaminek a végét, elváltozását, elbocsátását jelenti, ami erőszakosan, idő előtt történik. A szöveg témája valóban ezen alapul, de ettől függetlenül jött létre, a cím csak később, egyéb ötlet híján egy kártyahúzás után született meg. A szerelmi beteljesedés hiányát és a végső elkeseredettséget írja le – akár kívül, akár belül, de szépnek is legfeljebb már csak valaki álmában lehet lenni, a valóságban nem. Mindennek alávetjük magunkat az életben, hogy a másiknak tetszőek legyünk, de már pusztán érzéseink beismerésétől is túlságosan kitárulkozónak, sebezhetőnek érezzük magunkat.

A korábbi dalainkhoz képest keményebb hangzást képvisel a Kardok tízes, főleg gitárkezelésében és vokális szempontból. Szövegvilágában könnyen rezonál az alternatív szubkultúra trendjeivel, de inspirálódott a hazai újvonalas hiphop előadókból is az ének ritmikáját tekintve. A Kardok tízes a július 1-én megjelenő első, Édenpark című nagylemezünk negyedik kislemeze, és mint az album többi dalát, ezt is Szatmári Keve producerrel készítettük Szegeden, akivel már a tömegvonzás c. EP-nk óta dolgozunk együtt.

Az Édenpark a gyerekkor magunk mögött hagyását, álmokat, az odavezető úton való nehézségeket és a közben ott maradt társakkal való viszonyokat járja körül. A dalokat végigkíséri az állandó mozgás, hisz az életben mindig magunk mögött hagyunk, magunk fölé helyezünk dolgokat. Sokszor kell elmennünk, menekülnünk, nem nézünk vissza, összezsugorodunk, abban eltűnünk, ugyanazokat a köröket járjuk. De a végén talán azt érezhetjük majd, hogy hátratekintve mégis csak egész szép távot tettünk meg.

Az albumnak a kisbetűs ünnepnapok szervez egy premier előtti közös meghallgatást-beszélgetést június 26-án az Ellátóban (Facebook-esemény), majd július 12-én az A38-on tartják lemezbemutató koncertjüket a Máklikőr társaságában, akik itt mutatkoztak be a Recorderen. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. Nyáron a Művészetek Völgyében és a Fishing új, tehetségmutató fesztiválján, a Happy Fisherman Campen is játszanak.

 

kisbetűs ünnepnapok a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Pásztor Mátyás.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/31/magyarradar_es_dalpremier_kisbetus_unnepnapok
„Sokalbumos együttes szeretnénk lenni” – Magyarradar és dalpremier! kisbetűs ünnepnapok
süti beállítások módosítása