"Nincs itt a világvége, hagyjál már, ki akarná ezt meghallgatni?" 700 Bliss: Nothing To Declare (lemezkritika)

2022.07.19. 10:32, RRRecorder

700-bliss-band.jpg

A Hyperdub jelentette meg DJ Haram és Moor Mother duójának első, nagy kritikai sikert aratott albumát, amit így jellemeznek: "a hiphop és az elektronikus zene kíméletet nem ismerő, sokrétű újraírása". Ez a kritika először Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Szép a Hyperdub leírása, de DJ Haram zenéit önmagukban inkább zajos dekonstruált klubzenének mondanánk. Több zenei stílus törmelékeit veszik fel a technótól a trapen és grime-on át a breakbeatekig; sok a derbuka, még több a basszus és torzulás, olykor mindent beborít a zaj. Ugyanakkor mókás is tud lenni (More Victories, vagy az Easyjet című önironikus skit, amiből a címet is vettem), vagy akár kifejezetten szép dallamok is beleférnek (Nightflame).

De valóban, Moor Mother szövegelése hiphopos jelleget ad a lemeznek. Nem mintha a szó hagyományos értelmében rapper volna: inkább a színészkedés és a spoken word sajátos keveréke az, amit előad. Pont ez az, ami egy idő után fárasztóvá teszi a több hallgatásig kifejezetten (a maga módján) élvezetes és izgalmas lemezt. Nem tudok nem arra gondolni, hogy DJ Haram zenéi még jobbak lennének egy tényleg jó rapperrel.

700_bliss.jpgElőadó: 700 Bliss

Cím: Nothing To Declare

Kiadó: Hyperdub

Megjelenés: 2022. május 27.

Műfaj: zaj-elektronika-hiphop

Kulcsdal: Nightflame

 

 

7/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/07/19/700_bliss_nothing_to_declare_lemezkritika
"Nincs itt a világvége, hagyjál már, ki akarná ezt meghallgatni?" 700 Bliss: Nothing To Declare (lemezkritika)
süti beállítások módosítása