„A kísérletezési vágy bővítette a palettát” – Magyarradar és lemezpremier: Nublao

2022.12.19. 09:40, srecorder

nublao.jpg

Milyen lesz az instrumentális chillzene, ha klasszikusan képzett gitárosok játsszák? Erre ad választ a Nublao testvérpárkvartett, akik a Magyarradarunkban a ma megjelenő, első nagylemezüket is bemutatják.

Mikor indult: 2018.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Kormos Balázs, Kormos-Mayer Bálint, Pongor András, Pongor Márton. Hangszereinket szeretjük cserélgetni zenélés közben. A kiinduló elemek: gitár (elektromos, basszus, akusztikus), cajón, szintetizátorok, elektronika – a felsorolt hangszerekből születő közös halmazokat nehéz lenne tagonként definiálni. Eredetileg mind a négyen klasszikus gitáron nőttünk fel, majd a kísérletezési vágy bővítette a palettát.

Stílus: Instrumentális csill elektronikus elemekkel, önjelölt dzsessz.

Hatások: Bonobo, Tycho, klasszikus gitár, ambient, rock & roll.

Kiadó: Nincs.

Történet: Andris, Balázs és Bálint a 2000-es évek elején már megalapították első zenekarukat (a KisHerceget). Kamaszkoruktól kezdve kb. egy évtizeden át végigjárták a magyar klubokat és fesztiválokat exdobosukkal, Kipivel. A 2010-es évek második fele kezdett csendesedni, de sikeresen visszatértek, új felállással, névvel és koncepcióval, ezúttal kizárólag instrumentális zenében utazva (Nublao). A dobos poszt megüresedett, 2018-ban pedig csatlakozott Andris öccse, Marci, aki ugyan szintén gitáros, mégis főként az elektronikus és billentyűs hangszereken szállt be. Nem egy gitárkvartett volt a közös elképzelés, hanem sokkal inkább egy zenei alkotóműhely, ahol teret kap minden ötlet, és új utak nyílhatnak meg. A testvérpárkvartett így jött létre, a hangulat azóta is családias.

Megjelenések: 2019 tavasszal jelent meg első számunk, a Moving, majd 2019 karácsonyán ezt követte az Ants, amelyekhez Csánki Zsófi készítette a klipeket. YouTube-csatornánkra néhány live sessiont is raktunk fel az évek során.

Küldetés: Csiszolni a saját hangunkat, új elemeket beépíteni a zenénkbe, és feltöltődni abban, amit csinálunk.

Jövőkép: Koncertek, fesztiválok, új megjelenések – amíg egyszer csak nagyszínpadokon és milliós streamek között találjuk magunkat! Viccet félretéve ezt a lehetőséget sem vetnénk el, de egyelőre ezek nélkül is tudjuk jól érezni magunkat.

Mellékprojektek: Appon, Ponkie, Venti Chiavi Guitar Trio.

Szexepil: Két testvérpár, Balázs home-made basszusgitárja.

Legnagyobb eredmény, elismerés: 119 jelentkező közül a beválogattak a 2020-as Szimpla Lemming programba.

A Ripple albumról: A számok nagy része eredetileg gitártrióban született Andris, Balázs és Bálint keze alatt, ezekbe utólag Marci hozott elektronikus dallamokat és lüktetést (pl. Réve, Moving). Ezzel egyidejűleg elkezdtünk új számokat is írni a kibővült felállásban, egészen a nulláról (pl. On Track), ami érzésünk szerint már máshogy szól, és a Nublao zenéjét illetően a jövő hangjának tekinthető. A számokban még jóval régebbi foszlányok is feltűnhetnek (pl. a Holdfuvar egy egykori KisHerceg-szám témája volt), de úgy éreztük, ezt is át lehet még dolgozni, és jár neki egy rendes megjelenés. A Ripple című album egyfajta lezárása a Nublao zenekar első fejezetének. Az elmúlt évek az összecsiszolódásról és az útkeresésről szóltak – ami szerintünk soha nem ér véget –, és bízunk benne, hogy a következő időszaknak egy kiforrottabb vízióval tudunk nekivágni. (A lemezborítót Goda Zsófia grafikus készítette Tóth Xénia festményének felhasználásával.)

A Nublao december 22-én élőben is bemutatja új lemezét a Három Hollóban, vendég a Cat In A Hat trió. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Nublao a Facebookon. Bandcampen.

fotó: Kormos Anna

A Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/19/magyarradar_lemezpremier_nublao_ripple
„A kísérletezési vágy bővítette a palettát” – Magyarradar és lemezpremier: Nublao
süti beállítások módosítása