Októberben Arch Enemy, Behemoth és Carcass a Barba Negra új klubjában!

2022.10.01. 18:17, FRecorder

Október közepén három, a death metal műfajához más és más irányokból közelítő, de egyformán nagy hatású zenekar érkezik Budapestre, hogy a közös turnéjuk itteni állomásán együtt avassák fel a Barba Negra új klubját.

Vannak az olyan turnék, ahol egy húzónévnek számító, önmagában is komolyabb közönséget megmozgató együttes önállóan turnézik, és vannak az olyanok, ahol több ilyen kategóriájú csapat összeáll és amolyan mini-fesztiválként együtt koncerteznek végig egy sor országot. Utóbbira kerül sor most októberben is, amikor három, külön-külön is közönségmágnesnek számító metal alapzenekar, az Arch Enemy, a Behemoth és a Carcass áll össze egy turnéra, ami október 16-án ér majd el Budapestre. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor az teszi majd az estét még extrábbá, hogy (az október 13-ai Kaleo után) lesz az egyik első koncert a Barba Negra vadonatúj, háromezer fős klubjában!

CSEPELRE KÖLTÖZIK A BARBA NEGRA.

Akik kicsit is képben vannak metalügyben, azoknak nem kell bemutatni a három zenekart, de azért gyorsan vegyük át, hogy kik is ők és miért olyan fontosak.

Carcass. Az 1986-ban alakult angol zenekar első tíz éve arról szólt, hogy egymás után forradalmasították a metal különféle műfajait. Először a grindcore alapjait tették le a hozzájuk több szálon kapcsolódó Napalm Death-szel karöltve, de ők más irányba vitték az újszülött műfajt, és ha már ott voltak, megteremtették a goregrindot is. Később fokozatosan a death metal felé fordultak, egy ideig keverve a két stílust, 1993-ra azonban befejeződött ez az átalakulás, és az akkor kijött Heartwork már nemcsak, hogy teljesen átfordult a death metal felé, hanem egyben a későbbi melodic death metal hullám előfutára is volt. Később feloszlottak jó tíz évre, de 2007-től újra aktívak, az egykori grindcore múltat immár végleg maguk mögött hagyva.

Arch Enemy. A svéd csapat azt a dallamos death metal vonalat vitte tovább, amit a Carcass alapozott meg és ami a '90-es években amúgy is elképesztően népszerűvé vált. Az ezredforduló utánra már mindenki őket tartotta az alműfaj egyik legjobb képviselőjének, de úgy általában is az egyik legnagyobb húzónévvé váltak a teljes metalszíntéren belül, amiben nagy szerepe volt a karizmatikus énekesnőiknek is (előbb Angela Gossow, 2014-től pedig Alissa White-Gluz), akik nemcsak kinézetükkel keltettek feltűnést, hanem egészen brutális hangjukkal is.

Behemoth. A lengyel színtér egyik kulcszenekara megintcsak máshonnan közelít a death metal felé: 1991-ben még a lehető legtipikusabb black metal együttesként indultak és az ezt követő nagyjából tíz év alatt tolódtak fokozatosan a death irányába és kötöttek ki végül egy hibrid, black és death közt egyensúlyozó hangzásnál (hivatalosan "blackened death metal"), ráadásul annak is a dallamosabb verziójánál. Azóta nagyjából dalfüggő, hogy mikor melyik alműfaj felé billennek el jobban, viszont kinézet, az okkultizmussal foglalkozó szövegek és a teatralitás szempontjából máig megmaradtak a black metalos gyökereiknél.

Ezzel azonban még mindig nincs vége a sornak, az este alapozásáért ugyanis (kakukktojásként) a többiekhez képest újonc és hangzásban is nagyon más vonalat képviselő amerikai goth metal formáció, a 2017-ben indult Unto Others felel majd.

Mikor: Október 16., 17:30

Hol: Barba Negra Red Stage

Jegyvásárlás. A koncert Facebook-eseménye.

https://recorder.blog.hu/2022/10/01/oktober_kozepen_arch_enemy_behemoth_es_carcass_a_barba_negra_uj_klubjaban
Októberben Arch Enemy, Behemoth és Carcass a Barba Negra új klubjában!
süti beállítások módosítása