Biotechnós gombalemezzel tér vissza Björk

2022.08.23. 11:29, srecorder

bjork.jpg

Eredetileg nyárra tervezte, de valószínűleg év vége felé jelenhet meg Björk tizedik albuma, a Fossora, amit a karantén alatt tartott gabberbulik, az otthon megtapasztalt nyugalom, és az édesanyja elvesztése inspirált.

Először beszélt részletekbe menően új lemezéről az izlandi popsztár. Ha a 2015-ös Vulnicura volt a szakítós lemeze, amin Matthew Barney képzőművész-rendezővel való szakítását dolgozta fel, a 2017-es Utopia pedig a talpra állós lemeze, amin megteremtett magának egy fantáziavilágot, akkor az öt év után érkező Fossora a biotechnós gombalemeze, amin még jobban elmerül ennek a fantáziavilágnak a hétköznapjaiban. Legalábbis így jellemezte legutóbbi albumait Björk a Guardiannek, az interjúban pedig azt is elárulta, hogy 16 éves kora óta nem érezte olyan jól magát, mint a karantén alatt, mert végre sok időt tölthetett otthon, és a barátaival tartott karanténbulikon – ahol Björk volt a DJ – általában gabberre csapatta. Felfedezte, majd fel is kereste az indonéz duót, a gamelánt technóval és zajzenével keverő Gabber Modus Operandit, akik jó pár beatet küldtek neki az új lemezre, amiket aztán jó szokásához híven szépen kicsavart.

BJÖRK PÁLYAKÉPÉT IS FELRAJZOLTUK.

A szövegekre nagy hatást gyakorolt édesanyja 2018-ban bekövetkezett halála, aki 72 éves volt, de Björk úgy érezte, idejekorán hagyta itt őket, és nehéz volt feldolgoznia az elvesztését; valamint az, hogy már a legkisebb gyereke is kirepült otthonról. Fia, Sindri, és lánya, Doa is énekel a lemezen, sőt Doa írta a Her Mother's House című dal szövegét (anyja biztatására) arról, hogy milyen volt elhagyni a szülői házat. („Így figuráztam ki magam, hogy kicsit túl ragaszkodó tudok lenni” – mondta Björk, aki egyébként Az északiban együtt is szerepelhetett a lányával.)

A Fossoráról megtudhattuk még, hogy lesz rajta Serpentwithfeet feat is, valamint jó sok basszusklarinét, de nem úgy fognak szólni, ahogy a klasszikus zenében szoktak, inkább úgy, mint a Public Enemy. Korábban Björk azt mondta a 80-90 BPM körül mozgó lemezről, hogy a dalok első fele nagyon chillezős, és még a második is kellemesen nyugodt, de amikor már csak egy perc van hátra, akkor hirtelen éjszakai klubbá változik az ember nappalija és beindul a buli. „Mintha egy ember headbangelne, aztán leülne megint, és meginna még egy pohár vörösbort, és este tízre mindenki hazaér a buliból”mondta Björk, aki az új album mellett új podcastra is készül, amelyben egyesével kivesézi a lemezeit.

MI IS KIVESÉZTÜK BJÖRK LEMEZEIT.

https://recorder.blog.hu/2022/08/23/bio-technos_gombalemezzel_ter_vissza_osszel_bjork
Biotechnós gombalemezzel tér vissza Björk
süti beállítások módosítása