A zen funk mestere, a tuareg pszichedélia hősei és balatoni végvárak tánczenéje a Bartók Tavaszon

2023.04.02. 10:00, trecorder

230415_eels_web_1.jpg

(X) Végre eljut az EELS Budapestre, de nem csak emiatt lesz érdekes a március 31. és április 16. között zajló Bartók Tavasz. Jön a Kylie Minogue-nak slágert író izlandi popsztár, újra találkozhatunk a modern jazz különc harcművészével, és egy egész napon át ünnepelhetjük az idén 50 éves Muzsikás káprázatosan gazdag életművét.

Mondhatnánk, hogy méltatlanul kevesen ismerik itthon a szakállas-hegesztőszemüveges popzseni zenekarát, de az EELS-t az is vágja, aki még nem hallott róla. Mark Oliver Everett, azaz E (nyitóképünkön) számai szólnak minden második hollywoodi filmben a Shrektől az Amerikai szépségen át az utolsó Alienig, az amerikai gitárzenék csodabogara pedig végre Magyarországon is bemutatja makulátlan életművét a PJ Harvey gitárosával, John Parishsel készült új lemez, az Extreme Witchcraft turnéján. Sötét humor, kivételes popérzékenység és farkasvonyítós rockdalok a garázsból: az EELS első hazai bulija garantáltan örök élmény marad. Akvárium Klub – NagyHall, 2023.04.15.

Mit hoz ki a zen funk mestere Bartókból? A RONIN rituális grúvzenéjéről és isteni jazzfunkjáról ismert zürichi zongorista, Nik Bärtsch magyar zenészekkel szemezget gyerekkori hőse, Bartók Béla életművéből. Bärtsch a japán harcművészetek és a távol-keleti filozófiák erényeit izgalmas improvizációkkal vegyíti kortárs klasszikus zenéjében. Bartók-kalandjára többek közt a kirobbanóan tehetséges fiatal hegedűs, Várallyay Petra is elkíséri. Magyar Zene Háza – Koncertterem, 2023.04.05.

Mozgalmas tánczene vitézekkel, párbajokkal a sodró délszláv folkot játszó Söndörgő brácsatamburásától, amit Fekete István első regénye inspirált? Alighanem erre mondják, hogy tökéletes párosítás: Eredics Benjamin A koppányi aga testamentuma alapján írta a népzenéből kiinduló, de ízig-vérig modern darabját, a szimfonikus zenekarral megtámogatott, Vecsei H. Miklós víziói által életre keltett Végvárak, vitézeket, amit Hegedűs D. Géza narrál a Zeneakadémián. Nagyterem, 2023.04.04.

eredics-benjamin.jpg

/ Eredics Benjamin

Idén 50 éves a magyar városi népzene legnagyobb hatású együttese, a Muzsikás, amit egy egész napon át ünnepelhetünk a Müpában. Dresch Mihály a vonóskvartettjét hozza el, Paár Julcsi a gyerekmeselemezek műfaját forradalmasító Kerekutcával érkezik, de lesz táncház, tánctanítás és esti locsolóbál is – a Muzsikás esti gálakoncertjén kívül ráadásul minden ingyen. Müpa, 2023.04.10.

Szintén ideális családi program a Liza, a rókatündér zenéjét is szerző Csengery Dániel gyermekoperája, a Müpa 2020-as zeneműpályázatán díjazott Holle anyó, amit a zenés színház sokat látott veteránja, Szemenyei János látványos díszletekkel állít színpadra. Ha nem vigyázol, a Grimm-mese lendületes, dallamos, okosan hangszerelt zenéje veled is megszeretteti az operát. Müpa – Fesztivál Színház, 2023.04.15-16.

Különösen ütős lineuppal jön idén a Budapest Ritmo: A Gyűrűk urában a Gollam dalát éneklő, részben magyar népzenén felnőtt izlandi énekesnő, Emilíana Torrini ezúttal a kiváló belga kamarapopduóval, a Colorist Orchestrával értelmezi újra a dalait, és visszatér a tuareg pszichedelikus rockot, sivatagi bluest játszó, a Tinariwen méltó utódjának bizonyult Tamikrest is. A lengyel-ukrán DAGADANA dinamikus etnopopot hoz, a Fanfara Station rezesbandaként ad transzba ejtő elektrobulit, és valami hasonlóra készül az Óperentzia is Ciprus legjobb avant-folk zenekarával, a Monsieur Doumanival karöltve, akik tzourasszal, harsonával és gitárral játszanak nagyon savas, nagyon táncos zenét. Budapesti klubok, 2023.04.14-15.

dagadana_press_photo1_by_treti-pivni-kopia.jpg                                                                                                                                                         
 / DAGADANA

Szokás szerint spéci vetítések is kísérik a Ritmo koncertjeit: nézhetünk megrázó filmet a mezítlábas díváról, Cesária Évoráról, és a legendás szetu énekesnőről, Hilana Taarkáról is, tágíthatjuk a horizontunkat a tilalom ellenére nyilvánosság előtt fellépő, bátor iráni énekesnőkről szóló doksival, és semmi pénzért se hagynánk ki a Ritmo idei koncertfilmjét, az Újra meg újra című zenés trükkfilmet, amit a sajátos technikájáról ismert Regős Ábel forgatott Szász Veronikával, azaz VENI-vel. Toldi mozi, 2023.04.14-15.

Részletes információ és jegyvásárlás: Bartoktavasz.hu

https://recorder.blog.hu/2023/04/02/a_zen_funk_mestere_a_tuareg_pszichedelia_hosei_es_balatoni_vegvarak_tanczeneje_a_bartok_tavaszon
A zen funk mestere, a tuareg pszichedélia hősei és balatoni végvárak tánczenéje a Bartók Tavaszon
süti beállítások módosítása