Saját videói alapján tanult meg újra gitározni, 9 év után diadalmasan tért vissza a színpadra Joni Mitchell

2022.08.02. 09:30, srecorder

joni-mitchell-nff-696x442.jpg

A bő egy hete tartott a Newport Folkfesztivál szenzációja volt, hogy először állt színpadra 2015-ös agyi aunerizmája óta Joni Mitchell, aki több, mint 20 év után adott újra nagyobb koncertet – 78 évesen is remek formában.

Valószínűleg nem sokan számítottak rá, hogy a 2015-ben súlyos agyi aneurizmán (az agyi ütőerek tágulata) átesett Joni Mitchell valaha újra koncertezni fog, hiszen ennek hatására egy (rövid) időre beszédképességét is elveszítette, és újra kellett tanulnia járni is. Az elmúlt években több interjúban is lehetett hallani arról, hogy az énekes-dalszerző Los Angeles-i otthonában híres zenészek gyűlnek össze időről időre borozni, beszélgetni és zenélni, köztük Mitchell régi barátai, mint Herbie Hancock vagy Elton John, és olyan fiatal sztárok is, akikre nagy hatást gyakorolt, mint például Harry Styles. A Joni Jam-esteket a kortárs country egyik meghatározó énekes-dalszerzője és Mitchell közeli barátja, Brandi Carlile kezdte el szervezni még a Covid előtt, és az ő fejéből pattant ki az az ötlet is tavaly, hogy visszacsábítsa a színpadra Mitchellt, aki (az idei MusiCares-gálát leszámítva) 2013 óta nem lépett fel közönség előtt.

brandi-carlile-joni-mitchell.jpg„Megálmodtam. Az első alkalommal, amikor kinyitotta a száját és elénekelte a Summertime-ot, és láttam, hogy Herbie Hancocknak elerednek a könnyei, és mindenki a szobában csak levegőért kapkod, mert Joni úgy döntött, hogy énekelni fog. Tudtam, hogy menni fog neki Newportban is” – mesélte Carlile a CBS reggeli műsorában, hogyan jött az ötlet. A koncertet Brandi Carlile és barátai címmel hirdették meg, így a közönség számára is meglepetés volt, hogy Joni Mitchell is fellépett velük, már csak azért is, mert még az előző nap sem tudták, hogy az énekes-dalszerző egészségi állapota engedni fogja-e, hogy koncertezzen. Azonban nemcsak engedte, de olyan jól sikerült a július 24-ei koncert, hogy az amerikai sajtóban a múlt héten ez volt talán a legnagyobb zenei szenzáció – amellett, hogy előző nap a 2018-ban a turnézástól visszavonult Paul Simon is újra színpadra lépett (Nathaniel Rateliff társaságában). (Az NPR még egy orvost is megszólaltatott, aki elmagyarázta, csodával határos, hogy Mitchell ilyen jól meg tudott tanulni gitározni az aneurizmája után. Brandi Carlile pedig az angol The Timesnak írta meg, hogyan vette rá az idei Grammy-gála, valamint a Recording Academy Mitchell életművét ünneplő jótékonysági koncertje után a barátját arra, hogy újra színpadra álljon.)

Mitchell először 23 évesen, 1967-ben lépett fel a Rhode Island-i fesztiválon, amikor életre szóló barátságot kötött Leonard Cohennel, majd játszott 1969-ben is, amikor James Taylorral ismerkedett meg – részben a vele való kapcsolata inspirálta az 1971-ben még megbotránkoztatóan őszintének számító, generációk sorára óriási hatást gyakorló Blue-t. Mitchell 1969 óta először lépett fel a legendás Newport Folkfesztiválon, ahol 13 számot játszott a Los Angeles-i nappaliját és a Joni Jameket megidéző színpadon, ahol zenészbarátok vették körül; mellette egy székben Brandi Carlile ült, aki az első számot (Carey) még egyedül kezdte el énekelni, de látni, ahogy a dal közben felvillanyozódik, ellazul Mitchell, és feloldódik a zenében. A 80 felé közelítő énekes-dalszerző egy számban fel is állt és elektromos gitáron játszotta el a Just Like This Train című dala instrumentális változatát.

KLASSZIKUS SZAKÍTÓS LEMEZEK – KÖZTÜK A BLUE-VAL.

A CBS riporterének azt mondta, nem volt lámpalázas a koncert előtt, mert sosem volt az a színpadra lépés miatt, viszont aggódott, hogy megfelelő teljesítményt fog-e nyújtani. „Jó akartam lenni, és nem voltam benne biztos, hogy az leszek. De nem volt rossz” – mondta a Carlile-lal közösen adott interjúban, amiben azt is elárulta, a saját régi videóit nézegette a neten és azok alapján tanult meg újra gitározni. „Ha aneurizmád van, azt se tudod, hogyan kell leülni egy székbe. Nem tudod, hogyan kelj fel az ágyból. Mindent meg kell tanulnod újra. Majdhogynem visszatérsz a csecsemőkorba” – mondta Mitchell, akinek nem ez volt az első emberfeletti kihívás az életében, ugyanis 9 évesen gyermekbénulást kapott, és akkor is újra kellett tanulnia járni. „Sok mindenből felgyógyultam már. A polióból is” – fűzte hozzá.

A fellépésről a fesztivál is közzétett pár profi videót, de a rajongói felvételeken is megnézhetjük Mitchell diadalmas visszatérését, aki 2000 óta most adott először nagyobb koncertet. Az énekes-dalszerző a járványt egyébként az életműve gondozásával és újrakiadásával töltötte, a Vol. 1: The Early Years (1963-1967) és a Vol. 2: The Reprise Years (1968-1971) után szeptember 23-án fog kijönni az Asylumnál megjelent lemezeinek első etapját, vagyis az 1972-es For The Rosest (1972), a '74-es Court And Sparkot, a '75-ös The Hissing Of Summer Lawns-t és a Miles Of Aisles dupla koncertlemezét összegyűjtő díszdobozos kiadvány, az újramasterelt lemezekkel, valamint kiadatlan dalokkal és ritka felvételekkel megpakolva.

Felvételek a többi számról Joni Mitchell honlapján.

https://recorder.blog.hu/2022/08/02/het_eve_majdnem_meghalt_sajat_videoi_alapjan_tanult_ujra_gitarozni_nemreg_pedig_remek_formaban_tert_
Saját videói alapján tanult meg újra gitározni, 9 év után diadalmasan tért vissza a színpadra Joni Mitchell
süti beállítások módosítása