„A rockabilly nem az öregek zenéje!” – King Cat Rhythm-premier

2022.10.19. 09:17, srecorder

kcr_sajto1_1.jpg

Lendületes neorockabilly Budapestről (és egy kicsit Spanyolországból), német kiadóval, nemzetközi tervekkel, és minden eséllyel rá, hogy itthon is a műfaj meghatározó zenekarává váljanak. Első klipjével mutatkozik be Magyarradar rovatunkban a King Cat Rhythm.

Mikor indult: 2019.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Bognár Balázs „Kevin Cat Rhythm” – gitár, Halmai Hunor Vajk „Pierre Hangman” – nagybőgő, Buzsik Tamás „Tom Beat” – dobok.

Stílus: Pierre: Neorockabilly, ami leginkább illik ránk, de nagyon clichésen mondhatom, hogy a mi zenénk egyedi hangzásvilággal rendelkezik.

kcr_sajto2.jpgHatások: Kevin: Az '50-es évek vad rockabilly dalai, és a ’80-as évek neorockabilly, psychobilly hulláma.

Pierre: Nagyon sok 50s rockabillyt és 80s neorockabillyt hallgattam az elején, és ez a mai napig hallatszik a játékomban. Később kikacsintottam a psychobillyre, ami nagy szerelem azóta is. Mindezek után jelenleg kijelenthetem, hogy a mostani defektem a 60-as évek garagerock és beatzene, ami nagyon durva hatással van rám! No meg persze az új hullámos garage trash, ami nagyon a szívem csücske… The Milkshakes számomra az atyatető, ahogyan a hidegháborús ütemeket keverik a későbbi punk hangzásvilággal… INKREDIBÖL!

Kiadó: Crazy Love Records (Németország).

Történet: Kevin: 16 éves korom óta zenélek zenekarokban, nagyon sok különféle emberrel volt szerencsém együtt dolgozni, majd kb. 10 év és kb. 10 formáció után határoztam el, hogy a saját elképzeléseim alapján alapítok zenekart. Nem volt zökkenőmentes, alig egy-két év alatt hozzávetőlegesen hétszer volt tagcsere, amíg eljutottunk a jelenlegi felálláshoz, amit a klipben is lehet látni. Sokszor váltottunk stílust is, sok mindenbe belefogtunk, de most, 3 év után kezd kitisztulni a vonal, ami jól áll nekünk.

Pierre: 2018-ban ismerkedtem meg Balázs „Kevinnel”, amikor elhívott egy zenekari próbára. Már az első próbán pont bele is kerültem a mélyvízbe, mivel abban a szent órában kilépett az akkori bőgős, és szükségük volt valakire, aki betölti a bass pozíciót… ekkor jöttem a képbe én. (nevet) Kevin megkérdezte, hogy figyelj már, mitszólnál hozzá, ha megtanulnál bőgőzni és beszállnál a zenekarba? Nyilván igent mondtam és az ő segítségével, autodidakta módon megtanultam azon a csodás hangszeren játszani.

Megjelenések: It’s a Rockabilly for You! – 5 dalos EP (2020).

Küldetés: Kevin: Azt a célt tűztük ki, hogy a saját dalainkat helyezzük előtérbe, azokkal akarunk új közönséget építeni, elrugaszkodva a vendéglátózástól, és stílusazonos fesztiválokon, klubokban olyan embereknek játszani, akik jártasak a műfajban. Emellett persze minél több hazai klubba és fesztiválra is szeretnénk eljutni, és megmutatni, hogy a rockabilly nem halt ki idehaza, és eloszlatni azt a hiedelmet, hogy ez a műfaj az öregek zenéje.

Pierre: Élvezni, amit csinálunk, és hitelesnek lenni. Egyik nincs másik nélkül.

Jövőkép: Kevin: Szeretnénk nagy kiadókkal együtt dolgozni, és elismert, új zenekarként működni a nemzetközi és hazai szcénában, ami itthon eddig kevés zenekarnak adatott meg.

