Meghalt Jet Black, a Stranglers legendás dobosa

2022.12.09. 15:19, srecorder

jetblack.jpg

Brian John Duffy, vagy ahogy mindenki ismerte, Jet Black 84 éves korában, békésen, a családja körében hunyt el észak-walesi otthonában.

Black 36 éves volt, és sikeres üzletember, amikor megalapította a punk, a poszt-punk és az újhullám egyik pionírjának számító Stranglers-t. A hatvanas években félprofi szinten dobolt helyi jazz-zenekarokban, ami nagy hatással volt a későbbi dobjátékára is. Mindig is két lábbal járt a földön: '74-ben eladta az üzleti érdekeltségeit, és bármiféle menedzseri tudás nélkül zenekart gründolt, amit – későbbi interjúiban – nem valamiféle újjászületésnek, hanem naivitásnak, meg persze elszántságnak nevezett.

Az egyik fagylaltos kocsiját viszont megtartotta, és a Stranglers első két évében azzal turnéztak: Black vezetett, a többiek pedig a hátulra bezsúfolt cuccaik tetején utaztak, és esténként a szabadban, ha úgy alakult, a mellettük legelésző tehenek között aludtak. Főhadiszállásuk pedig Black italboltja volt. A hőskorban a Stranglers igazi balhés csapatnak számított: Svédországból kétszer is kidobták őket, mert egyszer Molotov-koktélokat hajigáltak az őket megtámadó, punkgyűlölő bandára, másodszor pedig Black csapott akkora balhét a hoteljük éttermében, amiért nem szolgálták ki időben, hogy gépfegyveres rendőrök kísérték fel őket a következő repülőgépre. Az újságírókkal sem volt felhőtlen a viszonyuk: a francia újságírónak, aki a legjobban idegesítette őket, csak azért „adtak” interjút, hogy elcsalhassák az Eiffel-toronyhoz, és ott szigszalaggal kikössék a talapzathoz, majd hagyják, hogy a japán turisták lefotózzák. Nem csoda, hogy Blacknek a Stranglers kifogástalan életművéből az 1979-es The Raven volt a kedvence, mert a dobos szerint az volt az első lemezük, amit a legnagyobb lapok is egyöntetűen pozitívan fogadtak.

stranglers-1977.jpgA Stranglers 1977-ben: Hugh Cornwell, Jet Black, Jean-Jacques Burnel és Dave Greenfield. Fotó: Getty Images.

A zenekar egyszer egy évig heroinozott, amiről a Stranglers egyetlen máig aktív régi tagja, a basszusgitáros-énekes JJ Burnel azt mondta, hogy „művészi döntés” volt: több számuk, köztük a nagy sláger, Blöff felejthetetlen bunyós jelenetéből ismerős Golden Brown is a heroinról szól. Black és a billentyűs, a két éve elhunyt Dave Greenfield csupán egy napig bírták, de az énekes-gitáros Hugh Cornwell és Burnell kitartottak egy évig. „Szürreális, sötét, nekromanta pokolba kerültünk” – mesélte erről az évről Burnell. „Egyik este annyira kész voltam, hogy úgy gondoltam, csodás lenne meghalni. Írtam egy szép búcsúüzenetet, benyomtam egy csomó heroint, és felébredtem három nappal később. A zenekar észre se vette, hogy nem voltam a stúdióban.”

Black hivatalosan 2018-ig volt a zenekar tagja, de egészségügyi problémái miatt már jó ideje nem zenélt. Gyerekkora óta légzési nehézségekkel küzdött, egy 2007-es koncertjük előtt pedig rosszul lett, és szívpanaszai miatt egy ideig helyettesíteni kellett. Utána még többször is turnézott a Stranglersszel, az utolsó koncertjét pedig 2015-ben adta, utolsó éveiben végig betegeskedett. „Szerettem Jet Blacket. A szárnyai alá vett két évtizede, és ottmaradtam azután is” – emlékezett barátjára és zenésztársára Baz Warne, a Stranglers jelenlegi énekes-gitárosa. „Felváltva tudott zsémbes, sztoikus, ugyanakkor melegszívű és figyelmes lenni. És mindig nagyszerű volt vele lenni. Sokat nevettünk a világ abszurditásán, különösen a mienkén: utálta a zeneipart, de imádott dobolni… Kedves emlékeim vannak arról, ahogy rám néz a színpadon, és kacsint, hogy „minden oké, nagyon élvezem”. Legalább tíz életet leélt, és ezért mindannyian hálásak lehetünk. Én az vagyok.”

JJ Burnel is azt emelte ki megemlékezésében, hogy Black nélkül nem lett volna Stranglers, a zenekar korábbi énekes-gitárosa, Hugh Cornwell pedig úgy fogalmazott, hogy „a Stranglers Black elhivatottságán és akaratán alapult”, a ritmusérzékét pedig hibátlannak nevezte. Black két könyvet is írt a zenekar híres fellépéséről a nizzai egyetemen, ahol lázongások törtek ki, miután elmaradt a koncertjük, őket pedig letartóztatták. A '90-es évek közepén a Szigeten is megfordult Stranglers tavaly adta volna első magyarországi klubkoncertjét, de a teljes turnét lemondták a járványügyi korlátozások és a bizonytalan utazási körülmények miatt.

https://recorder.blog.hu/2022/12/09/meghalt_jet_black_a_stranglers_legendas_dobosa
Meghalt Jet Black, a Stranglers legendás dobosa
süti beállítások módosítása