EP-premier! Nordess: Peak of Arguineguín

2022.05.09. 10:12, srecorder

nordess2022.jpg

A Covid elől egészen a Kanári-szigetekig menekült a hazai elektronikus zene három meghatározó alakja, hogy ott tömör basszusokból, ábrándos vokálokból és éteri szintiszőnyegekből összerakják első közös dalaikat. A Sabw, Legars és Van Toth Norbert alkotta Nordess bemutatkozó EP-je itt, a Recorderen debütál.

nordess-peakofarguineguin.jpg

Budapesten más-más körökben ismert Sabw és Legars neve: előbbi az Art Quarter Budapesthez (Sepia Sound Studio) és az ASAN, illetve a Pluto Sound kiadókhoz kapcsolódik (2019-es posztdubstep EP-jéről itt írtunk), utóbbi pedig a hazai queer színtér örökmozgó szervezője, DJ-je és dalszerzője, aki az elmúlt időkben leginkább egy barcelonai lmbt-központ, a Qwerty megnyitásán ügyködik (Legars több kiadványát is bemutattuk itt, itt, itt, tavalyi, az underground techno motívumait és a populáris deep house elemeit is ötvöző nagylemezét pedig itt). Egy nagyon fontos közös pont azonban mindenképp van közöttük: a Deák Ambrus gründolta imPro School of Music Technology, ahol összebarátkoztak. A banda robbanómotorja a harmadik tag volt: a Deák Ambrushoz szintúgy kötődő Van Toth Norbert, a hazai elektronikus életet az évezred elején nagyban meghatározó Chi Recordings egykori hangmérnök-producere, aki egy ideje már Londonban él.

„Mivel mindhárman távmunkában dolgozunk, és 2020 decemberében elég nyomasztó volt a helyzet, kitaláltuk, hogy el kéne mennünk valami szigetre, mert azok egy jó részén kevésbé erős a Covid-para. Azért választottuk a Kanári-szigeteket, mert az mégiscsak az EU, szóval az uniós kék EÜ-kártyával jobb ellátást kaphatunk, ha baj van. És olcsóbb eljutni oda. Közben kiderült, hogy egyikünk magyar ismerősei Arguineguínben üzemeltetnek airbnb-t, de a csőd szélén állnak a Covid miatt, és baromi olcsón ki tudnak nekünk adni egy nagy lakást, ráadásul medencével. Úgyhogy fogtunk egy csomó kütyüt, és kimentünk, mondván, hogy akkor ez most egy artist residency lesz” – meséli a Legars néven zenélő Ujvári-Pintér György, hogyan született meg a Nordess és az első EP anyaga. „Eredetileg egy hónapra mentünk volna, de közben a helyzet semmivel sem lett jobb Magyarországon, sőt. Úgyhogy végül három hónapot maradtunk, 2021. januártól áprilisig. Klipet is forgattunk, aztán hazamentünk Pestre 8-9 számmal, és elkezdtünk dolgozni a stúdióban.”

Az EP három száma mind teljesen más, mégis egy tőről fakad. Az anyagot nyitó, határozott lábdobokra, morgós basszusra, elszálló szintiszőnyegekre és markáns vokálra épülő Dysphoriának két irányból is kontrasztot állít az EP másik két száma. Míg a Let Me Hear tört ritmusai a 2000-es évek elejének bangereit idézik meg mai kontextusban, a Fading már-már költői, légies világba vezet.

 

Nordess a Facebookon.

fotó: Sabw

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/09/ep-premier_nordess_peak_of_arguineguin
EP-premier! Nordess: Peak of Arguineguín
süti beállítások módosítása