Megérdemelt győzelmi kör – Ilyen volt a Pet Shop Boys a Budapest Parkban

2022.07.07. 12:09, srecorder

petshopboys.jpg

A Pet Shop Boys az utóbbi két évtizedben visszatérő vendég lett Magyarországon: a mostani Budapest Parkos fellépésük már a nyolcadik hazai koncertjük volt. Bár Chris Lowe és Neil Tennant duója soha nem állt le a lemezkészítéssel (legutóbbi, Hotspot című albumuk két éve jelent meg), a mostani, eredetileg 2020-ra meghirdetett Dreamworld turnén hangsúlyozottan best of műsorral készültek.

A Pet Shop Boys esetében ez hálás feladat: azon kevés előadók közé tartoznak, akiktől az utca embere is simán fel tud sorolni több dalt is. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján szinte mindent vittek, 1986 vége és 1990 között zsinórban (!) tíz kislemezük is bekerült a brit Top10-be és ironikus módon az egyik emblematikus slágerük, a koncerten is elhangzó Being Boring volt az első, ami „csak” a 20. helyet érte el.

A műsor nagyjából a várakozások szerint alakult: a korai évek legnagyobb sikereit összegző Discography lemez nagy része elhangzott (Rent, It’s a Sin, West End Girls stb.), és több olyan számot is játszottak, ami már évek óta kikopott a koncertprogramjukból (Where The Streets Have No Name, Losing My Mind, So Hard). A 2000 utáni lemezekről most szinte semmi nem volt, a két Hotspotos számot leszámítva csupán egy 2013-as dal (a Vocal) képviselte az utóbbi éveket.

9 ÉVE ÍGY ÉRTÉKELTÜK A PET SHOP BOYS ÉLETMŰVÉT.

A Pet Shop Boys renoméja itthon cseppet sem kopott meg: második Budapest Parkos koncertjükre nagyjából hétezren voltak kíváncsiak. A színpadon két óriási lámpaoszlop szolgált díszletként, a duó a Suburbia című dallal kezdett pár perccel 8 után, Tennant és Lowe arcát az első két dal közben obskúrus szektákat idéző szögletes maszk takarta. A maszk aztán lekerült, így kiderült, hogy tényleg a duó tagjai billegnek a színpadon, Tennant pedig lelkesen köszönömözött és Budapestezett a jókedvű közönségnek.

petshopboys2.jpg

A Belle & Sebastian frontembere, Stuart Murdoch mesélte nemrég az Independentnek adott interjújában, hogy amikor legutóbb összefutott Neil Tennant-nal, a koncertezésről kezdtek beszélgetni, és Tennant meglepve konstatálta, hogy Murdoch zenekara különösebb faxni nélkül „csupán” fölmegy a színpadra a hangszereikkel. Érthető a meglepetés, hiszen a Pet Shop Boys koncertjeinek szerves része a látvány és a show, amire azért is van szükség, mert Lowe végig mozdulatlan, és az énekes sem rohangál a színpad egyik végétől a másikig.

SZINTETIKUS MELANKÓLIA: A PET SHOP BOYS KARRIERJE.

A koncert dramaturgiája egyértelműen azt szolgálta, hogy a közönség figyelme egy pillanatra se lankadjon, az első fél óra után megjelentek vendégzenészek, akik mindenféle ütőhangszereken és szintetizátorokon játszottak. Tennant a You Only Tell Me You Love Me When You're Drunkban akusztikus gitáron kísérte magát, ami kifejezetten üdítő pillanat volt egyórányi tömény szintetizátorzene után.

A látvány és a műsor szuper, Tennant jól érzi magát a színpadon, az egyetlen kérdés az marad, hogy mennyiben tud hangzásban többet nyújtani élőben a Pet Shop Boys, mint lemezen. Ez az egyetlen dolog, amibe bele lehet kötni a produkcióban: a hangszínek, kíséretek pontosan ugyanolyanok, mint a lemezen, és néhány pillanatban úgy tűnhet, mintha egy gigantikus karaoke-műsort nézne az ember.

pet-shop-boys3.jpgFotó: Roberto Ricciuti (Redferns)

Persze jó kérdés, hogy kellene-e modernizálni a kíséreteken. Tíz évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy a Pet Shop Boys bizonyos dalainak hangszerelése nem öregedett túl jól, ám az elmúlt időszak hisztérikus nyolcvanasévek-reneszánszának köszönhetően mára a legtöbb dal egyáltalán nem hat anakronisztikusnak. Mindenesetre a közönség biztosan annak örül a legjobban, hogy egy másodperc alatt felismeri, hogy az Always On My Mind jön.

És nincs is ezzel baj. A Pet Shop Boys ezúttal vállaltan nosztalgiázni érkezett Budapestre, és ezt igazán nem lehet felróni egy olyan zenekarnak, amelyik egyébként nem csak mutatóba készít új anyagokat. Meglepetésektől mentes, de kellemes és szerethető este volt ez a Pet Shop Boys és két hatalmas lámpaoszlop társaságában: egy tiszteletre méltó negyvenéves karrier megérdemelt győzelmi köre.

szöveg: Sallai László

A fotók a turné korábbi állomásain készültek, forrásuk a Pet Shop Boys Facebook-oldala.

NEM LENNI UNALMASNAK – A PET SHOP BOYS TÍZ LÉPÉSBEN

 

https://recorder.blog.hu/2022/07/07/megerdemelt_gyozelmi_kor_ilyen_volt_a_pet_shop_boys_a_budapest_parkban
Megérdemelt győzelmi kör – Ilyen volt a Pet Shop Boys a Budapest Parkban
süti beállítások módosítása