Egészen különleges módon jelenik meg a MORDÁI új lemeze

2022.10.21. 13:08, srecorder

mordai.jpg

Amilyen különlegesen nyúl a népzenéhez a magyar népdalokat sötét, pszichedelikus rockba és elborult jazzbe átrántó MORDÁI, olyan rendhagyó módon jelenik meg Nóvé Soma zenekarának második lemeze is. Az Álom esett a szememre című albumot október 22-től egy geolokációs honlap (mordai.hu) segítségével először a Normafán, és Budapest három másik pontján lehet meghallgatni, a különleges helyszíneken listája pedig idővel a közönség szavazatai alapján bővül. Az akció célja, hogy a virtuális világból visszaléptessen minket a valóságba, a természetbe.

A hattagú MORDÁI 2020-ban jelentette meg nagysikerű első nagylemezét, amit többek közt a fontos ugródeszkának számító showcase fesztiválon, az Eurosonicon is bemutattak. A csapat azóta több tagcserén is átesett, az Álom esett a szememre zenei világát pedig nagyban befolyásolta, hogy a dalszerzésben az „újabb” tagok (Csernovszky Márton – basszusgitár, Szabó-Sipos Ágoston – dobok, Varga Dániel – szaxofon) is részt vettek, a végeredmény pedig hat különböző zenei identitás egyvelege lett. Zeneileg ráadásul nagy változás az első albumhoz képest, hogy míg az a Muzsikás repertoárjából táplálkozott, a MORDÁI frontembere és zenei iránymutatója, Nóvé Soma most egy sokkal szélesebb palettáról válogatott népdalokat. „Sok népzenésszel beszélgettem, Porteleki László például magnókazettáról mutatott archív felvételeket, de végighallgattam az Új Pátria terjedelmes népzenei gyűjteményét is. A zenénk olyan szempontból autentikus, hogy őszintén és tisztelettel kezeli a népzenei hagyatékot, de közben újító is akar lenni” – meséli Soma.

mordai-cover.jpg

A MORDÁI próbál olyan dolgokat egyesíteni a népzenei hagyományokkal, amik kulturálisan nem feltétlenül kapcsolódnak számos ponton, de sokat kísérleteznek azzal, hogyan tud a kettő érdekes, izgalmas, de közben autentikus fúziót alkotni. Ez az újító szándék ezúttal nem csak a dalokban mutatkozik meg: januárig a megszokott streamingfelületek helyett egy geolokációs weboldal segítségével az ország különböző pontjain hallgathatjuk meg az anyagot. Nincs is szükség hozzá másra, mint egy okostelefonra és bekapcsolt GPS-re. A pontos helyszíneket egy térkép mutatja, és a megfelelő koordináták elérésével elérhetővé válik az album. Az első fix állomás a Normafa, amihez Somát különleges kapcsolat köti.

EZ TÉNYLEG MIND BENNE VAN EGY NÉPDALBAN? A LEGJOBB NÉPDALSZTORIK.

„Minden lemeznél van egyfajta rituálém: amikor a hangtechnikus, Gál Máté elküldi az anyagot, mindig felmegyek a fogaskerekűvel a Normafára, és ott hallgatom meg először. Ez azért fontos nekem, mert így nyugalomban, csak erre tudok koncentrálni, megadom a módját. Ez indította el az ötletet, hogy mi lenne, ha mások is így hallgatnák meg, izgalmas kísérletnek tűnt” – mondja. A különleges akció nem titkolt szándéka az is, hogy kicsit kimozdítsa a hallgatót a megszokott zenefogyasztási formákból, illetve egyfajta hidat teremtsen a virtualitás és a valóság között.

„Egyre intenzívebb a digitális gyorsfogyasztás, és én a magam bőrén érzem, hogy minél több időt töltök a képernyő előtt, annál rosszabb kedvem lesz. Ha már mindenhez virtuális módon lehet hozzájutni, elkezdtem gondolkodni, ezt hogyan lehet felhasználni arra, hogy az ember kimozduljon abból, és a valóságot élje át. Az egész koncepció egy plusz játék, és érdekel, hogy milyen élményben részesülnek a hallgatók. Az egésznek van egy kincsvadászat jellege is.”

AZ UTÓBBI HARMINC ÉV LEGFONTOSABB MAGYAR FOLKLEMEZEI.

Mindemellett a geolokációs játékkal szerettek volna egy párbeszédet is elindítani – a Normafa mellett ugyanis a közönségtől kérték, javasoljanak akár vidéki, akár külföldi helyeket, így holnaptól a Filozófusok Kertjében, a Népszigeten és a zebegényi Kós Károly kilátóban is elérhető lesz a lemez. Az Álom esett a szememre a megszokott digitális platformokon csak januártól érhető el, amit egy lemezbemutatóval is megünnepelnek majd.

fotó: Wanda Martin

Címkék: nóvé soma mordái
https://recorder.blog.hu/2022/10/21/egeszen_kulonleges_modon_jelenik_meg_a_mordai_uj_lemeze
Egészen különleges módon jelenik meg a MORDÁI új lemeze
süti beállítások módosítása