Jövő kedden Aoife O’Donovan a Magyar Zene Házában!

2022.06.01. 15:23, srecorder

aoife-odonovan.jpg

Játszott már progresszív bluegrasst, apokaliptikus folkot és nagyon is mai americanát, nyert Grammy-t, és Joni Mitchell örökségét is ő képviseli az egyik leghitelesebben az amerikai folkszíntéren. Június 7-én szólóban végre Magyarországra is eljut a Crooked Stillből és az I’m With Her énekesnős folktriójából ismert Aoife O’Donovan, akinek az ex-Qualitons-os G. Szabó Hunor és Németh Juci házaspár-duója melegít be a Magyar Zene Házában.

Az ír-amerikai származású Aoife O’Donovan még csak most lesz 40 éves, de amit az amerikai folkban el lehet érni, azt ő elérte. A progresszív bluegrasst gazdag hangszerelésben (bendzsó, cselló, basszus, hegedű) játszó Crooked Stillben kezdte, majd annak leállásakor, 2011-ben kezdett el dolgozni első szólólemezén. O’Donovan zenéjében izgalmasan ér össze a kelta népzene, az Appalache-hegységi folk, valamint a bluegrass és az americana hagyománya. Az énekes-dalszerző gyakorlott közreműködő, a Sometymes Why-jal apokaliptikus/noir folkot játszott, az I’m With Her triójából Grammy-t hozó albumot adott ki, de szerepelt Yo Yo Ma szintén Grammy-díjas Goat Rodeo Sessions lemezén, valamint hangját kölcsönözte számtalan szimfóniához és jazz-produkcióhoz.

Magyarországra az év elején megjelent harmadik szólólemezével, az Age of Apathy-vel érkezik, amely a szeptember 11-ei terrortámadástól a mai információs áradatig és Covid-járványig ölel fel egy globális problémahalmazt, hogy aztán megpróbáljon személyes kibúvókat, menedékeket találni ebben a korban. Az O’Donovan jazz- és klasszikus zenei hatásait is jobban kidomborító anyag is a Covid szülötte, távmunkában készült a keresett bluegrass/americana zenész-producer Joe Henryvel, aki korábban Joan Baezzel, Bonnie Raitt-tal és Loudon Wainwright III-vel is dolgozott együtt. A kritikusi visszajelzések a korábbiaknál is lelkesebbek voltak, a szokatlan helyekre tévedő, izgalmas dallamvezetés, a korábbinál személyesebb történetmesélést és kihűlt szerelmekről, régmúlt emlékekről szóló anekdotákat, valamint a meleg tónusú, a hangszereknek nagy tereket adó megszólalást dicsérték.

Aoife O’Donovan a legjobb szólódalaival érkezik június 7-én a Magyar Zene Házába, ahol talán példaképei (Bruce Springteen, Townes Van Zandt, Joni Mitchell) néhány dalát is eljátssza majd a saját stílusában. Előzenekarként a régóta duózó G. Szabó Hunort és Németh Jucit köszönthetjük, akik várhatóan szintén remek és formabontó feldolgozásokkal (Kex) ütik fel a saját szerzeményeiket.

Jegyvásárlás. A koncert Facebook-eseménye.

fotó: Molly McCormick

https://recorder.blog.hu/2022/06/01/jovo_kedden_aoife_o_donovan_a_magyar_zene_hazaban
Jövő kedden Aoife O’Donovan a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása