Meglepetéskoncertet adott egy kijevi óvóhelyen Bono és The Edge

2022.05.09. 09:34, srecorder

u2kijev.jpg

A U2 zenészei az ukrán elnök meghívására érkeztek Kijevbe, ahol a főváros bombázása során óvóhellyé alakított metróállomáson adtak egy akusztikus koncertet.

Bonoék alapvetően U2-klasszikusokat játszottak a With or Without You-tól a Desire-ön át a Sunday Bloody Sunday-ig, de elhangzott az Angel of Harlem és a Vertigo is. Már a Sunday Bloody Sunday előadása is áthallásos volt, amely az az 1972-es Véres Vasárnap és az angol rendőrség által lelőtt ír tüntetőknek állít emléket, de a dalok között többször is beszélő Bono ennél direktebb párhuzamot vont Írország és Ukrajna helyzete között, mondván, hogy az íreknek is harcolniuk kellett egy náluk sokkal nagyobb szomszédjukkal. Bono elmondta azt is, hogy az orosz-ukrán háborút egyetlen ember háborújának tartja, és szerinte az oroszok – főleg a fiatalok – tudják, mi zajlik Ukrajnában, és bízik benne, hogy elhajtják Putyint az ország éléről, illetve kifejezte reményét, hogy nemsokára  béke lesz az országban.

ÍGY ÍRTUNK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRÓL.

A 40 perces koncerten eljátszották a magyar rádiókból is jól ismert Stand By Me-t is, ami alatt csatlakoztak hozzájuk az Antytila tagjai, akik nemrég Ed Sheerannel is kiadtak egy közös dalt (2step), miután szerettek volna fellépni az ukránok megsegítésére rendezett angliai gigakoncerten, de ez végül nem jött össze. A jelenleg is az ukrán hadseregben szolgáló zenekar énekese beszállt duettezni Bonoval, és az „Állj mellém” helyett azt énekelték a refrénben, hogy „Állj Ukrajna mellé”.

fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

https://recorder.blog.hu/2022/05/09/meglepeteskoncertet_adott_egy_kijevi_ovohelyen_bono_es_the_edge
Meglepetéskoncertet adott egy kijevi óvóhelyen Bono és The Edge
süti beállítások módosítása