A női Steve Jobs nem egy feminista ikon - The Dropout (sorozatkritika)

2022.04.09. 12:45, vferi

wide3_56.jpg

Az orvostudományt forradalmasító fiatal lány története túl szép volt, hogy igaz legyen, de mégis hogyan válhatott milliárdossá egy sosem működő találmány ötletgazdája? A Hulu minisorozatából megismerhetjük a hazugság mögötti igazságot. Ez a kritika először a Recorder magazin 92. számában jelent meg.

Elizabeth Holmes és a Theranos hírhedt botránya nem meglepő módon megihlette a filmeseket: az HBO-s dokumentumfilm (A feltaláló: vérszomj a Szilícium-völgyben) után, de még az Adam McKay és Jennifer Lawrence nevével fémjelzett játékfilm (Bad Blood) előtt befutott egy Hulu-s minisorozat, ami talán a legrészletesebb képet adja arról, hogyan dőlt be a fél világ a fekete garbójával, vörös rúzsával, laza kontyba tűzött hajával és lehetetlenül mély hangjával valóságos ikonná váló Holmes meséjének arról, hogy cégének találmányával akár egy csepp vérből is azonnali és alapos teszteket tudnak végezni. 

Amanda Seyfried elsőre szokatlan választásnak tűnhet Holmes szerepére, de a színésznő remekel: zavarbaejtő pontossággal utánozza le a botrányhősnő mimikáját és hangját, miközben alakítása sokrétűbb a puszta imitációnál. Az amerikai self-made mítoszt és a #girlboss-féle feminizmust egyaránt kihasználó és eltorzító Holmes megfejthetetlen figura, és ezt a sorozat sem tudja feloldani, de Seyfried alakításában könnyebb megérteni a nő motivációt, anélkül, hogy bármiféle hamis feloldozást kapna tetteiért. Hiszen vékony a határ a tudományos áttörés lehetővé tétele érdekében mondott kegyes hazugság és az összes orvosi etikai szabály áthágása között. A The Dropout némileg elnyújtott, de szórakoztató és olykor kifejezetten feszült betekintés a start-up világ sötétebb bugyraiba. 

The Dropout

Hol látható: Hulu
Osztályzat: 7/10
Szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2022/04/09/a_noi_steve_jobs_nem_egy_feminista_ikon_the_dropout_sorozatkritika
A női Steve Jobs nem egy feminista ikon - The Dropout (sorozatkritika)
süti beállítások módosítása