Ősi egyiptomi rítusok, tuareg forradalmárok és balkáni bulihangulat a Budapest Ritmo fesztiválon

2023.03.27. 09:50, srecorder

mazaher_live_at_lgw21_by_tim_van_veen.jpg

Idén is sokszínű zenei felhozatallal vár a Budapest Ritmo: a Bartók Tavasz keretében sorra kerülő fesztiválra eljönnek a tuareg pszichedélia világhírű lázadói, Ciprus legjobb avant-folkerei és az egyiptomi zar utolsó képviselői, de érkeznek izgalmas fellépők Izlandról, Ukrajnából és persze Magyarországról is. Lesznek filmvetítések, dj-szettek, nem várt kollabok, és ingyenes koncerteken ismerkedhetünk meg a világzene fiatal tehetségeivel április 12. és 15. között a belvárosban.

A Ritmo az ősi zenékből építkező műfajok, fúziós stílusok, váratlan kulturális keveredések fesztiváljaként régóta biztos pont a sűrű tavaszi programkínálatban. A showcase-nappal, afterpartykkal, filmvetítésekkel feldobott műsorból válogattuk ki az általunk legjobban vártakat, amikre jegyek és bérletek jutányos áron válthatók a fesztivál honlapján. (Idén már a szakmának szóló PRO bérlet is kapható, amely a fesztiválprogramok mellett belépést ad a szakmai konferenciára, zártkörű networking eseményekre, valamint hozzáférést nyújt a szakmai delegáció kontaktlistájához is.)

 

Monsieur Doumani & Óperentzia

A fesztivál egyik legjobban várt fellépése rögtön dupla lesz: táncosan pszichedelikus ciprusi avant-folk találkozik dub, psytrance és techno beatekkel. A Monsieur Doumani már első lemezeivel nagy sikert aratott, amin hagyományos ciprusi zenéket játszottak kicsit megpiszkálva, más ritmusban, más hangszerelésben, gitárral, harsonával, és a buzuki kistesójának tekinthető tzourasszal. A helyi táncokkal szorosan összefonódott ciprusi zene vidám, játékos oldalát kidomborító trió a saját dalokat felvonultató harmadik albumra találta meg a saját hangját, hogy aztán a negyedikre teljesen újragondolja azt. A már a Glitterbeatnél megjelent, 2021 legjobb lemezei közé tartozó Pissourinon különféle looper- és effektpedálok segítségével gázoltak bele szügyig a pszchedéliába, és írtak egy konceptlemezt az éjszakáról/sötétségről, amely úgy őrizte meg a hamisítatlan ciprusi bulihangulatot, hogy közben tökéletesen visszatükrözte azt a borús járványkorszakot, amelyben született.

„EGY GARÁZSBAN ZÚZTUNK DOB-SZINTIVEL” – ÓPERENTZIA-INTERJÚNK.

A ciprusi dallamokat dél-olasz, nyugat-afrikai és balkáni hatásokkal felütő, és persze a görögök bluesából, a rembetikóból is sokat merítő Monsieur Doumani fellépése már önmagában is kuriózum lenne, de még izgalmasabb lesz, hiszen a színpadon találkoznak az Óperentzia egészen máshogy pszichedelikus zenei világával. Utána Domokos Tibor és Bánházi Gábor pörgeti a kedvenc zenéit a Lokálban. 2023.04.15. 22.30-23.30. Akvárium Klub KisHall/Lokál.

 

VENI: Újra meg újra és más zenei filmek

Szokás szerint spéci vetítések is kísérik a Ritmo koncertjeit: nézhetünk megrázó filmet a mezítlábas díváról, Cesária Évoráról és a legendás szetu hősnőről, Hilana Taarkáról is, tágíthatjuk a horizontunkat a tilalom ellenére nyilvánosság előtt fellépő, bátor iráni énekesnőkről szóló doksival, és semmi pénzért se hagynánk ki a Ritmo idei koncertfilmjét, az Újra meg újra című zenés trükkfilmet, amit Regős Ábel forgatott Szász Veronikával, azaz VENI-vel. Regős szép csendben az egyik legtehetségesebb, sajátos stílusú kliprendezővé nőtte ki magát itthon, aki a Slow Village-, Manaky- és Kapitány Máté-klipekből már jól ismert vegyes technikáját ereszti rá VENI teljesen egyedi, a jazzt, a népzenét és az elektronikát közös nevezőre hozó zenéjére, elmosva a valóság és a fantázia közti határokat. 2023.04.14-15. Toldi mozi. Facebook-esemény.

