A perui chicha mindent túlélő legendái és a joropo kolumbiai sztárjai a Magyar Zene Háza nyári fesztiválján

2023.05.31. 17:01, srecorder

cimarron2.jpeg

Ellenállhatatlanul jó zenék a Magyar Zene Háza júliusi minifesztiválján! Először játszik Magyarországon a perui pszichedelikus cumbia mindent túlélő pionírja, a Los Wembler's de Iquitos, kolumbiai joropóval táncoltat a Cimarrón, és itt lesznek a latin zenék legjobb hazai képviselői is a Litumától a Los Orangutanesig.

Saját minifesztivált indít a Magyar Zene Háza. A Távoli Kultúrák Fesztiválja első évében Dél-Amerika a célállomás, ahonnan két legendás zenekar érkezik Budapestre: július 15-én, szombaton a perui pszichedelikus cumbia, vagyis a chicha 50 éve meghatározó együttese, a Los Wembler’s de Iquitos, július 16-án, vasárnap pedig a joropót az egész világgal megismertető, Songlines-díjas Cimarrón (nyitóképünkön). Előttük és utánuk a térség zenéit játszó magyar zenekarok buliztatnak a Litumától a Los Andinoson át a Los Orangutanesig.

Távoli kultúrák fesztiválja – Dél-Amerika
Los Wembler’s de Iquitos
(PER), Los Orangutanes, DJ Gandharva & Von Yodi
Cimarrón (COL), Los Andinos, Stefánia AllstarsLituma
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: július 15-16.
Belépő: 4900 Ft (napijegy)
Jegyek ide kattintva. Facebook-esemény. További információk.

 

Július 15. szombat

A Los Wembler's de Iquitost 1968-ban alapította egy cipész, Solomon Sanchez Peru talán legkülönlegesebb városában. Az esőerdők közepén fekvő, közel félmillió lakosú Iquitos a világ legnagyobb városa, amelyet nem lehet autóval megközelíteni (csak repülővel vagy hajóval). A Sanchez fiúk számára a külvilággal való kapcsolatot így a rádió jelentette, amin kolumbiai cumbiát, brazil carimbót, venezuelai joropót, meg persze amerikai szörfrockot és pszichedelikus zenéket hallgattak. Amikor a hatvanas években a perui kikötővárosban is elterjedtek az elektromos gitárok, a Sanchez család volt az első, amelyik népszerű helyi dallamokat, pandilla, carimbó és persze cumbia slágereket kezdett játszani elektromos gitáron. Hamar saját dalokat kezdtek írni, amelyekkel aztán segítettek lefektetni az ötvenes évek gitárszörfjét, valamint a hatvanas évek pszichedelikus rockját és rágógumi-popját Andok-környéki folkzenékkel és más latin műfajokkal vegyítő, majd cumbiába oltó chicha alapjait. Hatásuk óriási hatással bírt az amazóniai, majd később a dél- és észak-amerikai könnyzenére; nélkülük másképp szólna ma a Khruangbin is.

Solomon addig járt az Odeon del Peru kiadó nyakára, míg a Decibel nevű alkiadójuknál 1971-ben végre megjelenhetett debütáló lemezük, rajta az első és egyik legnagyobb slágerükkel, a címadó Cumbia Amazonicával. A zenekar indulása egybeesett a perui olajforradalommal, aminek köszönhetően Iquitos amúgy is forgalmas kikötővárosa gazdaságilag még jobban fellendült, és Sanchez család zenekara az olajmunkások meghatározó bulizenekara lett (őket örökíti meg másik nagy slágerük, a La Danza del Petrolero). Bár nagyjából egy időben kezdték a chicha más pionírjaival, mint a Los Destellos vagy a Juaneco y su Combo, a nevével az angol Wembley-stadionra utaló Los Wembler's csak később lett igazán híres, miután a limai székhelyű Los Mirlos feldolgozta két legnagyobb slágerüket.

A ’70-es években őrült tempót diktált a zenekar, évi 2-3 lemezt is kiadott (köztük olyan klasszikusokkal, mint az 1975-ös La Amenaza Verde vagy a ’76-os Carapira), és megállás nélkül turnéztak Amazóniában. A hőskornak az alapító atya, Solomon Sanchez 1979-es halála, majd a chicha 80-as évekbeli visszaszorulása vetett véget, amikor is a helyét átvette a cumbia modern, elektronikus változata. A Los Wembler's de Iquitos a ’80-as években új lemezt már nem vett fel, és egyre inkább csak Iquitosban koncertezett, ahol esküvőkön és magánrendezvényeken játszottak. Meg is maradtak volna családi hobbizenekarnak, ha a 2000-es években nem fedezik fel újra a pszichedelikus perui cumbiát: 2007-ben a brooklyni Barbés Records megjelentette a Roots of Chicha: Psychedelic Cumbias from Peru című kiváló kétlemezes válogatást, amelynek eredményeképpen a Los Wembler's 25 év után újra fellépett Limában, majd jöttek a különféle remixek és együttműködések (Eblis Alvarezzel a Meridian Brothersből, vagy a Dengue Dengue Dengue!-vel). Ikaro del Amor címmel egy nemzetközi terjesztésű EP-t is kiadtak 2017-ben a Barbés Records-nál, és akkora lett irántuk az érdeklődés, hogy életükben először világkörüli turnéra indultak Mexikó, Európa és Észak-Amerika érintésével.

