„A por siet. A kő ráér.” – Őri-Kiss Botond-premier

2022.09.10. 11:21, srecorder

ori-kiss-botond.jpg

A dunakanyari zongorista-zeneszerző, a jazz és a neo-klasszikus zene határán alkotó Őri-Kiss Botond szinte tánckoreográfiára komponált, egysnittes klipben mutatja be legújabb darabját, amit Weöres Sándor haikuszerű egysorosa inspirált. „A por siet. A kő ráér.”

A zongorára és vonósnégyesre írt darab januárban pár hét alatt készült el. „Korábban már voltak vázlataim, de végül egy, a külvilágot kizáró, intenzív munkafolyamatban állt össze kerek egésszé. Nem volt kérdés, hogy kik lesznek az előadói, hiszen Schwartz Zolival, Albert Elemérrel és Friderikusz Petivel még elsős zeneakadémistaként egy szolfézscsoportba jártunk, és azóta is kiváló megszólaltatói elképzelt zenéimnek. Ez most sem volt máshogy, az első próba alatt kiderült, hogy ez működni fog, Marley Erickson a tehetséges, ifjú amerikai hegedűművésznő pedig tökéletesen kiegészíti együttesünket” – mesélte Botond.

orikisswerk.jpg

Mind a zenei, mind a filmfelvétel ugyanabban a VIII. kerületi albérletben készült, ahol maga a darab is megszületett: Botond szobájában. „A klip rendezőjével és operatőrével Szelei Dórával és Szuromi Matyival egy korábbi munka kapcsán találkoztunk. Kiindulópontnak Dóri egysnittes alapötlete szolgált, mely végül egy általa megkoreografált performanszban nyerte el végső formáját. Ennek kivitelezéséhez rendkívül nagy összhang és háttérmunka kellett, ezúton is nagyon köszönjük a 235 Productions szakmai támogatását, segítségét. Először a hangot rögzítettük ott a szobában, melyet Hodován Milán kiváló szakmai hozzáértése tett lehetővé. Vicces részlet, hogy Vavrek Máté eredetileg csak a lakásából elhozott díszletekkel segített volna, de annyira bevonzotta a forgatás, hogy végig maradt zongorát tologatni, nélküle ilyen formában nem valósulhatott volna meg a film. A végeredmény egy fúziós live act videoklip, amely a rengeteg idő, energia és baráti segítség nélkül nem jöhetett volna létre, nem lehetek elég hálás, hogy részese lehettem.”

A Dust hurries, stone can wait legközelebb szeptember 16-án, a Rákóczi téren lesz hallható élőben, ahol Botondék 18 órától játszanak a Józsefvárosi Jazzfesztiválon. 17-én pedig önálló estjét mutatja be a Café Zsivágóban (Facebook-esemény), amely egyben a budapesti búcsúkoncertje is lesz, ugyanis Boti felvételt nyert a jeruzsálemi Zeneakadémiára.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/10/_a_por_siet_a_ko_raer_ori-kiss_botond-premier
„A por siet. A kő ráér.” – Őri-Kiss Botond-premier
süti beállítások módosítása