„Csak törjön ki valahogy” – Magyarradar: Fodor Gábor

2022.05.12. 08:05, srecorder

fodorgabor.jpg

Több alter-blues-stoner-punk zenekarban zajongott (Fubarite, FLOO, Mom), majd egy évig tanyán, elvonultságban élt, ezalatt írta meg első nagylemezét Fodor Gábor. A kiégésbe lökő multis melókat, a túlfogyasztást, a digitális célnélküliséget és információs túltelítettséget szarkasztikus-egzisztencialista szövegekben megéneklő depressziós istenember I. (képernyő) februárban jelent meg, így mi sem természetesebb, mint hogy a zenei világát erős, lüktető elektronikával kiegészítő Gábor szólóban is bemutatkozzon Magyarradar rovatunkban.

Mikor indult: Covid be, én meg vidékre, itt a világvége, ja mégse, de azért az összes kenyérsütő gépet eladták, a WC-papírral együtt, ne fossál, van mit enni. Nosztalgia, számvetés, befelé fordulás, és a kérdés magamban: Milyen lenne, ha elmúlnék úgy, hogy soha nem keverték ki minőségben az éneklésem, anyanyelvemen: magyarul, egy olyan mondanivalóra, ami úgy igazán éget, belülről – kifelé a világba. Ez kell!

Hol indult: Az előző életem után, valami kellemes váróteremben.

Tagok, hangszerek: A Paródia című dal basszusgitárja: Imhof Bence, dobja: Nagy Marcell. A Komfort és a Függő című dalok basszusgitárját Nagy Illés játssza, a Párbajét Őri Sebi. A Veled-ben Petik Barnabás zongorázik. A dobokat a dalokban Jancsovics Máté írta és ütte.

Stílus: Törekedtem elhagyni a konvencióim. Nem kell refrén, nem kell úgy énekelni, nincs is olyan, hogy éneklés. Csak mondanivaló van, ha beszélve, ha manírosan jön ki, akkor úgy, ha ciki és gagyin szól, akkor úgy, mindegy milyen tökéletlen, csak törjön ki valahogy.

Hatások: G.Orwell: 1984, Apu azért iszik… – Puzsér és FAM, Viva Natura TV (Youtube-csatorna), Russell Brand Youtube-csatornája, Dr. Tari Annamária (pszichológus), Gunagriha (spirituális békehívő), Hunsacra (spirituális közösség), Egy őrült férfi naplója (monodráma), Remélem legközelebb sikerül meghalnod J (film) A. Huxley: Szép új világ (szatíra), Social Dilemma (film), Pokol Béla: A mesterséges intelligencia társadalma (könyv) és még sok más.

Kiadó: most a szívem. Jó lenne, ha valaki segítene, mert egyedül nagy meló.

Történet: Hálás vagyok, hogy ennyiféle zenekarom volt, mindegyikből tanultam valamit, magamról és másokról. Egy mindig is biztos volt, ha társak nélkül is, de csinálnom kell. Magyarra váltva, megtalálva a spiritualitást, úgy érzem, megérkeztem. „Véletlenül” lett ez egy koncepciólemez, ami a hangmérnökömnek köszönhetően gyönyörűen szól, és két fantasztikus klipet is sikerült készíteni. Köszönöm Pálla Márknak, Kertai Kristófnak, és Kereszty Rózának, és mindenkinek, aki közreműködött.

Megjelenések: Elvitelre EP (2017), Gondolkodok EP (2018), depressziós istenember I. (képernyő) és II. (képzelőerő) LP (2022).

fodor_gabor_depresszios_istenember_1.jpg

Küldetés: A szakrálisan ébredőket összehozni és közösségbe szervezni, hogy egy jobb és új világot teremthessünk. Felismerni az ember önvalóját és irányt mutatni a lelkiismerethez.

Jövőkép: Közösség, meditáció, természet, önuralom, mindfulness, béke, elfogadás. Az állatok barátok, az emberek barátok!

Mellékprojektek: Alakulóban van egy zenekarom, már van négy dalunk, nevünk még nincs.

Szexepil: Mélység, magasság.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Nagyapám 40 év zenekari múlttal „kollégának” szólít.

A depressziós istenember I. (képernyő)-ről: Feldolgozni, hogy a digitális világ elé áll a valóságnak, talán erről szólt leginkább az alkotói munkám. Rengeteg frusztráció volt bennem, mert kb. 2017 óta veszem észre, hogy meredeken zuhan az emberek szociális készségháztartása. Úgy érzem, amikor beszélek, nem figyelnek rám, magukban kommentálnak, és ha nem vagy elég gyors és szórakoztató, lankad a figyelem. Miért is ne lankadna? Ha azt szokja meg az ember, hogy vágottat kap kiszínezve, és ha nem elég ingeres, nyúlhat a következő falatért? Gép versus élő ember, az ingerben így nem nyerhet élőlény, más perspektíva kell, mélység és magasság. A gép, szív hiányában, odáig nem érhet el.

Akkor lássuk, mi van a szívben?

Fájdalom, szomorúság, kiégettség, magány, önbizalomhiány, düh. Ezeket érzem, amikor kettesben a vonaton nyer a füles és a tablet, ha Tinderre kell menjek, ha élő beszélgetés közben videóval trükköznek, ha beleadom magam a történetmesélésbe és pittyeg a telefon, ha egyszerűen csak szarnék a világra és maradnék a jelenben, de nem lehet, mert az a fém négyzet bármikor izgalmasabb lehet, mint te vagy a fejedben.

Ugyanakkor ezek csak személyes érzések, a többi embert nem hallom, hogy frusztrálná. A legjobb barátaim miért nem hányják el ettől magukat? Élvezik? Természetes folyamatosan nevetni? Vagy én vagyok egy elbaszott grumpy man?

Tény, hogy elejétől elutasítom a mémeket, és gyerekkorom óta filozofikus vagyok, de attól még érdekelhetne a modern technika, elvégre tök hasznos sok szempontból. Ezt helyre kellett tennem magamban, sokat kutattam és nagy segítségemre volt, hogy célul tűztem ki egy nagylemez elkészítését. Jelenleg úgy érzem, sikerült megbékélnem a világgal, és örülök, hogy egyre többen meditálnak, keresnek spiritualitást. A digitalizáció nem lesz megoldás, de egy eszköz lehet, amit vagy nagyon rosszul használunk, vagy emberi tiszta célok mentén eszközként kontroll alatt tartunk, de ehhez először önkontroll kell!

 

depressziós istenember I. (képernyő)-nek már készül a pozitívabb hangvételű folytatása depressziós istenember II. (képzelőerő) címmel, egy szintén ötszámos album, amely majd az iker-EP-vel együtt kiad egy nagylemezt. Forgott egy klip is, a komfortzónából való kitörést utcán zenéléssel, forgalomleállítással és a digitális kommunikációból eltűnt gesztusokkal (kézcsók) példázó Komforthoz:

Fodor Gábor a Facebookon.

fotó: Kis-Kéry Anna

 

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/12/magyarradar_fodor_gabor
„Csak törjön ki valahogy” – Magyarradar: Fodor Gábor
süti beállítások módosítása