 

„ÉNEKLÉS KÖZBEN HEGEDŰNEK KÉPZELTEM MAGAM” – VENI ÚJ LEMEZÉRŐL.

 

Tamikrest

Vannak forradalmi zenék, és van a Tamikrest, akik már lassan két évtizede játsszák a tradicionális tuareg dallamokat a pszichedelikus gitárzenével összesodró sivatagi rockot, vagy mali bluest. Ahogy interjúnkban is mondták: „a zenénk üzenete és hangzása forradalmi: a mali állam elleni lázadásra buzdítanak.” A 2006-ban alakult Tamikrest tagjai menekültként verődtek össze egy kidali táborban, majd két évre rá meghívást kaptak a rangos Sivatag Fesztiválra Maliban, ahol találkoztak az amerikai Walkabouts együttes vezetőjével, Chris Eckmannel. Eckman gyorsan leszerződtette őket frissen indult, azóta az egyik legfontosabb világzenei kiadóvá vált Glitterbeathez, felvett velük egy, a Dirtmusic-kal közös lemezt, majd producerként is beszállt az első két albumuk készítésébe. A Tamikrest a tuareg nők helyzetét megéneklő, harmadik albumával (Chatma) vált igazán ismertté világszerte, amellyel a Müpában (2013) is felléptek, de megfordultak kétszer a Szigeten is (2010, 2017), a Ritmo-ra pedig eddigi legdinamikusabb lemezükkel, a japán zenei hatásokat is beolvasztó, a zenekarnak új lendületet adó Tamotaïttel érkeznek. 2023.04.14. 22.00-23.00. Akvárium Klub NagyHall.

 

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra

Írt már slágert Kylie Minogue-nak (Slow), ő énekelte Gollam dalát A Gyűrűk Urában, a Jungle Drumot pedig az egész világ ismeri tőle. A gyönyörű hangú izlandi énekesnőt Me And Armini című lemeze repítette az ismertség csúcsára, de már előtte és azóta is konzisztensen remek anyagokat készít, kedvesen fura, eklektikus elektropop-dalokkal. Dolgozott már a GusGusszal, Paul Oakenfolddal és a Thievery Corporationnel is, az elmúlt években pedig a belga The Colorist Orchestra mellett talált új otthonra, akikkel előbb egy koncertlemezen gondolták újra és hangszerelték át Torrini életművét, hogy aztán az izgalmas kollaborációból idén márciusra új anyag is szülessen. A tíz év után új stúdiólemezzel visszatérő énekesnő a szolidan szürreális, electrósan kamarapopos Facing the Stormot mutatja be élőben a Ritmo-n is. 2023.04.14. 19.30-20.30. Akvárium Klub NagyHall.

 

„AMIKOR A VILÁG KEZD PIXELEIRE ESNI” – EMILÍANA TORRINI-INTERJÚNK 2013-BÓL

 

Fanfara Station

A Fanfara Station mindössze háromtagú rezesbandaként ad transzba ejtő elektrobulit, amelyben az észak-afrikai dobok és az ugrálós elektronika találkozik a legjobb balkáni zenékkel. A trió pár éve a Szigeten és a budapesti, online WOMEX-en is fellépett, de a legjobbkor jönnek a Ritmo-ra, hiszen zenéjük a Covid alatt írt és rögzített, 2022-es Boussadian ért össze igazán. 2023.04.15. 21.00-22.00. Erzsébet tér.

