Maxim & Judit: itt az új Anima Sound System Dylan-album első dala

2023.05.24. 14:22, srecorder

maxim-es-judit.jpg

Több Anima Sound System-album is megjelenik az idei, 30 éves jubileumi évben. A napokban érkező, kizárólag Dylan-feldolgozásokat tartalmazó, kísérletező, jazzes, nu-folkos Temptation’s Not An Easy Thing első dala ma, Bob Dylan 82. születésnapján jelenik meg a Recorderen, akárcsak az egy hónapja kijött Andy Weatherall You Carry My Soul, amely a decemberben megjelenő, saját dalokat tartalmazó Anima-sorlemez első fecskéje volt.

Az eddig is köztudott volt, hogy Prieger Zsolt zenekarvezető egyik legnagyobb kedvence a ma születésnapos Bob Dylan, és hogy felkért sok hazai és külföldi zenész barátot és kollégát, hogy készítsenek dalkezdeményeket Dylan kompozícióiból, amit majd ők befejeznek és albumra vesznek. „Vannak ötletek, amelyek csak acapellában érkeztek, ezekkel dolgoztunk tovább, vagy éppen akusztikus, puritán dalok, amelyeket környezetzajokkal, szaxofonnal vagy egyéb effektekkel egészítettünk ki, de voltak olyan teljesen kész trackek, amelyekbe botorság lett volna belenyúlnunk. Ilyen a METEO-házaspár, Rözge Maxim és Borsi Judit által előadott Oh, Sister is, amely úgy jó, ahogy van. Éppen ezért viseli ez az album az Anima Sound System Presents The Songs Of Bob Dylan alcímet, mert igazából nem önálló alkotók, inkább ötletgazdák, co-producerek, „bemutatók” vagyunk a lemezen, amely nem jöhetett volna létre karizmatikus alkotó-barátaink nélkül. Maxim és Judit nagyszerű figurák, szeretem, amit csinálnak, s már közösen is léptünk fel egy Bob Dylan-estemen” – mondta Prieger, akitől megtudtuk azt is, hogy a hamarosan megjelenő Dylan-feldolgozásalbum után jön a következő rész is valamikor a közeljövőben, ezért is szerepel a Chapter01 az alcímben.

pzs_borito_3_pdf-2.jpg

Az első lemez névsora is elég combos: VENI, Szabó Benedek, Kiss Flóra, Benkő Dávid, a Kodachrome/Muriel-páros, a Napfonat, horhos, Magyar Bori és a VelvetNoise szerepel majd az albumon. „Dylan annyi gyönyörű dalt írt, nekünk meg annyi zseniális barátunk van, hogy ebből egy többrészes albumsorozat lesz” – mondta Zsolt, aki zenekarával éppen túl van a 30 éves Anima-turné első állomásain, legközelebb az Örvényesvölgyi Pikniken és a Tilos támogató partyn csíphetők el nagykoncerten, de később a Szigeten, a Művészetek Völgyében, a Campuson és számos nagy fesztiválon fellépnek majd, mielőtt ősszel Berlinbe érkeznének.

GYORSTALPALÓ – ISMERKEDJ MEG BOB DYLANNEL!

„Óriási öröm és megtiszteltetés számomra, hogy feleségemmel, Judittal részt vehettünk az Anima Sound System gondozásában létrejött Dylan-feldolgozáslemez elkészítésében” – fűzi hozzá mindehhez Rözge Maxim. „ Túlzás nélkül mondhatom, hogy Bob Dylan zenéje és személye volt számomra fiatalkorom legfontosabb kreatív hatása. Az első lemez, amit körülbelül 16-17 éves koromban hallottam tőle, a Highway 61 Revisited volt. Dylan előtti zenei ízlésemet nagyjából a Tony Hawk Proskater videójáték határozta meg. A Highway 61 bizonyos értelemben megváltoztatta az életemet. Ez volt az első olyan lemez, amit azóta is a mai napig jónak tartok, szeretek, hallgatok. 18 éves koromra a lemezről majdnem az összes dalnak megtanultam a szövegét. Később aztán jött a teljes diszkográfia, illetve Dylanen keresztül jutottam el a Beatlesig, Bowie-ig, Pink Floydig és ennek a felfedezőútnak az eredményeképpen Björkig és legfőképpen a Radioheadig. Zsolt megkeresésére az egyik kedvenc Bob Dylan-lemezemről, a Desire-ről az A oldal záró dalát, az Oh, Sistert választottam, amit Judittal közösen éneklünk.”

BOB DYLAN MÁSIK OLDALA – A LESAJNÁLT LEMEZEK

 

Anima Sound System a FacebookonMeteo a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/24/maxim_judit_itt_az_uj_anima_sound_system-dylan_album_elso_dala
Maxim & Judit: itt az új Anima Sound System Dylan-album első dala
süti beállítások módosítása