Kiadatlan koncertfelvételekkel jelennek meg újra Tom Waits 20 éves ikerlemezei

2022.08.10. 09:21, srecorder

tomwaits.jpg

Október 7-én, áttetsző kék, illetve piros vinylen adja ki újra Tom Waits az Alice és a Blood Money című albumait. Két izgalmas élő felvétel már meg is hallgatható róluk.

Egy időben vették fel és egyszerre is jelentek meg – 2002. május 7-én – Tom Waits ikerlemezei, vagy ahogy ő nevezte, a Káin és Ábel-albumai. Mindkét lemez egy Robert Wilson rendezte zenés színházi előadásból született, az Alice az Alice Csodaországban-t író Lewis Carroll és a címszereplőjét inspiráló szomszéd kislány kapcsolatát dolgozta fel kötetlenül, a Blood Money pedig a Woyzecken alapult, de Tom Waits sosem tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy a dalok többsége színdarabokhoz íródott. „Mire egy lemez megjelenik, az csak egy lemez, és vagy működik, vagy nem” – mondta erről egy interjúban, amiben azt is állította, hogy nem is olvasta a Woyzecket, csak egy kávézóban elmesélték neki a történetét, és az alapján írta a dalokat.

ENYEDI ILDIKÓ JARMUSCHRÓL ÉS TOM WAITSRŐL.

tomwaits-ketkislemez.jpg

Az Alice-nek a keletkezéstörténete is filmbe (noirba) illő: a dalok az 1992-es zenés színházi előadáshoz születtek, de nem sokkal később feltörték Tom Waits kocsiját, és ellopták a felvételeket tartalmazó aktatáskát, majd megzsarolták, így kénytelenek voltak pár ezer dollárért visszavásárolni azokat. Bár ahogy Waits elmeséli a jelenetet, erősen kétséges, hogy ez megtörtént, vagy pont így történt meg: „Egy sötét kávézóban ültünk, tudod, mindenki napszemüveget viselt, és nagyon hideg volt. Azt mondták, otthagyják az aktatáskát a szemetesnél. "Tegyétek be a pénzt egy zsákba…” Ez az egész adott egy kis izgalmat az egész projekthez.” A zsarolók azonban állítólag így is lemásolták az anyagot, és az évekig „az elveszett Tom Waits-lemezként” keringett a rajongók körében különféle bootlegeken, ő maga pedig elhányta a felvételeket, úgyhogy állítólag eBay-ről kellett neki is vásárolnia egyet, hogy az alapján vegye fel és dolgozza át egy kicsit a dalokat a lemezhez. Erre egyébként azután került sor, hogy 2000-ben bemutatták a Woyzecket, és Tom Waits úgy döntött, hogy kiadja a zenéjét, és akkor az Alice anyaga se hányódjon tovább, jelenjen meg az is.

25 LEMEZ, AMIRE MÁR RÉGÓTA VÁRUNK.

A két lemez most újra kijön vinylen, ráadásul két élő felvétel már meg is hallgatható róluk, az élőben nagyobb ívű, flamencós gitárintróval felvezetett All the Word is Green egy 2008-as milánói koncertről, és egy lecsupaszított, zongorás Fish & Bird egy 2004-es londoni előadásról. Előrendelni itt lehet a mindössze 1300 példányban megjelenő lemezeket. Tom Waits utoljára 11 éve adott ki stúdiólemezt (Bad As Me), viszont több filmet is forgatott azóta a barátaival, Jim Jarmusch-sal (A holtak nem halnak meg), Paul Thomas Andersonnal (Licorice Pizza), Martin McDonagh-val (A hét pszichopata és a si-cu), és a Coen tesókkal (Buster Scruggs balladája). 

https://recorder.blog.hu/2022/08/10/kiadatlan_koncertfelvetelekkel_jelennek_meg_ujra_tom_waits_20_eves_ikerlemezei
Kiadatlan koncertfelvételekkel jelennek meg újra Tom Waits 20 éves ikerlemezei
süti beállítások módosítása