Retro kis csavarral. Altin Gün: Aşk (lemezkritika)

2023.05.08. 18:20, vferi

altin_gun_1.jpg

Melegebb égtájakat, selymet, fűszereket, egzotikumot ígérő anatóliai rock, vagy lecke ízlésességből? Az Altin Gün újra megmutatja, mit lehet kezdeni az anatóliai rockkal a 21. században. Ez a kritika először a Recorder magazin 103. számában jelent meg.

Az avatatlan fül számára szétszálazhatatlan izé a Közel-Kelet zenéje, jó esetben nyaralások porban és zajban fürdő emlékeit juttatja eszünkbe: a pálmafákkal szegélyezett utakon még éjfélkor is kocsisorok, taxisok tülekednek a emberektől hemzsegő kereszteződésekbe, és minden gyalogosnál van legalább egy nejlonzacskó. Ahogy megindul a forgalom, a leengedett ablakból árad felénk a folklórból és a klasszikus progrockból biztos kézzel merítő, de mindenképpen kissé émelyítő zene.

Az egyébként amszterdami illetőségű Altin Gün az évtizedeket és kontinenseket egymástól elválasztó ajtók nyitogatásában érdekelt. Hagyományos hangszereléssel és produkciós háttérrel, repülünk vissza az 1970-es évek Anatóliájába, vagy hát oda, ami Merve Daşdemirnek és Erdinç Ecevit Yıldıznek örökül maradt belőle, amit már csak a zenés időutazás idézhet meg.

Az Aşk mégsem naftalinszagú cosplay: biztos kézzel és remek arányérzékkel összerakott anyag, amit gondos kezek talán már egy kicsit túlságosan is magasfényűre políroztak, hogy 2023-ban is releváns és kellemes hetvenes éveket kapjunk.

altin_gun.jpgElőadó: Altin Gün

Cím: Aşk

Kiadó: Glitterbeat

Megjelenés: 2023. március 31.

Műfaj: pszichedelikus rock

Kulcsdal: Rakiya Su Katamam

 

 

8/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2023/05/08/retro_kis_csavarral_altin_gun_a_k_lemezkritika
Retro kis csavarral. Altin Gün: Aşk (lemezkritika)
süti beállítások módosítása