Meghalt Tina Turner

2023.05.24. 22:11, srecorder

tinaturner.jpg

83 éves korában, hosszú betegség után, békésen hunyt el svájci otthonában a legendás énekesnő.

„Egy zenészlegendát és egy példaképet is elvesztett vele a világ” – írta Tina Turner sajtósa a nekrológban. Tina Turnernek az elmúlt években több egészségügyi problémája akadt, 2016-ban bélrákkal diagnosztizálták, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át.

Az Anna Mae Bullock néven született énekesnő 1960 júliusában adta ki első dalát A Fool In Love címen Ike Turnerrel, akivel két évre rá házasságot is kötött. Bullock ekkor már egy ideje énekelt Ike Turner revüjében, de a stúdióban csak beugró volt, miután az eredeti énekes nem jött el a felvételre, az A Fool In Love pedig rögtön feljutott az R&B-slágerlistákra. Az énekesnő eleinte Little Ann néven lépett fel, és Ike Turner nevezte el 1960-ban Tina Turnernek, majd le is védette a nevet arra az esetre, hogyha Anna kilépne a zenekarból, akkor a helyére bevett énekesnő is használhassa.

Az Ike & Tina Turner Revue még nagyobb sikereket ért el a hatvanas években az energikus koncertjeiknek és az olyan slágereiknek köszönhetően, mint az It's Gonna Work Out Fine, az I Idolize You vagy a Phil Spector írói-produceri mágiájával született River Deep, Mountain High. Az évtized vége felé egyre rockosabbá vált a zenéjük, és olyan számokat is játszottak a koncertjeiken, mint a Come Together vagy a Honky Tonk Woman. Ekkor már a legnagyobb nevek is felfigyeltek rájuk, a Las Vegas-i rezidenciájukon David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley és Elton John is megnézte őket. 1966-ban a Rolling Stones előtt játszottak az angliai turnéjukon, és Mick Jagger színpadi jelenlétére saját bevallása szerint is hatalmas hatást gyakorolt Tina Turner. A Stones '69-ben is meghívta őket az amerikai turnéjára előzenekarnak, az I've Been Loving You Too Long, hmm, hát, erősen szexuális töltetű előadása pedig a Stones klasszikus koncertfilmjébe, a Gimme Shelterbe is bekerült.

Az Ike & Tina Turner duó a Creedence Clearwater Revival dalával, a Proud Mary-vel aratta a legnagyobb sikerét a hetvenes évek elején, ami végül a 4. helyig kúszott fel a Billboard-listán, és egy Grammy-t is bezsebelt. Turner az első önéletrajzában, az 1986-ban megjelent Én, Tinában nyilvánosan beszélt róla, milyen érzelmi és fizikai abúzust szenvedett el a házasságában az egyre súlyosabb drogfüggővé váló férjétől, akivel 1976-ban szakított és két évvel később vált el végül. Válása után évekre eltűnt, majd az 1983-as Let's Stay Together című slágerrel tért vissza, amit a négyszeres Grammy-díjas és sokszoros platinává vált ötödik szólólemeze, a Private Dancer koronázott meg 1984-ben. Tina Turner első szólólemezei a hetvenes években nem zavartak túl sok vizet, és a válása utáni első szólóalbuma, a funkos-soulos-bluesos hangzást rockosabbra cserélő Rough (1978) és a diszkó felé nyitó Love Explosion (1979) sem kapaszkodott fel a slágerlistákra. A Private Dancer után viszont Tina Turner a korszak meghatározó popsztárjává nőtte ki magát.

Ő énekelte az egyik legjobb James Bond-főcímdalt (GoldenEye), színésznőként szerepelt a Mad Max 3-ban, Az utolsó akcióhősben és a Who rockoperájában, a Tommy-ban is, és írt 3 bestsellerré vált memoárt. A Rolling Stone minden idők legjobb énekesei közé választotta, az NME pedig a River Deep Mountain High-t szavazta be minden idők legjobb dalai közé. 1991-ben volt férjével, Ike Turnerrel, 2021-ben pedig szólóelőadóként is beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Karrierje során több, mint 200 millió albumot adott el, nyolc Grammy-díjat nyert. Négy gyereke született, és bár baptistaként nőtt fel, később rátalált a buddhizmusra, és vallja, hogy ez segítette át a nehéz időkön. Hatása a zenei világra máig óriási, Beyoncétól Debbie Harry-n és Senán át egészen a Sleaford Modsig (!) rengeteg mindenkit inspirált.

Tina Turner 1999-ben adta ki az utolsó szólólemezét (Twenty Four Seven), és a következő évben jelentette be visszavonulását. Később azt mondta, egyszerűen belefáradt az éneklésbe, és abba, hogy mindenkit boldoggá tegyen. 2008-ban mégis visszatért a karrierje 50. évfordulóját megünneplő, grandiózus turnéval, és a Grammy-gálán is fellépett Beyoncével. 2018-ban nagysikerű musical, 2021-ben Tina címmel dokumentumfilm készült az életéről.

Interjúkban sokszor beszélt arról, hogy nem azonosul a sebezhetetlen nő képével, ami az évek során kialakult róla. „Nem akarok feltétlenül „erős” ember lenni. Szörnyű életem volt. Egyszerűen csak mentem tovább. Mész tovább, és reméled, hogy valami jönni fog.” Egy 2021-es interjúban ebben a három szóban összegezte az életét: remény, rugalmasság, győzelem.

Tina Turner egyik legnagyobb slágere, a What's Love Got To Do With It sztoriját itt írtuk meg.

Címkék: gyász tina turner
https://recorder.blog.hu/2023/05/24/meghalt_tina_turner
Meghalt Tina Turner
süti beállítások módosítása