Meghalt Lénárd László, a HammerWorld magazin főszerkesztője

2022.08.02. 20:25, srecorder

lenard.jpg

58 éves volt a hazai rock/metalzenei újságírás alapembere, a Metal Hammer, majd később a HammerWorld társalapító-főszerkesztője.

A HammerWorld magazin tette közzé a hírt, hogy rövid, súlyos betegség után elhunyt az újság főszerkesztője. Az 1965-ös születésű Lénárd László eredetileg jogi pályára készült, de 1986-ban, a gimiben megismert barátjával, Cselőtei Lászlóval megalapította a Metallica Hungacira magazint, az első hard rockra és heavy metalra fókuszáló újságot a kelet-közép-európai régióban. "Elkezdtünk együtt koncertekre járni, és 1984 körül jött a nagy ötlet. Addigra már voltak külföldi fanzine-ek, amiket ismertünk, egy svédnek még rajzoltam is grafikákat. Aztán mikor lapozgattunk egyet, feltettük magunknak a kérdést, hogy miért nem csinálunk mi is egy ilyet" - elevenítette fel interjúnkban Cselőtei László, hogyan alapították meg a magazint, amely 1989-ben csatlakozott a Metal Hammer zenei magazin hálózathoz, és 2003-ig Metal Hammer Hungarica, illetve Metal Hammer H. néven jelent meg.

Amikor arról kérdeztük, hogyan tudott évtizedeken keresztül fennmaradni az újság, miközben relevanciáját is megőrizte, Lénárd így válaszolt: "Az egyik legfontosabb a megszállottság, a másik pedig a tény, hogy egyikünk sem készült újságírónak. Cselő is mást tanult, én is, de amikor adódott a lehetőség, hogy rendesen, újságos standoknál terjesszék a magazint, megragadtuk. De például a kilencvenes évek közepén, amikor a hazai rockszíntér a tuc-tuc miatt szinte teljesen megfulladt, plusz a grunge és az alternatív zenék miatt az iparág is átalakult – nem csak itthon, de külföldön is –, na, az szinte teljesen ellehetetlenítette a hátterünket. De kint is jöttek-mentek a tulajdonosok, a stábtagok. Ennek a következménye egyébként, hogy azóta teljesen magánkiadásban jelenik meg a lap; nem akartuk, hogy ki legyünk szolgáltatva a trendeknek, mások döntéseinek."

Cselőtei László és Lénárd László 2018-ban. Fotó: Lékó Tamás.

Lénárd számos rádió- és tévéprogramban szerepelt riporterként, zenei szakértőként; 1997-ben pedig megnyitotta a Hammer Zenebarlangot, amely a 2000-es években országos bolthálózattá bővült, és a hazai rockrajongók egyik legfontosabb találkozási pontja, zenei beszerzési forrása lett. Emellett fontos szerepe volt a hazai rock/metal zenekiadásban is, miután 1998-ban társaival létrehozta a Hammer Records lemezkiadót, koncertszervezőként részt vett a Summer Rocks, a Metalfest és más, kisebb fesztiválok megvalósításában, 2000 és 2009 között pedig a Sziget fesztivál Hammerworld nagyszínpadának egyik szervezője, névadója volt. Hazai és külföldi bandák klubkoncertjeinek és turnéinak a létrehozásában is részt vállalt. Nagy gondot fordított a tehetségkutatásra, új előadók, együttesek felfedezésére, erre jó példa a Hammer Demonstráció rovata; az általa szerkesztett Demonstráció válogatásalbumok sok feltörekvő zenekarnak adtak lehetőséget a bemutatkozásra.

SZARKA JÓZSEF IS MESÉLT NEKÜNK LÉNÁRD LACIRÓL ÉS A DEMONSTRÁCIÓRÓL.

„Egész életét a munkájának szentelte, ami egyben a hobbija, szenvedélye is volt. A legjobban a koncerteken, az első sorokban érezte magát. Az élő zene nagy rajongójaként azt vallotta, a dalok a színpadokon kelnek igazán életre, ott teljesednek ki” – emlékezett a HammerWorld magazin. „Lénárd László a rendszerváltás utáni hazai zenei újságírás úttörő szereplőjeként munkásságával maradandó nyomot hagyott a magyar könnyűzenei kultúra területén.”

https://recorder.blog.hu/2022/08/02/meghalt_lenard_laszlo_a_hammerworld_magazin_foszerkesztoje
Meghalt Lénárd László, a HammerWorld magazin főszerkesztője
süti beállítások módosítása