Pierre: Mind itthon, mind külföldön a szubkultúrákba faszán bekerülni, és nyomni, amíg tudjuk!

kcr_sajto3.jpgMellékprojektek: Kevin: Én Spanyolországban profi öreg zenészekkel játszom rockabillyt a napi betevőért.

Pierre: King Rat Beat; Budapest legfiatalabb psychobilly zenekara. Fasza 80s psychobilly feldolgozások friss husi lendülettel! Ebben a formációban Kevin is benne van, így amikor itthon van, igyekszünk mindkét formációval koncertezni.

Szexepil: Kevin: Nemcsak beszélünk a színpadi megőrülésről, csak mert jól hangzik egy ajánlóban, hanem valóban azt tesszük, amit kell, mindhárman úgy nőttünk fel, és olyan attitűddel élünk mai napig, ami tökéletes összhangban van a zenénkkel és a színpadi létünkkel, emellett persze stílushű megjelenésünk és fiatalos sármunk sem elhanyagolható. (nevet)

Pierre: Nem is tudom, talán a bal elülső fogam, aminek az alsó fele nincs meg, mert letört általános iskolában, amikor megcsókoltam a szovjet acél/fröccsöntött vörös csúszdát. Akarom mondani kék szem, szőke haj, meg ilyenek

Legnagyobb eredmény, elismerés: Kevin: A híres német psychobilly/neorockabilly kiadó, a Crazy Love Records személyesen keresett fel minket első lemezünk megjelenése kapcsán, hogy vinyl formában óhajtják kiadni, s ebből ingyen 100 példányt a rendelkezésünkre is bocsájt. Ennek köszönhetően rengeteg országban felbukkant a zenénk, különösképpen Japánból, Németországból és Amerikából érdeklődnek. Emellett januárban Hamburgban egy neves szintén stílusbeli fesztiválra (Stomping at the Monkeys) vagyunk hivatalosak, ahol olyan nevek előtt játszhatunk, akik tinédzserkorunk óta inspirálnak, mint a Frenzy, vagy éppen a Polecats.

Pierre: Nagyon várjuk és nagyon odatesszük magunkat!

A Tiki Boomről: Hároméves párkapcsolatom után kezdtem online kapcsolatba lépni egy mexikói csajjal, aki Spanyolországban, Bilbaóban él, kétszer randiztunk, majd akármilyen viccesen hangzik, hamar az összeköltözést fontolgattuk, majd miután szakítottam az aktuális párommal, kiléptem a munkahelyemről és felmondtam az albérletet a repülőjeggyel a zsebemben, Fernanda elkezdett furcsán viselkedni, és mivel az egyetlen közös nyelvünk a Google-fordító volt, nem működött a kommunikáció sem, úgyhogy az utolsó pillanatban úgy döntöttem, mégsem költözöm ki hozzá, március óta nem beszéltünk, de dacból mégis kiköltöztem egy másik spanyol városba, így mondhatni a dal és Fernanda sorsfordító volt az én és a zenekar életében. A dalt neki írtam tavaly karácsonykor, amolyan rossz szokásom heves lilaködben így kifejezni magam, az első demónk Tina című száma is hasonlóképp született.

A klip minimális költségvetéssel, baráti alapon készült. A közönséget a hazai rockabilly és psychobilly szubkultúra magja adta, a vágás pedig szintén a frontember, Kevin munkája.  A Tiki Boom a srácok első nagylemezének előfutára, amely a tervek szerint januárban jelenik meg. A zenekar legközelebb november 19-én ad koncertet a Riffben (Facebook-esemény), ahol Magyarország legelső psychobilly zenekarával, a Voodoo Allennel, a lengyel Psycho Beetsszel, és az említett psychobilly feldolgozászenekarukkal, a King Rat Beattel lépnek színpadra.

King Cat Rhythm a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2022/10/19/_a_rockabilly_nem_az_oregek_zeneje_magyarradar_dalpremier_king_cat_rhythm
„A rockabilly nem az öregek zenéje!” – King Cat Rhythm-premier
süti beállítások módosítása