„Jól jött a Pressernél” – Rácz Gergő kedvenc népdalai

2022.12.10. 09:36, srecorder

raczgergo.jpg

Cikksorozatunkban könnyűzenészek vallanak arról, hogyan szövi át életüket a magyar népzene és miként hatottak rájuk a kedvenc népdalaik. Ezúttal Rácz Gergő mesél arról, hogy miért jött jól a gyerekkori népzenehallgatás Presser Gábor koncertjén, és melyik sorozat főcímdala égett be kitörölhetetlenül az emlékeibe.

Milyen meghatározó élményeid, történeteid fűződnek a magyar népzenéhez?

A gyerekkoromnak egy nagy részét a 18. kerületi Rózsa Ferenc Művelődési Házban töltöttem, mert anyukám ott dolgozott. Itt élő népzenei koncertek is voltak, így megismerkedhettem az ebben a műfajban használatos hangszerekkel is. Sőt, a nagymamám jóban volt egy hangszerkészítő bácsival, aki adott nekem egy citerát, amivel sokáig eljátszogattam utána. Amikor Presser Gábor Egy koncertjén voltam vendég az Arénában, megkérdezte, hogy lenne-e kedvem megtanulni citerán egy egyszerű kíséretet az egyik dalban, és akkor jól jött, hogy nem először fogtam a kezemben ezt a hangszert. A testvérem és én is jártunk néptáncra is, nagyon divatos volt ez akkor, még a Budapest Sportcsarnokban megrendezett néptánc-találkozóra is elmentünk a családdal.

„ARRA ÉBREDTEM, HOGY A DISZKÓBAN MEGY A LÁBDOB” – RÁCZ GERGŐ A NAGY ÉVEM PODCASTUNKBAN.

Melyek a számodra legtöbbet jelentő népdalok, folkegyüttesek?

Anyukám sok népzenét hallgatott, például Sebő Ferenc gyűjtéseit. A kedvenc népdalait sokat énekelte otthon, amikor gyerekek voltunk. Mély nyomott hagyott bennem a Látod édesanyám, miért szültél a világra. Sokat néztük a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozatot, aminek a főcímdala szintén megmaradt bennem. Régen a rádióban is szóltak népdalok különböző gyűjtésekből, amit sokat hallgattunk.

 

Könnyűzenészek a népzenéről:

Tóth Eszter (Lanou, Napfonat)

Barkóczi Noémi

Palya Bea

VENI

Bencze Tibor (Guruzsmás)

Lábas Viki

Dé:Nash és Krúbi

Pajor Tamás

Kollár-Klemencz László

Beck Zoli

Grandpierre Atilla

Bagossy Brothers Company

 

A cikk megjelenését a Halmos Béla Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/10/racz_gergo_kedvenc_nepdalai
„Jól jött a Pressernél” – Rácz Gergő kedvenc népdalai
süti beállítások módosítása