„Bírni kell ezzel” – Itt van Kulka János első új dala 12 év után

2022.09.15. 19:43, srecorder

kulkajanos.jpg

Október 7-én jelenik meg Kulka János harmadik, Pálmaszív című önálló lemeze, amit Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs írt. Erről most meghallgatható az első dal, a Sorskereső, ami az egyetlen közéleti szám a lemezen. A dal egy korai verziója 2016 februárjában már elhangzott a Müpában, pár héttel azelőtt, hogy Kulka János sztrókot kapott.

„A Sorskeresőt 2015-ben írtuk, az első migrációs krízis idején. Akkoriban a Zenészek a menekültekért nevű csoporthoz csatlakoztam. Egy héten át segédkeztem egy raktárban, ahova folyamatosan érkeztek külföldről a segélyszállítmányok. Olyan érzésünk volt nekünk, ott pakolászóknak, hogy nagymértékben a mi tempónkon múlik, a 10 fokos őszi esőben, a röszkei réten ragadt szerencsétlen emberek éjszakája. Ekkortájt volt a Keleti pályaudvaron a vonatforgalom leállása, a gyalogosok vándorlása az autópályán, a furgonok raktereiben bekövetkezett, fulladásos tragédiák. Sok gyermek is volt az útra keltek között, innen ered a gyerekdal jellegű formanyelv, mintha az ő szemszögükből látnánk a borzalmakat. A történelem úgy hozta, hogy az orosz-ukrán háború ismét aktuálissá tette az egészet. Videoetűdünkben János egy katonai terepasztalt szemlél” – mondta a szöveget jegyző Tariska Szabolcs. „A korábban említett, Müpás koncert előtt a felvételekkel egy zongorakísérettel felvett, rossz minőségű, próbatermi demóig jutottunk el. Egy külföldi hangmérnök segítségével Ambrus lefejtette az éneksávot a zongoráról, így a végleges verzióban meg tudtuk tartani a refrén énekfelvételét. A verzéket az utóbbi egy évben énekelte újra János.”

Múlt héten a Recorder számolt be elsőként arról, hogy elkészült és október 7-én meg is jelenik Kulka János új lemeze, ami a hatvanas-hetvenes évek filmzenés, sanzonos zenei világát idézi meg. Tövisházi Ambrus, aki régi dalszerzőtársával, Tariska Szabolccsal hét éven át dolgozott a lemezen, a színész sztrók utáni érzéseit, átalakulását is belefogalmazta a dalokba. „Az elmúlt 15 évben megtanultam, hogy egy színésszel az a baj, hogy bármit el tud énekelni. Ezzel János is így van. Egy énekes, akinek van kialakult előadói személyisége, tudja, hogy mi az, ami jól áll neki, és mi az, ami nem. Egy színész viszont pont a színészi rutinból fakadóan bármit el tud énekelni, akkor is, ha nem annyira illik hozzá. És ezeket a manírokat János teljesen levedlette. Én úgy érzem, mélyebbről jöttek ki belőle az új dalok" – mondta Ambrus a Recordernek.

EZ CSAK SZÍNJÁTÉK – A SZÍNÉSZLEMEZEK KÜLÖNÖS VILÁGA.

A Pálmaszív különlegessége, hogy mindegyik dalához videoetűd készült, amelyek egy nappal a lemez előtt, október 6-án debütálnak a YouTube-on. Ezekben Kulka János szerepel. A lemezen a színész közeli barátai, Lang Györgyi és Falusi Mariann vendégeskednek egy-egy számban, de más zenészt nem hallhatunk rajta, ugyanis minden hangszeren Tövisházi Ambrus játszott. „Felmerült, hogy hívjunk másokat is, sőt az is, hogy egy kórussal dolgozzunk, de pont akkor jött egy újabb Covid-hullám, és elengedtem ezt a dolgot. Azt éreztem, ha ez egy Covid alatt, magányosan készülő lemez, akkor úgy lesz jó, ha nem is játszanak rajta sokan.”

kulkajanos_palmasziv.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/09/15/_birni_kell_ezzel_itt_van_kulka_janos_elso_uj_dala_12_ev_utan
„Bírni kell ezzel” – Itt van Kulka János első új dala 12 év után
süti beállítások módosítása