A Los Wembler's-reneszánsz megkoronázása volt 2019-ben a fennállásuk 50 évét ünneplő, kiváló visszatérő nagylemez, a Vision de Ayahuasca megjelenése, amit újabb turné követett volna, de ezt már keresztülhúzta a Perut különösen erősen sújtó koronavírus-járvány. A hetvenes éveikben járó testvérek ezután újult erővel vetették bele magukat a zenélésbe, és július 15-én életükben először Budapesten is felépnek – koncertjük a latin zenék, a pszichedelikus szörfdalok és a valódi kuriózumok rajongóinak is kihagyhatatlan élmény.

A Los Wembler's koncertje előtt fellép a magyar cumbia bulibanda, a Los Orangutanes, majd a perui pionírokkal beszélget Élő Márton. Az estét DJ Gandharva és Von Yodi páros dj-szettje vezeti le a Szabadtéri színpadon.

 

Július 16. vasárnap

A kolumbiai Cimarrónt a hárfás Carlos Rojas Hernández alapította Ana Veydó énekesnővel, hogy világszerte népszerűvé tegyék a joropót. A venezuelai és kolumbiai gyökerekkel bíró műfajnak még a latin zenéken belül is egészen szokatlan a megszólalása; jellemző hangszere a hárfa, a kistestű pengetős hangszerek, mint a bandola és a cuatro, és a maracas nevű ritmushangszer. A joropót modern felfogásban játszó Cimarrón zenéje egyszerre technikás és pörgős, táncos és mély, ami ugyanúgy bejöhet, mondjuk, a progresszív death metal, mint a latin zenék rajongóinak.

Rojas eredetileg Veydó első szólólemezének lett volna a producere, de végül zenekart alapítottak, amire szinte rögtön felfigyelt egy amerikai kurátor, és a rákövetkező évben már Kolumbiát képviselhették az AmericArtes Fesztiválon a washingtoni Kennedy Centerben. 2004-es debütáló lemezük, a Sí, Soy Llanero a rangos Smithsonian Intézet nonprofit kiadójánál jelent meg, és az első kolumbiai lemez lett, amit Grammy-díjra (tehát nem Latin Grammy-re) jelöltek a legjobb hagyományos világzenei album kategóriájában. A Cimarrón nagy sikert aratott azzal, hogy nem volt hajlandó a világzenei trendekhez igazítani, se jazzesíteni vagy rockosítani a zenéjét, miközben mégis egy egészen sajátos felfogásban játssza a joropót.

A később Latin Grammy-re is jelölt zenekar azóta megjárta az összes fontos tradicionális és világzenei fesztivált, 2020-ban a legrangosabb világzenei magazin, a Songlines az év zenekarának választotta őket a 2019-es Orinoco című album után. Sikersorozatukat egy tragédia törte meg 2020 elején, amikor a zenekar alapítója, Carlos Rojas Hernández 67 évesen elhunyt szívelégtelenség következtében. A Cimarrón a fő dalszerzője, Ana Veydó pedig az élettársa nélkül maradt, de ebből a tragédiából egy még erősebb lemezzel sikerült talpra állnia. A szintén remek fogadtatásban részesült, 2022-es La Recia bebizonyította, hogy Veydó is képes továbbvinni, sőt tovább is tágítani a zenekar hangzását, és az alapvetően macsó műfaj cowboymítoszainak helyére az erős, de érzékeny nő archetípusát állította (erre utal egyébként a lemez címe is).

Az estét a Magyarországon élő latin-amerikai szólistákból, illetve a Los Orangutanes zenészeiből alakult Stefánia Allstars nyitja, akik a Városligetben 2022 óta futó, nagysikerű bulijukat tartják meg itt is Salsa a Parkban címmel. Őket követi az 1982 óta (!) létező, székesfehérvári gyökerű Los Andinos, akik az Andok-hegységben élő népek változatos és gazdag népzenéjét őrzik meg dalaikban. A minifesztivált pedig Szabó Benedek (Galaxisok, Zombie Girlfriend), Tisza Gergő (PASO, KettőKettő) és Teknyős Krisztián (Bozo, The Keeymen) triója, a perui pszichedelikus cumbiát, azaz chichát játszó Lituma zárja.

 

Részletes program:

Július 15. szombat

19:00-20:10 Los Orangutanes (Koncertterem)
20:30-20:45 A Los Wembler’sszel beszélget Élő Márton (Koncertterem)
20:45-22:00 Los Wembler’s de Iquitos (Koncertterem)
22:15- DJ Gandharva & Von Yodi (dj-szett, Szabadtéri színpad)

Július 16. vasárnap

17:30-18:45 Salsa a Parkban (Szabadtéri színpad)
19:00-20:10 Los Andinos (Koncertterem)
20:10-20:30 szünet
20:30-21:45 Cimarrón (CO) (Koncertterem)
22:00- Lituma (Szabadtéri színpad)

További információk itt.

https://recorder.blog.hu/2023/05/31/a_perui_chicha_mindent_tulelo_legendai_es_a_joropo_kolumbiai_sztarjai_a_magyar_zene_haza_fesztivalja
A perui chicha mindent túlélő legendái és a joropo kolumbiai sztárjai a Magyar Zene Háza nyári fesztiválján
süti beállítások módosítása