„Szerettük volna elkerülni a felesleges okoskodást” – a tett-lemezpremier

2023.02.01. 09:16, srecorder

atettband5.jpg

2022 elején feltámadt a Guruzsmás, amelyben Bencze Tibor garázsosan, punkosan, progosan játssza a leginkább a Barbaróhoz vagy a Magurához hasonlítható, népzenei ihletésű rockot. 2023-at pedig nemcsak új lemezzel, hanem új zenekarral is indítja Timur, amelyben a Protomartyr- és shame-féle sötét, sodró gitárzenék iránti rajongását éli ki. Premier!

a tett zenekar 2022-ben alakult a Biatorbágy-Kurd-Budapest tengelyen. Eredetileg csak projektzenekarként működött volna, de az első lemezük munkálatai során a tagok úgy döntöttek, hogy színpadra is lépnek a jövőben. Zenéjüket a poszt-punk/indie közé sorolják, olyan zenekarok hatottak rájuk, mint a Joy Division, a shame, a Protomartyr, a Cardiacs etc. Szövegeikben a kelet-európai létbizonytalanság, függőségek, a jelen és a jövő problémái foglalkoztatják őket, de a lemezen előkerül egy holland költő (Jakob van Hoddis) századeleji, expresszionista verse is a világvégéről. A név utalás Kassák Lajos aktivista lapjára, illetve arra, hogy a közös alkotás is egy tett.

Bencze Tibor „Timur”, a zenekar vezetője így nyilatkozott az anyagról: „Biatorbágy város Ifjúsági Pályázatán nyertem egy alkotói támogatást. Eredetileg teljesen más felállásban és teljesen más stílusú lemezt szerettem volna készíteni, de az ihlet a poszt-punk/indie irányba sodorta a kezem és a fülem. Ebben a szellemben kérdeztem meg a többieket, hogy volna-e kedvük csatlakozni ehhez a totálisan előzmények nélküli, akkor még virtuális együtteshez. Megmutattam nekik pár ötletet és azonnal igent mondtak. Így aztán megszületett az első, Konstans vasárnapok című lemez, amely Dajka Gábor kortárs író pár éve megjelent regényére utal. A zenekar eredetileg projektmunkaként indult, tehát a cél csupán az volt, hogy rögzítsük a dalokat.

atettband1.jpg

A dolog érdekessége, hogy a korongon hallható 8 számot, összesen 3 egész napos próba alatt raktuk össze a biatorbágyi Ifjúsági Házban. Ez elég embert próbáló feladatot jelentett, de jól ráéreztünk egymás gondolkodására és gyorsan száguldottunk előre. Van valami varázslatos abban, amikor reggel 8:00 órától délután 16:30-ig össze vagyunk zárva, lényegében egy kertes ház egyik nagy szobájában és semmi mással nem kell foglalkoznunk, csak a hangokkal és az ötletekkel.

Másrészt közben világosodtunk meg, hogy a közös alkotás egyfajta terápiás jelleget is öltött. 30 felett kicsit másképp kezd el gondolkodni az ember és rájön arra, hogy a világot és a múltban összegyűlt létkérdéseket, illetve tapasztalatokat muszáj összegeznie. Ha ezt egy valaki akarja, az jó, ha egyszerre hatan: az zseniális érzés. Így aztán a szövegek is ezekkel kapcsolatosak leginkább: új felnőtt szerepek, gyermekkori traumák és helyszínek, számvetés, összegzés és függőségek, illetve ezek megoldási kísérletei.

„HOGY SZÓL MÁR AZ A GITÁR!” – BENCZE TIBOR (GURUZSMÁS)-INTERJÚ

Zeneileg mindenképpen dalszerű konstrukciókat akartunk. Szerettük volna elkerülni a terpeszes gitárhősködést, a felesleges okoskodást. Ilyen értelemben úgy véljük, hogy elég sallangmentesre sikerült ez a közel 25 perc. Tóth Péterrel, az érdi Nortyx Stúdió vezetőjével már többször dolgoztunk együtt, így nem volt kérdés, hogy vele szeretnénk felvenni a számokat. Úgy érzem, hogy az első pillanattól fogva tudta, hogy mit szeretnénk hallani. A borítót és a szövegkönyvet Bencze-Novák Sára fotója alapján Dajka Gábor készítette.

A következő fázisban megpróbáljuk egyeztetni az óráinkat és reméljük, hogy színpadra is tudunk majd lépni. Aztán ki tudja? Európának ezen a részén bármi megtörténhet és az ellenkezője is.”

 

a tett Facebookon. Instagramon. Bandcampen. Soundcloudon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/02/01/lemezpremier_a_tett_konstans_vasarnapok
„Szerettük volna elkerülni a felesleges okoskodást” – a tett-lemezpremier
süti beállítások módosítása