Fogadjunk, hogy ilyet még nem hallottál itthon! – Multikulti csellista jazzénekesnő a Müpában

2022.11.23. 11:59, Recorder.hu

mupa_nasrine_650.jpg

A francia-algériai csellista-énekesnő, Nesrine és NES nevű triója szinte a semmiből bukkant föl a világzene térképén 2018-ban, de nem kellett hozzá sok idő, hogy a rajongók és a szakma is felkapja a fejét. Bár nálunk még nincs nagyobb rajongótábora, bizton állíthatjuk, hogy első magyarországi koncertje után ez meg fog változni!

De mi volt az, ami kiemelte Nesrine-t és zenekarát az ismeretlenségből? Már az együttes felállása is eltér a jazzszínpadokon megszokottaktól: az ütőhangszerek mellett ugyanis a főszerepet egy nem kimondottan jazzhangszer, a cselló kapta. Mégpedig rögtön két formában: elektronikusan és akusztikusan is. És ha ez nem lenne elég, Nesrine emellett még énekel is, a legtöbbször miközben csellózik. Ezek után talán senkit nem lep meg, hogy a zenekar a koncertjein nem a megszokott, klasszikus jazzsztenderdeket játssza. Dalaikban a jazztől a klasszikus zenén át a soul ritmusain keresztül egészen a tradicionális arab zenei világig számtalan stílus találkozik, amelyek, köszönhetően leginkább a tagok közt működő hihetetlen kémiának, egy varázslatos, egyedi hangzássá olvadnak össze. Az Ahlam című album Velencétől Buenos Airesig mindenhol egyöntetűen pozitív fogadtatásra talált mind a közönség, mind a kritikusok körében. A francia producer és rádiós műsorvezető André Manoukian szerint a NES zenéje a világ szépségeit tárja a közönség elé, míg a Deutschlandfunk egyszerűen csak kijelentette: eljött a NES ideje. Miután a trió a klasszikus koncerttermeket és a legnevesebb jazzfesztiválokat is meghódította, Nesrine úgy döntött, ideje egyedül is megmutatnia magát.

2020 októberében megjelent szólóalbumán pedig pont ezt teszi: a szimplán Nesrine névre keresztelt lemezhez saját életéből merített inspirációt. A francia, arab és angol nyelven megszólaló dalok reflektálnak észak-afrikai gyökereire (bár ő maga már Franciaországban született, szülei Algériából származnak) és klasszikus zenei tanulmányaira (olyan együttesekkel zenélt, mint a Daniel Barenboim vezette West-Eastern Divan Orchestra és a Lorin Maazel által vezényelt Valenciai Opera Zenekara) is. Mindez pedig egy könnyedebb, popos jazzhangzással párosítva semmivel sem összehasonlítható, de annál megkapóbb atmoszférát teremt, amit december 14-én a Müpában végre a magyar rajongók – és leendő rajongók – is megtapasztalhatnak.

Jegyvásárlás és további információ.

Facebook-esemény.

 

https://recorder.blog.hu/2022/11/23/fogadjunk_hogy_ilyet_meg_nem_hallottal_itthon_multikulti_csellista_jazzenekesno_a_mupaban
Fogadjunk, hogy ilyet még nem hallottál itthon! – Multikulti csellista jazzénekesnő a Müpában
süti beállítások módosítása