„Az emberi élet legelemibb része” – EP-premier! KVARK: Live Session

2022.04.12. 12:25, srecorder

martonszabolcs.jpg

A We Are Infinite és a Hüge zenekarokból, valamint színházi- és filmzenék szerzőjeként ismert Marton Szabolcs májusban a győri Torula művésztérben mutatja be új projektjét. A KVARK egy félszimfonikus, térhangzású zenei előadás keretében követi végig az ember változásait és rajta keresztül a létezés körforgását. Ezt vezeti fel most a Recorderen debütáló, háromszámos élő EP.

„A KVARK alapvető koncepciója az volt, hogy bemutassuk az emberi változást egy egészen monumentális előadásban. A ma embere mélyen gyökerező kulturális hagyományokból és annak a változásaiból merítkezik. Ezt mutatjuk meg vizuálisan a mapping segítségével, valamint a zene is egy klasszikus-modern crossover” – magyarázza Marton Szabolcs a KVARK születését, koncepcióját. „A győri Torula Művésztérbe a KVARK ötletével nyertem el a támogatást az általuk kiírt alkotói pályázaton, így berendezhettem ott a saját stúdiómat és rezidens alkotó lettem a 2022-es évadban. Itt készült el a KVARK zenei része, illetve a Torula csapatával közösen elkezdtük szervezni a koncertet.”

A KVARK zenekarát 12 fő alkotja, vonósok, fúvósok, valamint zongora, dob és basszusgitár szólal meg a három részes előadásban. A komplett zenekar kifejezetten erre a koncertre áll össze, ahogyan a zenét illusztráló vetítés is direkt módon ide készült. „A zenekar részben klasszikus hangszerekből, részben elektronikus hangszerekből áll. Ez a felállás lehetővé teszi a kvadrofon hangzásnál, hogy a klasszikus hangszerek, illetve az elektronikus hangszerek és effektek külön pozícióban legyenek, és zene közben változik a megszólalásuk helye. Egy 40x100 méteres területen tartjuk a koncertet – ekkora helyen már remekül kivehető, ahogy például átsuhan a hegedű a közönség mögé, vagy ahogyan az effektek köröznek a térben.”

A kvark szó eredendően elemi részecskét jelent, a KVARK pedig az emberi élet legelemibb részét mutatja be, a változás pillanatát. Szabolcs kortárs zenei kísérlete három szakaszra bomlik (elidegenedés, utazás/flow és megérkezés), amikben egy metaforikusabb szinten azt követjük végig, ahogy percről percre, taktusról taktusra szétbomlik az Egész, majd a Részek új Egésszé állnak össze.

A koncertre május 21-én kerül sor, a részvétel ingyenes, Facebook-esemény errefelé. További részletek a projektről itt.

 

fotó: Kiss Bálint

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/12/_az_emberi_elet_legelemibb_reszet_mutatja_be_ep-premier_kvark_live_session
„Az emberi élet legelemibb része” – EP-premier! KVARK: Live Session
süti beállítások módosítása