Lemeztáska: Szeleczki Rozália

2022.08.25. 12:05, vferi

wide_36.jpg

Korosztályának egyik legtehetségesebb rendezője, aki eddig csak szuperjó dolgokat csinált: kisfilmeket (Csodapunci, Rozgonyiné, Mióta velem jár), videoklipeket (például Beton.Hofi: ÁRVAHOUSE), reklámokat (például a Budapest Pride-nak) és a Tilla-féle Propaganda epizódjait. Pár hete forgatta le első nagyjátékfilmjét, a Cicaverzumot, amelyben egy szende építészlány (Törőcsik Franciska) fejét elcsavarja egy nagydumás gengsztermacska (a hangját Patkós Márton szolgáltatja, aki Száva Zsoltot játszotta A besúgóban). A cica a filmben előad egy rapdalt is, aminek a szövegét Beton.Hofi írta, a zenéjét pedig Hundred Sins. Jövőre a mozikban! Ez a cikk először a Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Első zenei emlék

Egy személyre szabott Beatles-válogatáskazi, amit a gyerekkori legjobb barátom bátyja, Darvas Kristóf zenész csinált nekem, miután hallottam náluk a Beatlest, és odáig voltam. Azóta is hálás vagyok neki ezért. De ha jobban belegondolok, ez korábban lehetett: perui pánsíposok zenéltek az aluljáróban, és apukám megvette nekem a kazettán. Mondjuk, ha még egy kicsit jobban belegondolok, ez a legrégebbi: anyukám énekli az “Egy kis malac, röf röf röf…” kezdetű gyerekdalt lefekvés előtt az ágyam mellett a sötétben.

Első videoklip, amitől leesett az állad

Jamiroquai: Virtual Insanity. Igazából ez az első klip, amit valaha láttam. Nyolcéves voltam, és a kedves szülőm azt próbálta elmagyarázni, hogy ez hogyan készült. Egyáltalán nem értettem, de azt rögtön éreztem, hogy ez nagyon fontos. Azóta is izgatnak az ilyen bűvésztrükkök.

Meghatározó koncertélmény előadóként

Harmadikos voltam általánosban, és zongoravizsgám a volt a zeneiskolában. Rettentően izgultam, és el is rontottam egy helyen, de a nagymamám nagyon büszke volt rám. 

Első zenekar, amiért rajongtál

Nirvana.

Első lemezborító, ami nagy hatással volt rád

Morcheeba: Big Calm. Főleg, mikor megtudtam, hogy az a szőke csaj a borítón nem az énekes. Akkor sok mindent megértettem a világról.

wide2_137.jpg

Dal, amit a legtöbbször hallgattál meg szándékosan az életedben

Neurotic: Tudok egy nőt. Ebből inspirálódott a Mióta velem jár című rövidfilmem. A tapolcai bolhapiacról tartottam a Balaton felé és ez üvöltött a kocsiban, akkor született meg a fejemben a film ötlete. Később szándékosan meghallgattam rengetegszer a forgatókönyvírás folyamata alatt.

Kedvenc momentum egy klipben, amit rendeztél

Beton.Hofi: Árvahouse-ban a 2:26-tól 2:37-ig tartó rész.

Énekes, akitől a legjobban meg voltál illetődve, amikor találkoztatok

Kiss Tibi. Mikor felkértem, hogy vállaljon el egy szerepet a Cicaverzum című moziban. Megilletődtem, mert megható a szerepe a filmben, mindkettőnkhöz közel áll, és főleg, mert elvállalta. (Azóta sem árultam el neki, hogy milyen megveszekedett Quimby-rajongó voltam kamaszkoromban.)

