„Végy hát mély levegőt és süllyedj bátran” – Dal- és klippremier! Swamp Creatures: csendestánc

2023.04.14. 09:19, srecorder

swamp_creatures23_1_headerbe.jpg

A 2017 óta aktív Swamp Creatures a hetvenes évek pszichedelikus rockjába kever progresszív, sivatagi és krautrockot, plusz egy cseppnyi elektronikát. Ahogy egy korábbi EP-jükről írtuk: „Náluk a mocsár nem mocskos és lehúzó, hanem mesebeli, misztikus, rejtélyeivel hívogató táj.” Az első nagylemezére készülő zenekar első magyar nyelvű dala itt, a Recorderen debütál.

csendestanc_cover.jpgA nemrégiben megjelent Lonely Bastard’s Dream után a csendestánc a második előfutára az április végén érkező Lidércfényes nagylemeznek, amelyen egyaránt lesznek magyar és angol nyelvű dalok is. Ahogy az egész nagylemeznek, így ennek a dalnak is producere a többek között az Odd ID-ből is ismert Weil András, aki az elmúlt években több remek lemezen is közreműködött producerként (Ivan & The Parazol, Blahalouisiana, GranCanada). Andris nem csak felvételekben és az utómunkálatokban segített: aki kellően hegyezi a fülét és odafigyel az énektémákra, az Zalatnay Lujza vokáljai mellett Andris hangját is hallhatja a számban.

Az elmúlt hónapokban a csendestánchoz egy videóklip is készült Kertai Kristóf rendezésében. A forgatásra még decemberben került sor a Börzsönyben található Királyrét és Bajdázó-tó mesés helyszínein, összesen csak egy nap állt rendelkezésre a forgatásra. A klipben Tamaskó Helén és Kovács Mátyás táncművészek játékán keresztül elevenedik meg a csendestánc erdei és mocsári környezetben elmesélt története.

„Kihívást éreztünk abban, hogy ilyen extrém körülmények között kell forgatni, de végül jól sült el, jól állt ez a feszítettség a szereplőknek. A táncmotívumot mindenképp kiemelném, hiszen fontos volt, hogy a mozgás dinamikája jól érvényesüljön az olyan erős eszközök mellett, mint az erős színkontrasztok használata a kopár, téli természetben” – mondta a rendező.

A dalról és a klipről ezeket mesélt a zenekar énekese, Galántai Zsolt: „A videóklip erősen szövegcentrikus alkotás. Megpróbáltuk azokat a képeket visszaadni a nézőknek, amiket a szöveg írása közben láttam és próbáltam megfogalmazni. A témája a továbblépést járja körül. Mind ismerjük azt az érzést, amikor ráeszmélünk, hogy a múltból velünk maradt emlékfoszlányok befolyásolják a mindennapjainkat és nem engedik, hogy új dolgok, emberek, érzések irányába nyisson az ember. Ez egy rossz berögződés, amit nagyon is nehéz leküzdeni, viszont nem tehet mást az ember.

Ahogy a számban is elhangzik:

                          végy hát mély levegőt,
                          nincs más hátra
                         
hunyd be a szemed és
                         
süllyedj bátran.”

A csendestáncot a zenekar először két évvel ezelőtt, a Sequence című kislemezükhöz rögzítették, de akkor nem érezték még késznek a dalt, és hagyták pihenni sok más ötlettel együtt, ami jót tett a számnak és a zenekarnak is: a csendestánc és a Lidércfényes album egy átgondoltabb és magasabb színvonalú alkotói folyamat eredménye.

Aki lemaradt volna az április 13-ai, Robotos dupla single-bemutatóról, az legközelebb május 6-án hallhatja a srácokat a Gólyában, ahol a közelgő nagylemezük bemutatóját tartják. Vendégként fellép még a DARĀGE garázspunk-trió és Switch Nollie is. Facebook-esemény.

A single és az album grafikáit Kincses Gergő tervezte, a Swamp Creatures fotóit pedig Gajewszky Anna készítette. A szám és a videóklip is az NKA támogatásával készült.

 

Swamp Creatures a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/14/dal-_es_klippremier_swamp_creatures_csendestanc
„Végy hát mély levegőt és süllyedj bátran” – Dal- és klippremier! Swamp Creatures: csendestánc
süti beállítások módosítása