Meghalt Lasse Wellander, az ABBA gitárosa

2023.04.10. 20:39, srecorder

lasse-wellander-1979.jpg

70 éves korában hunyt el a gitáros, aki az ABBA legtöbb stúdiólemezén játszott.

Wellander április 7-én, nagypénteken hunyt el. A gitáros nemrég lebetegedett, és kiderült, hogy kiterjedt rákbetegségről volt szó. „Lasse kedves barát, szórakoztató srác és szuper gitáros volt. Elképesztően fontos volt a kreatív hozzájárulása a stúdióban és a betonbiztos gitározása a színpadon egyaránt” – írták az ABBA tagjai egy közleményben, hozzátéve, hogy Wellander szerves részét képezte a zenekarnak.

lasse-wellander.jpgWellander 1974 októberében játszott először az ABBA-val, miután Björn Ulvaeus és Benny Andersson hallotta játszani Ted Gärdestad kísérőzenekarában. Wellander hamar az ABBA fő gitárosává nőtte ki magát, és habár nem volt a zenekar hivatalos tagja, beletartozott az alapcsapatba, és a zenekar legtöbb lemezén, valamint a turnékon is játszott, sőt a két Mamma Mia-filmen és a két évvel ezelőtti visszatérésen, a Voyage-on is dolgozott. Wellander játéka szól olyan slágerekben, mint a Knowing Me, Knowing You, a Thank You for the Music vagy a The Winner Takes It All. Az ABBA feloszlása után is tovább dolgozott Björn Ulvaeusszal és Benny Anderssonnal, többek közt a Chess musicalen, valamint Agnetha Fältskog két szólólemezén is játszott (Wrap Your Arms Around Me és My Colouring Book).

„Néhány téma már megvolt, mert Benny megírta őket a zongorán, aztán én eljátszottam gitáron. De sokat jammeltünk, passzolgattuk az ötleteket és fejtettünk meg dolgokat a stúdióban. […] És így bele tudtam vinni a saját hangzásomat a lemezekbe” – mondta egy éve a Guitar magazinnak adott interjújában. A turnékról így mesélt: „Mindegyiken játszottam ’75-től kezdődően. És igen, olyan volt, mint a Beatles-mánia. Különösen Ausztráliában és Japánban. Hisztérikus volt a közönség, mint amikor a Beatles New Yorkba jött.” Ugyanakkor nem a rocksztárok életét élték: „Nagyon hektikusak voltak ezek a turnék. Ausztráliában és Japánban volt némi szabadidőnk, de egyébként csak az volt, hogy busz, reptér, repülő, busz, bejelentkezés, beállás, koncert, hotel.”

SZÍNARANY ALKONY – KRITIKÁNK AZ ABBA VISSZATÉRŐ LEMEZÉRŐL

A koncerteken pedig arra is volt tere, hogy improvizáljon egy kicsit: „Ha meghallgatod például a Live At Wembley Arena lemezt, az sokkal lazább, mint a stúdióalbumok. Természetesen azt játszottuk, ami a dalhoz tartozott, de voltak részek, amik sokkal kötetlenebbek voltak. Élőben rockosabb volt a hangzás, mint lemezen, és volt pár szóló” – mondta Wellander, aki nem hazudtolta meg magát, és bevallotta, hogy a kedvenc dala élőben az Eagle volt, mert abban hosszan szólózhatott.

Wellander Svédország egyik legkeresettebb session zenésze volt, több blues, rock és soul zenekarban is játszott (pl. Nature, Low Budget Blues Band, Stockholm All Stars), és hét szólólemezt is kiadott karrierje során.

ITT VESÉZTÜK KI AZ ABBA KOMOR (SOKÁIG UTOLSÓ) LEMEZÉT, AZ 1981-ES THE VISITORS-T

fotó: Gus Stewart / Redfern

https://recorder.blog.hu/2023/04/10/meghalt_lasse_wellander_az_abba_gitarosa
Meghalt Lasse Wellander, az ABBA gitárosa
süti beállítások módosítása