Dal, aminek kívülről tudod a szövegét

Teljes albumokat tudok, szóval a kérdéseid alapján azt találtam ki magamnak, hogy arra válaszolok inkább, hogy minek tudtam először! A refrénjét Kamondy Ágnes: Turista című számának, így szólt: "Mozgóképek, fekete-fehérek. Felemelt fejjel körülnézek. Egy turista mit tehet? Örül neki, hogy itt lehet. ÁÁÁÁ... " - az ÁÁÁ-t nagyon imádtuk énekelni Ascher Irmával. De aminek nem csak a refrénje volt meg, hanem az egész szám végig, az egyértelműen: Aqua: Barbie Girl.

Zenekar, aminek a nevét magadra tetováltatnád

Soha semmit nem tetováltatnék magamra. Az anyajegyeim a tetoválásaim, azokban ott a zene.

Kedvenc hiphoplemez

Kanye West: Late Registration

Kedvenc poplemez

Beyoncé: Lemonade.

Kedvenc rocklemez

Bob Dylan: Blonde on Blonde.

Kedvenc magyar lemez

A.E. Bizottság: Jégkrémbalett.

Kedvenc elektronikus zenei lemez

Laurie Anderson: Big Science.

Bűnös zenei örömöd

Chopin noktürnöket hallgatni végtelenítve.

Kedvenc videoklip

Fatboy Slim: Praise You. Spike Jonze rendezte, és ő maga ugrabugrál benne. Nagyon egyszerű és főleg nagyon vicces. Emlékszem mikor először láttam az MTV-n, és nem teljesen értettem, hogy akkor ez most egy igazi klip? Emiatt aztán még jobban tetszett.

Ember, akit a leginspirálóbbnak tartasz most

A Cicaverzum összes színésze és teljes stábja!

Zene, amitől boldog leszel

Perry Como: Magic Moments.

Zene, amitől libabőrös leszel

Adele: Easy On Me.

Kedvenc filmzene

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása és a Kótyagos szerelem zenéi, mindkettőnek Jon Brion a szerzője. Egyébként meg végtelen Fellini/Nino Rota rajongó vagyok.

Énekes, akinek a halála a legjobban megrázott

Amy Winehouse. Két barátommal voltam mikor a halálhír jött, és kitaláltuk, hogy megtépkedjük a ruháinkat, de nekem végül valahogy nem sikerült igazán eltépnem a sajátomat. Azóta is lelkifurdalásom van. Kevés olyan előadó van, akiről azt éreztem, hogy akkora klasszis, mint ő, és még csak most kezd felfelé haladni a pályáján, én pedig mindezt átélhetem a jelenben. Ezért is rázott meg annyira, mert ez a közös jövő fikcióvá vált.

Legjobb zene szívfájdalomra

Csókolom: Elmúlik.

Legjobb szakítós szám

Kovács Kati: Nem leszek a játékszered.

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

Nekem minden zene elüt a stílusomtól.

Mit hallgatsz mostanában repeaten

Dead Man's Bones: Lose Your Soul. Amit egyébként egy Betétdal-cikkből ismerek, amit Cristina Grosan barátnőmmel csináltatok. Egész másként tekintek Ryan Goslingra, mióta tudom, hogy ő ilyeneket énekel. (Így most még egy fokkal jobban várom a Barbie-filmet.) És egy másik: Bicep: Glue. M. Deák Kristóf operatőr mutatta, ezt hallgattuk a Cicaverzum forgatására menet. Aztán egy görög szigeten az autóbérlős ember csengőhangja is ez volt, ott is repeaten hallgattam, mert folyton csörgött neki. Azóta nem hallgatom, most várok egy új kattanást.

Dal, amire muszáj táncolnod

A-WA: Habib Galbi. És Bánkitón élőben is táncoltam rá, nagy élmény volt!

Előadó, akinek legszívesebben csinálnál klipet

Beyoncé. Mondjuk Dua Lipát se ráznám le.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Miki357

https://recorder.blog.hu/2022/08/25/lemeztaska_szeleczki_rozalia
Lemeztáska: Szeleczki Rozália
süti beállítások módosítása