Háromévnyi munka hozta el a feltámadást – Itt a HOLDUDVAR első igazi albuma

2023.04.10. 13:49, srecorder

3_hu_press_foto_szekely_zsofi.jpg

Három év kihagyás után jelenik meg a HOLDUDVAR hiphop-kollektíva új albuma, rajta a húszas-harmincas generáció minden útkeresésével, kiábrándultságával, hedonizmusával, és az okos rappek mellett változatos elektronikus zenei hatásokkal. Premier!

Megérkezett a STEVE JOXLER, a HOLDUDVAR első igazi albuma, amely a 2019-es ATM mixtape-et követi a diszkográfiában. Az album címe a banda egyik tagjának, Peety kutyájának a nevéből ered, Steve Joxler (barátainak: Dzsoki) ugyanis azon kevés HOLDUDVAR-tagok egyike, akik a több mint három éves lemezkészítési folyamat során végig jelen voltak, a dalötletek születésétől a végső maszterig. De a Steve Joxler név a belsős poénon túl szimbolikus értelmet is kapott, és a zenekar életében visszatérő hangulategyüttes, élményvilág meghatározásává is vált.

SZELLEMESSÉG, LAZASÁG – EZT ÍRTUK AZ ELSŐ HOLDUDVAR-LEMEZRŐL

„Nehéz röviden megfogalmazni, hogy miről szól ez a lemez, mert sok mindenről egyszerre. Van egy ilyen absztrakt érzés, amire az albumfolyamat során egy idő után elkezdtünk csak Steve Joxlerként hivatkozni” – mondja 1301, a banda oszlopos tagja. „Szerda esti bekészülés után hajnalban megállni a 0-24-ben artizán tonicért? Steve Joxler. Egyedül érezni magad a bullshit irodai munkával töltött nap végén? Steve Joxler. Tuningolt Honda Civic-kel veretni éjszaka a körúton? Gecire Steve Joxler. Ebben a lemezben benne van a budapesti húszas és kora harmincas generáció útkeresőinek minden kiábrándultsága és hedonizmusa.”

„Meló után nem hazamenni, hanem kibuszozni a város másik végébe egy spanhoz, aki bevett egy papírt, és rossz tripje van” – folytatja Vargas, a HOLDUDVAR egyik alapító rappere. „Vigyázni rá hajnalig. Aludni két részletben másfél órát, aztán meló megint. Na az Steve Joxler.”

A Steve Joxler rapalbum, de klubzenei elemekből építkezik: változatos elektronikus zenei hatások találkoznak hiphop-húzású szemplinggel, helyenként élő hangszerekkel és legtöbbször az emszíkkel. Garage, two-step, house, drift phonk, hip-hop.

BIATORBÁNY  HUNYORÍTVA SE BROOKLYN – KRITIKÁNK EFKILENC TAVALYI LEMEZÉRŐL

„Kemény időszakon vagyunk túl, rengeteg terheléssel, változással, életünk legtartalmasabb éveivel a hátunk mögött“ – mondja MAJRÉ, aki ezúttal kizárólag énekesként tűnik fel az albumon. „Többünket mintha kicseréltek volna az első lemezünk óta, én például rájöttem, hogy egyáltalán nem szeretnék rappelni. Szerencsére a srácok helyet adtak annak, amit mostanság szívesen csinálok, és ragaszkodtak a sokszínűségünkhöz.”

2_hu_press_foto_szekely_zsofi.jpg

„Az is igaz, hogy többen nem tudtunk annyi energiát belerakni ebbe a projektbe, amennyit szerettünk volna az egyéb dolgok mellett. Kellettek az olyan arcok, mint 1301, Efkilenc vagy Signo, akik kitartóan ütötték a vasat, mert hittek ebben az albumban, és mostanra látszik, hogy nekik volt igazuk” – teszi hozzá MAJRÉ. A STEVE JOXLER-t nyolcan készítették: Efkilenc, 1301, Déé, Signo, Vargas, Peety, Jambush és MAJRÉ.

A lemez megjelenéssel együtt a srácok új klipje, a GÓLEM is ma debütál, amit az ARIZONA videóhoz hasonlóan ismét Szabó Máté és Pintér ‘Signo’ Kristóf jegyeznek. „A zene megírásakor a 90-es évek magyar alvilági sztorijai jártak az eszünkben, full maffiózók mackónadrágban, meg hogy hány ilyen forma mozog manapság is a budapesti éjszakában” – meséli Signo. „Mindenki találkozhat a klubban egy gólemmel, ezt az élményt próbáltuk hozni a klipben is.”

A STEVE JOXLER című albumot a fiúk április 26-án mutatják be a Dürer Kertben, előttük fellép Nyhill is. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

MUTATJUK MAJRÉ KEDVENC ZENÉIT IS!

 

HOLDUDVAR a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Fotók: Székely Zsófi.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/10/lemezpremier_holdudvar_steve_joxler
Háromévnyi munka hozta el a feltámadást – Itt a HOLDUDVAR első igazi albuma
süti beállítások módosítása