Kiderült, hogy Ed Sheeran lopta-e a legnagyobb slágerét

2022.04.12. 14:05, srecorder

edsheeran.jpg

Márciusban írtunk a popsztár tárgyalásáról, amin az angol bíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy Ed Sheeran plagizálta-e a legnagyobb slágerét. Sami Switch és Ross O’Donoghue azzal vádolták a zenészt, hogy a Shape of You bizonyos részeit az ő Oh Why című dalukból emelte át, amit annak idején elküldtek a zenész „belső körének”, hátha felfigyel rá és dolgozhatnak vele valamin. A bíróság most kimondta, hogy Sheeran „se szándékosan, se tudat alatt” nem plagizált.

11 napos tárgyalás után jutott erre a döntésre a bíró, amit azzal támasztott alá, hogy bár valóban vannak hasonlóságok a Shape of You és az Oh Why között, ezek csupán a kiindulópontjai lehetnek a szerzői jog megsértésének, nem a bizonyítékai, és a dalok kulcsrészei annyira különbözőek, ami arra enged következtetni, hogy az óóó-zós részeket nem az Oh Why-ból emelte át Sheeran és szerzőtársai, a Snow Patrol- és Vega4-tag Johnny McDaid és az egyik legsikeresebb angol producernek számító Steve Mac.

SZIDJÁK VAGY DICSÉRIK ED SHEERANT?

Az ítélet után kiadott közleményükben Sheeranék hangsúlyozták, hogy a per nem csupán anyagi, hanem komoly mentális terhet rótt rájuk, de azért csinálták végig, hogy biztosítsák a dalszerzők szabad és biztonságos önkifejezéshez való jogát, ugyanakkor azt is, hogy ne lehessen következmények nélkül megvádolni valakit azzal, hogy lopta az ötleteit. „Tiszteljük az előttünk jövők zenéjét, amelyek minket is inspiráltak. Mindig is arra törekedtünk, hogy tisztázzuk és elismerjük a minket ért hatásokat és hogy kik működtek közre a dalainkban. Nem számít, hogy milyen sikeresnek tűnik valami, attól még ugyanúgy tiszteljük [a hatásait]. Fájdalmas hallani, hogy valaki nyilvánosan és agresszíven megsérti az integritásunkat, fájdalmas megvédeni magadat olyan vádakkal szemben, amiket el sem követtél és soha nem is követnél el” – írták, majd felhívást intéztek a dalszerzőkhöz, hogy legyenek kedvesek egymással és támogassák a másikat.

VANNAK MÉG POPSZTÁROK!

A Shape of You szinte minden létező rekordot megdöntött a streaming-felületeken: ez lett a legtöbbet hallgatott szám a Spotifyon, ahol már több, mint 3 milliárd lejátszásnál tart, a YouTube-on pedig 5,6 milliárdnál. Korábbi interjúkban Sheeran arról is beszélt, hogy a Shape of You-t eredetileg rá sem akarta rakni a + albumra. A kiadó ragaszkodott hozzá, hogy az legyen a single, míg Sheeran inkább a Castle On The Hillre szavazott volna. „Mindkét dalt egyszerre adtuk ki, és hát, tévedtem” – mondta Sheeran, amikor a Shape of You rekordjairól kérdezték.

A popsztár azt is elárulta a BBC-nek az ítélethirdetés után adott interjújában, hogy örül annak, hogy véget ért a per, és most már a dalszerzésre koncentrálhat. Úgy érzi, ott szúrta el a dolgokat, hogy amikor a Photograph kapcsán (még 2016-ban) megvádolta Martin Harrington és Thomas Leonard dalszerzőpárosa, hogy az Amazing című dalukat – amit az angol X-Faktor 2010-es győztese, Matt Cardle énekelt – „hangról hangra” lekoppintotta a Photograph című dalában, akkor peren kívül megegyezett velük. (20 millió dollárra perelték, végül 4 milliót kaptak.) Ezt tanácsolták neki az ügyvédjei, mert akkor épp turnén volt és nem lett volna ideje pereskedni, és Sheeran szerint ez a peren kívüli megegyezés hozta magával később a többi vádat, mert más zenészek és örökösök azt hihették, hogy velük is meg fog egyezni, ha beperelik. „Jogi értelemben nem, de személyes szinten megbántam azt a döntést. Utána évekig nem játszottam a Photographot, mert furcsa érzés volt, mocskosnak éreztem magam miatta."

Sheeran azt is elmondta, hogy a Photograph-ügy óta a saját albumai esetében minden dalírós sessiont felvesz filmre, hogy ha befutnak a jogi követelések, kezelni tudják őket azzal, hogy egyszerűen megmutatják a felvételeket. „Van az a George Harrison-idézet, hogy nem mer leülni a zongorához, mert fél, hogy valaki más hangját fogja leütni. Néha én is ezt érzem a stúdióban. Szerintem a világon a legjobb érzés az az eufória, amikor megjön az első ötlet egy remek számhoz, az első szikra, aminél azt érzed, hogy ez valami különleges. De ez az érzés azóta átváltozott, és már arra gondolok ilyenkor, hogy várjunk csak, nem nyúltunk bele valaki más dalába? És akkor elkezded megkérdőjelezni magad” – mondta a zenész, aki azt is leszögezte, hogy ezek a perek soha nem a pénzről, hanem a dalszerzők őszinteségéről, szavahihetőségéről, integritásáról szólnak. Személyes videóüzenetében így fogalmazott: „Csak bizonyos számú hang és akkord van a popzenében, ezért mindenképp lesznek egybeesések, pláne, ha 60 ezer dal jelenik meg naponta a Spotify-on.”

Sheeran nemrég két dalt is kiadott a reggaetonsztár J Balvinnal, amelyek kedvéért megtanult annyira spanyolul. Először egy New York-i edzőteremben találkoztak, ahová mindketten kora reggel mentek le edzeni, és rajtuk kívül nem volt senki, Sheeran pedig felismerte J Balvin hangját, amikor telefonált és odament köszönni. A köszönésből végül barátság, majd közös stúdiózás lett. Az ukrajnai rászorulókat segítő birminghami gigakoncerten pedig élőben is előadta az egyik Halálos iramban-film soundtrackjén J Balvinnal is dolgozó, korábbi Fifth Harmony-énekes Camila Cabelloval közös dalát (Bam Bam), ami az énekesnő múlt héten megjelent lemezén  hallható. A segélykoncerten egyébként a várt 3 millió helyett végül 12,2 millió fontot gyűjtöttek össze.

fotó: Ricardo Rubio (Europa Press) 

https://recorder.blog.hu/2022/04/12/ed_sheeran_megnyerte_a_plagiumperet
Kiderült, hogy Ed Sheeran lopta-e a legnagyobb slágerét
süti beállítások módosítása