„Ez a világ egyik leglassabb üldözése” – Dal- és klippremier! Elefánt: KARDHAL

2022.04.15. 09:53, srecorder

Az idén tízéves Elefánt országos turnéval ünnepli a jubileumot, és bár az ötödik lemezük csak 2023-ban fog megjelenni, addig se maradunk új dalok nélkül. Az elmúlás, a gyász érzéseit költőien megragadó KARDHAL a legtöményebben mutatja meg az Elefánt mindig új utakat kereső, most épp az elektronikában kiteljesedő hangzását.

„Egy eléggé küzdelmes, lassan és nehezen formát nyert dalról van szó. A KARDHAL-ban többfajta veszteség feldolgozásának különböző stációit szerettük volna leírni. Ahogy a különböző zenei részek más-más hangulatúak, úgy változik a szöveg dinamikája és formája, mindegyik egy kicsit más aspektusból járja körbe a hiányhoz kapcsolódó érzelmeket” – mondta Szendrői Csaba énekes, szövegíró a jövői évi lemezt felvezető számról, amit Hódi Levente és az Ockto stúdió csapata vitte filmre.

MILYEN ZENÉKET REJT SZENDRŐI CSABA LEMEZTÁSKÁJA?

Sok-sok megbeszélés eredménye a klip, igyekeztek olyan képekbe helyezni a zenekar elképzelését, ami jól tükrözi a mondanivalót, az érzéseket és mindenkit egyből magával ránt. Többször nézős, merengős és elgondolkodtató. „Az igazat megvallva ez egy nagyon nehéz klip volt. Mivel sosem éltem még át ilyen fajta elengedést, nehéz volt megfogni a zenében megjelenő érzelmeket. Fabó barátommal – aki a klip operatőre is egyben – egy régi, számunkra nagyon kedves ötletünket dolgoztuk át. A klip nemcsak a céltalan sodródást mutatja meg, hanem azt is, hogy milyen könnyen el lehet veszni ezekben az érzelmekben, milyen kilátástalan és magányos az elengedéshez vezető út. Más szemszögből nézve pedig ez a világ egyik leglassabb üldözése" – mesélte a rendező, Hódi Levente.

Az Elefántnak legutóbb tavaly jelent meg új dala, az ÉN és a mára a legnagyobb slágereik között is helyet kérő KÁR, szilveszterkor pedig a 2019-es, a zenekart a legegységesebb-kiforrottabb formájában mutató 2019-es lemez, az EL egyik húzódalához, a KÖSZ-höz mutattak be videoklipet. A most kijött KARDHAL szervesen illeszkedik a zenekar fejlődéstörténetébe, amennyiben ez a leginkább és legváltozatosabban elektronikus daluk. Márciusi címlapos interjúnkban arról is beszéltek, hogy szeretnék minél pontosabban és részletgazdagabban megszólaltatni azt a zenét, amit elképzeltek, és ez a billentyűk és az elektronika nyújtotta sokrétű hangzások kiaknázása felé terelte őket. „Azokat a zenéket, amiket a leginkább szeretünk, és elég részletesek, összetettek és izgalmasak a számunkra, legtöbb esetben producerek csinálják, és nincsenek zenekarral színpadra állítva. Viszont mi szeretnénk legalább ilyen részletes zenét csinálni zenekarral, és ez egy borzasztó nagy kihívás most számunkra" – mondta Kovács Zoltán billentyűs a Wanted podcastban.

„MINDANNYIUNKNAK VAN EGY SZUPERKÉPESSÉGE”: JUBILEUMI INTERJÚNK AZ ELEFÁNTTAL.

Az Elefánt zenekar július 14-én a Budapest Parkban tartja az év legnagyobb szülinapi buliját, egyben a nyár egyetlen budapesti koncertjét, jegyvásárlás, Facebook-esemény. A tervek szerint 2-3 új dal biztosan felkerül a 2022-es setlistre a régebbi számok mellett.

Elefánt a Facebookon, Instagramon, sőt, honlapjuk is van.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/15/_ez_a_vilag_egyik_leglassabb_uldozese_dal-_es_klippremier_elefant_kardhal
„Ez a világ egyik leglassabb üldözése” – Dal- és klippremier! Elefánt: KARDHAL
süti beállítások módosítása