Jön Elvis Costello Budapestre – Itt vannak a Müpa új évadának sztárfellépői

2023.04.18. 17:27, srecorder

mupa2023_20230930_costello_and_nieve_in_concert_c_mark_seliger.jpg

Joshua Bell, Alan Gilbert és az NDR Elbphilharmonie, az Accademia di Santa Cecilia, Víkingur Ólafsson, a King’s Singers, a Wiener Sängerknaben, Elvis Costello, Cory Henry és Ludovico Einaudi is visszatér a Müpába a 2023/24-es évad első felvonásában. A 18 éve megnyílt intézmény bemutatta fenntarthatósági stratégiáját és a nézői visszajelzésekre és a kulturális élet kihívásaira reagálva a megszokott bérletes konstrukciók helyett flexibilisebb rendszerben teszi elérhetővé az új évad produkcióira szóló jegyeit.

Az elmúlt évek folyamatos változásai a nemzetközi és magyar művészeti szcéna szereplőit is számos új feladat elé állították, sosem látott kreativitásra ösztönözve a kulturális intézményeket, annak érdekében, hogy az elvárt és megszokott színvonalon szolgálják ki közönségük igényeit. „Ráadásul, most mindennél fontosabb, hogy mindenki számára legyen egy olyan békés sziget, ahol nyugalomra lelhet, egy olyan közösség, amelyből erőt meríthet, egy olyan tér, ahol inspiráló élményekkel gazdagodhat – fogalmazott Káel Csaba köszöntőjében. – Fontos feladatunk, hogy minden erőnkkel éltessük a múzsákat, hogy a hozzánk érkezők feltöltődhessenek, kikapcsolódhassanak.”

Meghallva és észlelve a megváltozott nézői szokásokat, a Müpa bővítette és folyamatosan bővíti online közvetítéseinek számát illetve bevezette a dinamikus jegyárazást. „A bennünket körülvevő folyamatos változások, újfajta szemléletre, gondolkodásra késztetnek minket is. Nagy gondot fordítunk arra, hogy figyeljük és reagáljunk nézőink valós igényeire; visszajelzéseik mentén alakítjuk működésünket. – mondta Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese. – A hozzánk látogatók jelentős részének a hosszú távú elköteleződés jelenleg terhet jelentene, ezért idén flexibilis rendszerben tesszük elérhetővé az előadásokra szóló jegyeinket. Az évadot pedig a könnyebb tervezhetőség érdekében decemberig hirdetjük meg, és szeptemberben mutatjuk be a 2024-es műsorunkat.”

mupa2023_24_az_evad_zeneszerzoje_orban_gyorgy_c_csibi_szilvia_mupa.jpgAz évad zeneszerzője, Orbán György. Fotó: Csibi Szilvia.

A globális és a közvetlen környezetben végbemenő változások továbbá arra ösztönözték a Müpát, hogy a hazai kulturális intézmények közül elsőként elkészítse fenntarthatósági stratégiáját. Az intézmény missziójának tekinti, hogy példaként járjon el, így született meg az a rövid, közép- és hosszútávú célokat és vállalásokat rögzítő dokumentum, amelynek segítségével optimalizálhatja működését és élére állhat a hazai kulturális fenntarthatósági törekvéseknek. A dokumentum szól a fenntarthatóság legfontosabb területeiről, kitér a környezeti, gazdasági kérdésekre és a kulturális fenntarthatóságra egyaránt. A munkatársak és szakértők bevonásával összeállított anyag az intézmény honlapján érhető el.

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is megnevezte az évad művészeit. A hatalmas életművel rendelkező, nemzetközileg elismert és sikeres erdélyi zeneszerző, Orbán György kamarazenei darabjait és oratóriumait méltatlanul keveset hallani a modernkor koncerttermeiben. Ezen igyekszik változtatni most a Müpa, hiszen a 2023/24-es évad zeneszerzőjeként művei kiemelt figyelmet kapnak az új szezon programjában. Feledi János többek közt a Missa Duodecima és a Teremtett világ ritmusaira koreografálta új darabját, míg Mindenszentek napján az „év komolyzenei műve” kategóriában Artisjus-díjat nyert Requiemje csendül fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában.

A BIZTOS KEZŰ SOFŐR – ELVIS COSTELLO ELSŐ KÉT STÚDIÓALBUMA

Elvis Costellót közel tíz év múltán láthatjuk újra a Müpában – 2014-es szólókoncertje után most állandó zenészpartnerével, Steve Nieve-vel érkezik, a filmzenéivel világhírnevet szerzett olasz zongorista, Ludovico Einaudi pedig 2017 után ad ismét, minden bizonnyal felejthetetlen koncertet a Hangversenyteremben. Cory Henry ezúttal a legutóbbi koncertjéhez képest jóval bővebb zenekari felállással és igazi meglepetésekkel érkezik, míg a dán gitáros Jakob Bro és az amerikai szaxofonos Joe Lovano egy Magyarországon eddig még soha nem hallott felállással csigázza fel a jazzrajongókat.

Két izgalmas premierre is készül az évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán és csapata előbb Eredics Benjamin a Bartók Tavaszon debütált zeneművére, A koppányi aga testamentumát feldolgozó Végvárak, vitézekre készített koreográfiáját mutatja be, majd a forradalmár költő Petőfi Sándor éltét viszik tánclépésben színpadra.

