Ingyenes családi napot tart és fiatal tehetségeket keres a Fesztiválzenekar

2022.05.27. 17:46, srecorder

bfz_csaladi_nap_3.jpg

Május 28-án ingyenes családi napot rendez a Fesztiválzenekar az Aquincumi Múzeumban, óránként kezdődő zenei programokkal, néptánccal, játékokkal. A népszerű Kakaókoncert és Zenevár mellett a BFZ Felfedező zenei oktatóhonlap szereplője, Sodró Eliza is játszik majd a gyerekekkel.

Ingyenes családi napot és zenei vásárt rendez a Budapesti Fesztiválzenekar május 28-án, szombaton az Aquincumi Múzeumban. Az egész napos rendezvényen óránként kezdődnek a zenei programok, emellett kézműves foglalkozásokkal, néptánccal és játékokkal várják a gyerekeket, sőt aznap a múzeum gyűjteménye is ingyenesen tekinthető meg. A zenei program 11 órakor a Zenevár mesejátékkal veszi kezdetét, majd 11:20-kor a BFZ Felfedező edukációs honlap szereplőjével, Sodró Eliza színésznővel a gyerekek élőben is teljesíthetnek egy zenei kihívást. Délben népzene következik, 13 órától az ütősöké a főszerep, 14 órakor Kakaókoncert lesz, 15 órakor pedig Hangszerkóstolóval ér véget a legkisebbeknek szánt sorozat, utóbbin a BFZ muzsikusai segítenek a gyerekeknek kipróbálni a hangszereket. Ezután felnőtteknek szóló zenei programok következnek: két – regisztrációhoz kötött – kamarakoncert a múzeum épületében 16 és 17 órától, az utolsó, fúvós koncert pedig 18 órakor kezdődik. A zenei programok mellett kézműves és egyéb foglalkozásokkal is készül a BFZ, és a múzeum híres leletéről, az aquincumi víziorgonáról is hallható lesz egy előadás.

A koncerteket az Aquincumi Múzeum különböző helyszínein tartják meg, a részletes program a zenekar honlapján, a bfz.hu/csaladinap címen olvasható.

A BFZ segítségével a klasszikus zenével a gyermekek online is találkozhatnak, a BFZ Felfedező című zenei oktatási honlapon Sodró Eliza az 5-12 éves gyermekeket vezeti be a klasszikus zenébe, a hangszerek világába és a szimfonikus zenekar felépítésébe. Az Eliza, a zenenyomozó című kisfilmsorozat a felfedezo.bfz.hu oldalon nézhető meg: az első részben a muzsikusok gyerekkori hangszerválasztásáról esik szó, a másodikban a karmester szerepét mutatják be, míg a harmadikban a koncertre készülés áll a fókuszban. A honlapon emellett a népszerű Kakaókoncertek, a Hangszerkóstoló és a Zenevár felvételei, valamint zenei játékok is elérhetők.

 

Tehetségkutató programot indít a Fesztiválzenekar

bazsinka_jozsef_2.jpgBár a Fesztiválzenekarhoz az elmúlt három évtizedben sok fiatal csatlakozott, egyre nagyobb szükségük van új tehetségekre, ezért a világ tíz legjobb komolyzenei együttese között jegyzett zenekar tehetségkutató és ösztönző programot indított. „A legjobb fiatal zenészek megtalálása nem egyszerű feladat. A magyarok közül sokan külföldön tanulnak tovább, így a Zeneakadémia már nem az egyetlen gyűjtőhelye a hazai tehetségeknek” – mondta Erdődy Orsolya menedzser-igazgató. A Fesztiválzenekar egyik fontos célja, hogy mégis felkutassa őket, és számukra vonzó jövőképet kínáljon, ami módszeres munkát igényel. „A tehetségeket nemcsak megtalálni kell, de fejleszteni is, felkészíteni őket arra, hogy később részt vehessenek a BFZ zenei tevékenységében” – nyilatkozta Fischer Iván zeneigazgató. A tehetségek bevonására kiváló lehetőséget kínálnak például a zenekar híres Kakaókoncertjei vagy Közösségi Hetei, amelyeken templomokban, régi zsinagógákban, nyugdíjasotthonokban zenélnek.

„A nemes feladatra a fúvós zenészeink közül a legtapasztaltabbakat kérjük fel, akik a támogatott programnak köszönhetően, három évtized intenzív munka után ezentúl dedikált időt szentelhetnek a legjobbak megtalálására és zenei nevelésére” – tette hozzá Erdődy Orsolya. A program vezetője Bazsinka József tubaművész, aki közel 30 éve a Fesztiválzenekar tagja. „Nagyon hálás és egyben nehéz feladatot kaptam. Magyarországon minden csillogó szemű gyermek, aki zenét tanul, a maga tehetségével egy utánozhatatlan életben él. Jelenleg tizenegy tehetséges fiatal fejlődését követjük, ők mind kimagasló tehetségek, érdemes rájuk odafigyelni, a BFZ tudásával, lehetőségeivel segíteni őket” – mondta el Bazsinka József.

https://recorder.blog.hu/2022/05/27/ingyenes_csaladi_napot_tart_es_fiatal_tehetsegeket_keres_a_fesztivalzenekar
Ingyenes családi napot tart és fiatal tehetségeket keres a Fesztiválzenekar

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr9217842135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása