Az ABBA-tól a laid-back soulig – Dal- és klippremier! Balazs Toth: Mindent lát

2022.04.29. 08:26, srecorder

balazstoth_2022_sajto.jpg

Az indierockos Marble Mist gitárosa 2019-ban indította el szólóprojektjét, első nagylemeze, a blues-, folk-, sanzon- és bossa nova-hatásokkal kísért II tavaly itt, a Recorderen debütált. Most pedig már itt is a folytatás, a második nagylemezt felvezető Mindent lát.

„A dalt zeneileg elsősorban a 70-es években népszerű vidám, vonósokkal kiegészített korai disco-slágerek (pl. ABBA, Boney M, Electric Light Orchestra stb.) és az akkor virágzó hasonló hangszerelésű soul-, funky-felvételek (Curtis Mayfield, Bobby Womack, Isaac Hayes stb.) ihlették, amit vegyítettem a modern francia nyelvű laid-back soul (Louis-Jean Cormier, Ariane Moffatt, Sébastien Tellier stb.) stílus elemeivel, illetve barokk zenei repetitív témákkal” – meséli Tóth Balázs az új dalról, aki az egységélményről írta a Mindent lát szövegét.

„A pszichedéliába hajló klippel is ezt igyekeztem hangsúlyozni, így jött a tükör analógiája is, hiszen bizonyos értelemben minden ember egymás tükre, illetve a világ is azt tükrözi vissza, ahogy az emberek viszonyulnak hozzá. Szokásomhoz híven a szöveg értelmezhető egyéni helyzetekre, egy párkapcsolat teljességére, tágabb értelemben pedig arra, hogy ha a szeretet és szépség tükrén keresztül nézzük a világot, az a szeretetet és szépséget vetíti vissza ránk is. A jelenlegi világhelyzetben talán ez a harmóniára, szeretetre és egységre összpontosuló életfelfogás segíthet a borúsabb időszakokon való túllendülésen is. Megjelennek a klipben álomszerű természeti képek is, amiket utazásaim során készítettem, és úgy gondoltam, illeszkednek a dal hangulatához és mondandójához is. A rólam készült életképek pedig a dal születését inspiráló időszakban készültek, így ezeket is belecsempésztem az anyagba.”

Balázs második lemeze már kizárólag magyar nyelvű dalokból fog állni, szólóprojektjével élőben pedig az album megjelenésekor fog fellépni. A Mindent lát elérhető az összes streaming-platformon.

Tóth Balázs a Facebookon és Soundcloudon.

fotó: Jan Hiyoko

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/04/29/dal-_es_klippremier_balazs_toth_mindent_lat
Az ABBA-tól a laid-back soulig – Dal- és klippremier! Balazs Toth: Mindent lát
süti beállítások módosítása