Befejezett múlt idő – EP-premier! MariaHilfe!: 1990

2022.04.30. 09:58, srecorder

bb_1990_osz_foto_zsolnai_rita.jpg

Négyszámos lemezt adott ki a Hippikillerből ismert Bihari Balázs: a zenész-újságíró visszaásott az 1988-1990 közötti időszakba, és újrajátszott néhány dalt a MariaHilfe! zenekar repertoárjából.

mariahilfe_1990_album_cover_purple.jpgAz 1988 végén alakult MariaHilfe! elsősorban a Zsámbék-Budapest útvonalon ingázott, és rendszeresen fellépett a korabeli alternatív-underground helyszíneken és fesztiválokon. 1989 végén a zenekar volt a második, amely a Fekete Lyuk stúdióban rögzített felvételeket, egy évvel később a Plankton stúdióban készítette következő anyagát, de a zenekar felállása is bizonytalan volt és BB zenei érdeklődése is olyan irányt vett („ekkor már nem a U2-ba meg a Missionbe voltam szerelmes, hanem Zappába, a tritónuszokba és a noise-rockba” – mondta erről egyszer), hogy egy lépéssel a lemezkiadás előtt feloszlatta a MariaHilfe!-t. „Mindig volt egy hiányérzetem, hogy a kilencvenes évek elején nem csináltam végig a dolgaimat – függetlenül attól, hogy jó-e vagy nem –, és homlokegyenest ellenkező projektekbe vágtam, szóval ettől mindig a befejezetlenséget éreztem. Így volt ez a MariaHilfe!-vel, a szólóprojektemmel és a NeoDADAEaSttal is. Utóbbi kettő egyébként megjelent Franciaországban, Norvégiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Németországban, de az olasz vinylkiadás előtt, a NeoDADAEaSt-felvételek közben-után szintén szétszéledtünk. Valahogy talán érthető is,, hogy MariaHilfe!-felvételeket 2020-ig elő sem vettem, de már volt akkora időbeli távolság, hogy kíváncsiságból megnézzem, hogy szólhat mai fejjel” – mesél az előzményekről és inspirációról Bihari Balázs, aki a járvány alatt ásta elő a régi anyagokat és 2020 végén kihozott már egy kétszámos EP-t az említett Fekete Lyuk-felvételekből.

A négyszámos EP az akkoriban slágerré vált Nyugati lányokkal indít, amit BB a zenei érdeklődésének megváltozása miatt annak idején nem is vett fel stúdióban, ezért egy koncertfelvétel alapján kellett rekonstruálnia. Deutsch Gábor Anorganik masterelte az általam kevert anyagokat, ami kiváló távmunkában zajlott, hiszen Gábor már egy ideje Balin él. Nyilván kellő távolságtartással kell kezelni, a dalokat meg belehelyezni az 1988 ősz és 1990 december közötti meglehetősen változatos időszakba, de mivel mások is arra biztattak, hogy de, csak rakjak össze pár felvételt, mert ma is működnek, igyekeztem olyan energiával feljátszani, mintha a 20 éves önmagam lennék és ott lennének a stúdióban mindazok is, akiknek a szólamait szintén feljátszottam. Igen, ez inkább Bihari Balázs plays MariaHilfe! feat. Gerdesits Faszi EP, hiszen egy több inkarnációt is megélt zenekarról beszélünk, de az utolsó trackben virtuálisan megjelenik az összes, színpadon fellépett tag különböző koncert- és stúdiófelvételek megidézésével. Nekik is nagyon köszönöm ezt a nagyon érdekes időszakot: Bódis Anikó Bodza, Enzsöl Katalin, Schumayer Eszter, Artner Iván (+), Kiss László, Könyves Zsolt, Pásztor Tamás, Rácz Röpö Péter.”

A stíluszerűen 1990  címet kapott EP elérhető minden streaming-platformon.

MariaHilfe! a Facebookon.

headerfotó: Zsolnai Rita

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/04/30/befejezett_mult_ido_ep-premier_mariahilfe
Befejezett múlt idő – EP-premier! MariaHilfe!: 1990
süti beállítások módosítása