Beck, Grecsó, Háy és a Rájátszás három napon át a zalai Margófeszten

2022.08.09. 18:00, srecorder

20210613_rajatszas_vg_8641_1.jpg

Augusztus 11-13. között a Margófeszten az utolsó alkalommal fellépő Rájátszás lesz a középpontban, az irodalmi-zenei közösség tagjai különböző formációkban lépnek fel a három nap alatt. A zalai Szentgyörgyváron játszik az Analog Balaton, Barkóczi Noémi, Kocsis Bence, a Papaver, Saiid, a Szabó Balázs Bandája és a Törzs is. De lesz slamszínház, élő festés, éjszakai koncert a templomban.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban akkor az egy margós programnak tűnt, amiben Beck Zoli, Bérczesi Robi, Borbély Szilárd, Háy János, Karafiáth Orsi, és Kollár-Klemencz Laci léptek fel. Később csatlakozott Egyedi Péter, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Kardos-Horváth János, Kemény István, Másik János, Szálinger Balázs, Szűcs Krisztián és Takács Eszter is. A koncerteken két állandó zenész jelentette a biztos pontot, Sárközy Papa (30Y) és Jancsovics Máté (Kistehén). Ugyanakkor egy pillanatra sem gondolta senki, hogy ez egy profi együttes, igaz, ez nem is volt soha elvárás. Ahogy egyszer Szűcs Krisztián megfogalmazta: a Rájátszás annál több, hogy fiúk és lányok leülnek egy gitárral verseket énekelni, de annál meg kevesebb, hogy profi zenekar legyen.

Mit kell tudni a Margófesztről?

Szentgyörgyvár egy apró, alig 300 fős település a zalai dombok között, Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is néhány kilométerre található, a Balaton 15 perc, és Budapestről is könnyen elérhető. A teljes program itt érhető el.

Jegyárak: a bérlet 13 500 Ft, a napijegy: 5 500 Ft, a zalai napijegy (zalai lakcímkártyával): 4 500 Ft. Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes, 6-tól 18 éves korig 4 500 Ft a napijegy.

A Rájátszás nem úgy indult 2011-ben a Margó Irodalmi Fesztiválon, hogy 2022-ben majd három lemez kapcsolódik a produkcióhoz, hogy egy nap alatt minden jegy elkel a Művészetek Palotájában tartott koncertre, és hogy sok-sok ember üvölti együtt az Aktmodellt, a Méhészt, a Trabantfejú nőt, a Kicsi nagy istent, A legjobban nélküledet, az Ahol megszakadot vagy az Ezt is elviszem magammalt.

A Margó akkor a margitszigeti Holdudvartól a Madách téri helyszíneken át a Műcsarnokig tartott, vándoroltak, bicikliztek egyik helyről a másikra az emberek. A fellépők sem tudták még, mi a Margó, de a Rájátszás című irodalmi műsor után abban biztosak voltak, hogy ilyen eseményeket szeretnének csinálni. Ezt követően egyre többször hívták őket, hogy tudnának-e költős-zenészes műsort csinálni, majd Egerben, a Bolyki pincében minden megváltozott, amikor eldöntötték, hogy komolyan veszik a Rájátszást és megpróbálnak zenekarrá válni.

„Amikor dalban vagyunk, mindenki zenésszé válik” – hangzott egyszer Beck Zoli magyarázata, és bár igazi zenekar nem lett soha a Rájátszás, nyitott alkotóközösség viszont igen, amelynek tagjai hol közösen, hol párban dolgoznak együtt, és ami a legfontosabb: folyamatosan inspirálják egymást. A dalok és a lemezek azt dokumentálták, éppen hol tart ez a közösség, mert az első lemez egyszálgitáros volt, a második meg zenekaros.

A Rájátszás különböző alkotók közös ügye volt és lesz is mindig, ezt próbálták megmutatni a Viszem magammal című dokumentumfilmben, amiben annak is megpróbáltak utánajárni, hány sor marad Grecsó Krisztián hosszúverséből, mire Beck Zoli elénekli. A dal nem bír el akármekkora terheket, mondta egyszer Háy, aki nem szereti a formakötött verseket. Bármelyik verset nem lehet dallá formálni, főleg hogy Beck szerint egy jó vers nem biztos, hogy jó dalszöveg, ahogy egy jó dalszöveg általában nem jó vers. „Ezek nem megzenésített versek, ez a kulcs. Az a kérdés, hogy lesz a vers tényleges dal, ami három percben érvényesen közvetít valamit" – állította Beck.

A szentgyörgyvári Margófesztet úgy találták ki, hogy a Rájátszás legyen a legfontosabb szervezőeleme:

08.11. csütörtök: a Rájátszás koncertje mellett a Templomkertben Kemény Istvánnal lesz beszélgetés, de fellép a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium első évet elvégző tanulói a Rájátszás dalaiból készített vizsgakoncertjével, mindenkinek kötelező!

08.12. péntek: ha mindenki kipihente magát, akkor a rájátszók mindenféle felállásban érkeznek, mert előbb Grecsó Krisztiánnal  és Kollár-Klemencz Lacival azt fejtik meg, hogyan határozza meg őket a falu, a családi hagyomány és hogy milyen újraalkotni ezeket a történeteket, majd Beck Zoli és Szűcs Krisztián Másnap című produkciója következik, amelyben Csengey Dénes verseiből készített dalaikat adják elő. Az estét Kollár-Klemencz László zárja a kamarazenekarával, hogy az erdő mélyébe vezessenek minket.

08.13. szombat: a harmadik nap Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka című estjétől azt várjuk, mint egy családi vacsorától, hogy beinduljanak a történetek, mi is a részesei lehessünk. Háy Jánossal a tavaly megkezdett beszélgetést folytatják a szervezők felolvasásokkal, majd fellép Egyedi Peti (Mmamt) szólókoncertjével a Templomkert varázslatos helyszínén.

fotó: Valuska Gábor

https://recorder.blog.hu/2022/08/09/beck_grecso_hay_es_a_rajatszas_harom_napon_at_a_zalai_margofeszten
Beck, Grecsó, Háy és a Rájátszás három napon át a zalai Margófeszten
süti beállítások módosítása