28 év után új dalt írt a Pink Floyd az orosz-ukrán háború hatására

2022.04.08. 12:18, srecorder

pinkfloyd.jpg

A Hey Hey Rise Upot az orosz-ukrán háború ihlette, és az ukrán BoomBox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk is szerepel benne.

The Division Bell óta nem adott ki új számot a Pink Floyd, hiszen az utolsó stúdiólemezük, a The Endless River is a ’94-es lemez felvételei során megmaradt és utólag kicsit kipofozott instrumentális, ambient anyagokból állt össze. David Gilmourt, akinek ukrán a menye és így félig az unokái is, annyira megrázta és feldühítette az orosz-ukrán háború, hogy abból egy vadonatúj Pink Floyd-dal született, klippel együtt.

BoomBox épp Amerikában turnézott, amikor február 24-én az oroszok lerohanták Ukrajnát. A háború hírére Hlivnyuk félbeszakította a turnét és azonnal visszautazott Kijevbe, ahol a háború 3. napján fel is vett és kiposztolt Instagramra egy videót, amin egy első világháborús ukrán dalt énekel. Ezt látta meg David Gilmour, aki egyébként egy 2015-ös jótékonysági koncert óta személyesen is ismeri az énekest, és annyira megihlette, hogy zenét írt hozzá. A fegyveres ellenállásban is résztvevő Hlivnyuk azóta kórházba került, miután megsebesítette egy bombarepesz, ám Gilmournak sikerült utolérnie, és telefonon megmutatta neki a klipet, amelyben az ő Instagram-videóját is felhasználták.

OROSZORSZÁGBAN FEKETELISTÁRA TESZIK A HÁBORÚ ELLEN TILTAKOZÓ ZENÉSZEKET.

A klipet David Gilmour pajtájában vették fel, dobon a májusban Budapesten is fellépő Nick Mason, billentyűn Nitin Sawhney, basszusgitáron pedig a Pink Floyddal az A Momentary Lapse of Reason óta turnézó Guy Pratt játszik, aki nem mellesleg Richard Wright billentyűs lányát vette feleségül, és Gilmour szólólemezein (On An Island, Rattle That Lock) is játszott. A dal bevételei teljes egészében az Ukrajnai Humanitárius Alaphoz kerülnek.

https://recorder.blog.hu/2022/04/08/28_ev_utan_uj_dalt_irt_a_pink_floyd_az_orosz-ukran_haboru_hatasara
28 év után új dalt írt a Pink Floyd az orosz-ukrán háború hatására
süti beállítások módosítása