A 2023/24-es évad őszi-téli hónapjaiban számos visszatérő világsztárt köszönhet a Müpában a közönség. A világ egyik legrégebbi zenei intézménye, az Accademia di Santa Cecilia zenekara ezúttal Liszt és Respighi Róma ihlette műveivel készül, a több mint ötvenéves múltra visszatekintő legendás vokális szextett, a King’s Singers pedig legújabb, Ligeti György Nonszensz madrigáljait feldolgozó lemezével érkezik. Mintegy 15 évvel ezelőtt, igaz, akkor még NDR Szimfonikus Zenekar néven járt a Müpában az NDR Elbphilharmonie. A hamburgi kultúrközpont rezidens zenekara igazi közönségkedvencekkel – Mahler V. szimfóniájával és Csajkovszkij legnépszerűbb, D-dúr hegedűversenyével – és egy világklasszis karmesterrel, Alan Gilberttel az élén tér vissza. Az est szólistája pedig korunk egyik legünnepeltebb hegedűművésze, Joshua Bell lesz. Bár Víkingur Ólafssonnal először csak az online térben találkozhatott a Müpa közönsége, azóta már élőben is volt szerencséjük hallani az izlandi zsenit, aki ezúttal Bach Goldberg-variációival készül.

mupa2023_20231128_vikingur_olafsson_c_ari_magg.jpgVíkingur Ólafsson. Fotó: Ari Magg.

A karácsonyhoz kapcsolódó repertoár legszebb dalaival hangol az adventre a legendás Wiener Sängerknaben – akik a bécsi fiúkórus mellett működő gimnázium tanulóiból alakult Chorus Juventussal közösen érkeznek – és a Cantemus Kóruscsalád szívet melengető koncertje. Az ünnep hangjait szólaltatja meg napjaink egyik legsikeresebb fiatal orgonaművésze, Mészáros Zsolt Máté is, a Szegedi Bartók Béla Női Karral közös estjén, Fassang László a száz esztendeje született Ligeti György tételeit Bach és Frescobaldi zenéjével társítja, a német orgonista, Sebastian Heindl pedig a némafilm történetének klasszikusához, Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu című alkotásához rögtönöz kísérőzenét.  

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban indult közös programsorozata, az Európai Hidak ezúttal Róma felé veszi az irányt, és a klasszikus zenei koncertek mellett jazz- és világzenei programok mellett filmvetítésekkel várják az érdeklődőket. Örvendetes hír, hogy az Európa legígéretesebb fiatal zenészeit bemutató Rising Stars sorozatban újra van magyar résztvevő: az ifjú hegedűművész, Pusker Júlia idén a Müpa patronáltjaként járja be és hódítja meg a kontinens legjelentősebb koncertszínpadait.

Folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi sorozatai, a Literárium és a Vers-estek: az idén nyolcvan éves Oravecz Imrét rangos színészek köszöntik, Visky András sorai Hegedűs D. Géza narrációjában hangzanak el, Csoóri Sándor és Pilinszky János verseit pedig Vecsei H. Miklós a Platon Karataev közreműködésével zenésíti meg. A Müpa Filmklub A nagy Woody Allen menet címmel a színész-író-rendező impozáns munkásságából válogat, a közkedvelt Metropolitan-közvetítések pedig a műfaj legjavát hozzák el élő egyenesben az operajátszás New York-i fellegvárából.

mupa2023_20231109_ndr_elbphilharmonie_orchestra_joshua_bell_c_benjamin_ealovega.jpgJoshua Bell. Fotó: Benjamin Ealovega.

Bizonyára sokaknak örömhír, hogy a 2023/24-es évadra is visszatérnek a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkuszprodukciók, így ismét a színpadon lesznek a Győri Balett, a Badora Dance Company és a Pécsi Balett sikerdarabjai, valamint a Recirquel látványos cirque danse előadása is.

A Müpa már a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a jövő koncertlátogatóinak nevelésében, és nem lesz ez másként a következő évadban sem. A Müpa Junior programjai számos lehetőség kínálnak arra, hogy a gyerekek – akár szüleikkel, nagyszüleikkel, akár iskolai csoporttal látogatnak a Müpába – közel kerüljenek a hangok, a hangszerek és a különböző zenei műfajok világához.

Az intézmény hagyományaihoz híven elsőként a Müpa+ hűségprogram tagjai kapnak lehetőséget az elővásárlásra. Április 19-én 10 órától a platina, 20-án, csütörtökön 10 órától az arany, 14 órától pedig az ezüst szint tagjai számára nyílik meg az elővásárlási lehetőség a meghirdetett programokra, míg az alapszint tagjai és a nagyközönség április 21-én, pénteken 10 órától válthatja meg belépőit.

Jegyek és további információk a Müpa honlapján. A Müpa fenntarthatósági stratégiája teljes terjedelmében elérhető IDE kattintva:

headerfotó: Mark Seliger

https://recorder.blog.hu/2023/04/18/jon_elvis_costello_budapestre_itt_vannak_a_mupa_uj_evadanak_sztarfellepoi
Jön Elvis Costello Budapestre – Itt vannak a Müpa új évadának sztárfellépői
süti beállítások módosítása