„Raktuk a tüzet, locsoltuk olajjal, én táncoltam, éltem és égtem” – Dalpremier! Palya Bea: Tüzet hoztam, megérkeztem

2022.04.13. 10:04, srecorder

palyabea-tuz.jpg

Most pénteken, április 15-én jelenik meg Palya Bea új albuma, amit Lisztes Jenő cimbalomművésszel duóban rögzítettek. A Tüzet viszek izgalmas módon csatol vissza az énekes-dalszerző válását zavarba ejtő őszinteséggel feldolgozóHazatalálok című lemezéhez, hiszen dalait Szombat Éva fotósorozata ihlette, amit a 2018-as lemezhez készített Palya Beáról. A kizárólag digitálisan elérhető album dalai havonta jelentek meg, a Recorderen most, utolsóként a Tüzet viszek esszenciális tétele, az albumzáró Tüzet hoztam, megérkeztem debütál.

„Ezeket a dalokat Szombat Éva 2018-ban készült fotóira írtam, amelyek a Hazatalálok albumhoz készültek” – mondta a lemezről Palya Bea korábban. „Vizuális vezetőnkkel – Gryllus Ábrissal – a tűz elemet választottuk a sorozat szimbólumául, hogy a válás utáni átalakulást, vagy bármilyen más mélyen történő átalakulást megjelenítsünk. Raktuk a tüzet, locsoltuk olajjal, én táncoltam, éltem és égtem (nem fizikailag, ne aggódjatok), vártuk az aranyórát – a naplemente utáni elképesztően ragyogó kék eget –, és csodás fotók születettek.”

Beát nem hagyta nyugodni később sem a fotósorozat, és 2019-ben, egy Ázsiába tartó repülőúton kiszaladt belőle egy verssorozat, amit a Tüzet viszek kezdetű gyermekdal inspirált. „Mindegyik verset egy adott képre írtam, a képeket egy történetté rendeztem. A Tüzes dalok dal-és képsorozat egy metamorfózis története, mely során egy ember kiszabadul a függésből, a kötésből. Tűzbe veti magát, átég valami másba. Félelmein és fájdalmain áttáncol, kiég belőle egy új egész: lényének egy teljesebb, érettebb változata” – mondta Bea. „Dalszerzői munkám talán legletisztultabb alkotásai ezek, ahol merek kevés eszközt használni, merek szinte minimalista üzemmódban írni: hisz pontosan tudom, hogy minden egyes hang, minden egy szó alatt egy vulkán ereje munkál.”

PALYA BEA KEDVENC 2021-ES ZENÉI – KÖZTÜK YEBBÁVAL.

A versekből változtatás nélkül lettek a Tüzet viszek album szövegei, egyet kivéve: a zárótételhez Bea utólag hozzányúlt. „Ez egy összegző tétel, a megérkezés dala, ennek a dalsorozatnak az esszenciája. Egy mély meghajlás a saját értékességem előtt. Utólag kicsit igazítottam a szövegen, a zenéhez viszont nem nyúltunk hozzá egyáltalán. Ezt a dalt egyszer sem próbáltuk el Jenővel. Egyik éjszaka félálomban felénekeltem a telefonomra, és másnap, a reggeli futás közben visszahallgatva vettem észre, hogy egyre följebb megy a hangom a felvételen. Kiderült, hogy a dalunk három hangnemben van” – meséli Palya Bea a Recordernek. „Mostanában nagyon sokat hallgattam Yebba How Many Years című számát. Ő egy fantasztikus énekes, a tavalyi lemezét az édesanyja öngyilkossága inspirálta. Annak a dalnak a refrénje is három hangnemben szólal meg. Elsőre nem is tűnik bonyolultnak, mert olyan jól ki van találva, pedig fantasztikusan komplex. A miénk talán nem annyira, de úgy érzem, itt is valami különleges született meg. A megérkezést, a kinyílást az a bátorság hozta meg, hogy három hangnemben szól a nóta, és a végén már cseng-bong a hangom az egekben. Jenő pedig a maga hömpölygő játékával úgy megrepteti a zenét, hogy az valami csodálatos.”

BELERAKOM A TESTEMET MINDEN DALOMBA – 2014-ES INTERJÚNK PALYA BEÁVAL.

 

Palya Bea a Facebookon.

fotó: Szombat Éva

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/13/_raktuk_a_tuzet_locsoltuk_olajjal_en_tancoltam_eltem_es_egtem_dalpremier_palya_bea_tuzet_hoztam_mege
„Raktuk a tüzet, locsoltuk olajjal, én táncoltam, éltem és égtem” – Dalpremier! Palya Bea: Tüzet hoztam, megérkeztem
süti beállítások módosítása