 

Dagadana

A lengyel-ukrán zenekar az Eurovízióról és egy jazzklubból se lógna ki, de játszottak már például a Glastonbury-n is. Daga Gregowicz énekes-programozó és Dana Vynnytska énekes-billentyűs egy krakkói jazz workshopon találkozott először, amiből hamar barátság, majd közös zenekar lett. A Dagadana a két szomszédos ország zenei kultúrájában kereste a metszéspontokat, és alakított ki egy népdalokkal, jazzgrúvokkal és elektronikával kevert ütős világzenei mixet. Már a 2010-es Malenka című első nagylemezzel elnyerték a legrangosabb lengyel világzenei díjat, azóta pedig több szintet is tudtak lépni; Budapestre a legfrissebb, Tobie című lemezükkel érkeznek. 2023.04.14. 22.00-23.00. Akvárium Klub Lokál.

 

Budapest Ritmo Showcase

Évek óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a világzene fiatal tehetségeinek a Budapest Ritmo, és ez idén sem lesz másként. Hazai oldalról fellép az Ando Drom énekesnőjeként megismert Dobi Matild családi zenekara, az Amaro Duho, amelyben a gyerekeivel játszik oláh cigány zenét, a budapesti székhelyű, de görög rembétikót és bosnyák sevdah-t ízesen játszó BudaPesme, a két remek énekesnő köré épülő, jazzes-sanzonos Ephemere, akiknek debütáló nagylemezét mi is dicsértük, valamint Koszorús Krisztina, azaz Koszika, aki Erdély gazdag, multikulturális hagyományában meríti alá a hallgatókat magyar, román és roma énekekkel. Rajtuk kívül megnézhetjük a sodró bolgár etnojazzt játszó Jazzanitzát és macedón népdalokat átütő erővel éneklő Zarina Prvasevdát is. 2023.04.13. Szimpla Kert.

 

Kollár-Klemencz Kamarazenekar és vendégei

Verseket zenésít meg, és egészen fantasztikus vendégsereggel lép színpadra Kollár-Klemencz László és zenekar az Erzsébet téren. A rendhagyó koncerten Másik János, Novák János és Csoóri Sándor Sündi is játszik a Kamarazenekarral, és itt lesznek az énekes-dalszerzők fiatal generációjának képviselői is, köztük az elmúlt évek egyik legjobb hazai lemezét jegyző Barkóczi Noémi és a Platon Karataev egyik énekes-gitárosa, Balla Gergely, aki pont egy Csoóri-szövegekre épülő új dalát is itt debütáltatja majd. A vendégek két-két számot hoznak magukkal, sajátot és versre épülő zenéket, a Kamarazenekar pedig kimeríthetetlenül gazdag életművéből válogat: egyszeri és kihagyhatatlan alkalom. 2023.04.15. 19.00-20.15. Erzsébet tér.

 

„EBBE A HARMÓNIÁBA SZERETTEM BELE ÉS VÁGYOK VISSZA AZÓTA IS” – KOLLÁR-KLEMENCZ-INTERJÚNK

 

Mazaher & Tariqa

A Ritmo-t idén a zar utolsó képviselőit tömörítő Mazaher nyitja meg. A kelet-afrikai eredetű zar egy több évszázados tradícióval bíró közösségi rítus, amely révén a rossz szellemektől szabadulnak meg a résztvevők, régen pedig még ördögűzésre is használták. A hagyományt alig maroknyian tartják életben, így alighanem ez az utolsó lehetőség, hogy személyesen is átéljük ezt az ősi egyiptomi rítust. A Mazaher előtt a régóta Magyarországon élő marokkói Saïd Tichiti arab makámokat és afro-arab transzzenét, azaz gnawát játszó zenekara, a Tariqa tisztítja a lelkeket. 2023.04.12. 20.00-22.00, Magyar Zene Háza. Facebook-esemény.

„AMIKOR GNAWA ZENÉT JÁTSZOM, TRANSZBA ESEK” – SAÏD TICHITI-INTERJÚNK

 

INFORMÁCIÓK ÉS JEGYEK A BUDAPEST RITMO PROGRAMJAIRA A BARTÓK TAVASZ OLDALÁN.

headerfotó: Tim van Veen

https://recorder.blog.hu/2023/03/27/osi_egyiptomi_ritusok_tuareg_forradalmarok_es_balkani_transzbuli_a_budapest_ritmo_fesztivalon
Ősi egyiptomi rítusok, tuareg forradalmárok és balkáni bulihangulat a Budapest Ritmo fesztiválon
süti beállítások módosítása