Fura-szép dalok szabadságról, identitásról. Adela Mede: Szabadság (lemezkritika)

2022.04.05. 10:09, vferi

ol_adela-mede-portre.jpg

A szlovák-magyar Adela Mede debütáló lemezén a szó erős értelmében kísérletezik, de a népdalokból is merítő zenéhez nem nehéz kapcsolódni. Április 13-án, szerdán Claire Rousay, MA'AM és ZSÜJA társaságában lép fel a Turbinában. Ez a kritika először a Recorder magazin 92. számában jelent meg.

Adela Mede szlovák-magyar zenészként határozza meg magát; a két ország határához közel nőtt fel, Londonban tanult zenét, majd Pozsonyba költözött vissza. Debütáló albuma sokféle rétegből áll össze: gyakran népzenei ihletésű ének szlovák, magyar és angol nyelven, tisztán-szépen vagy effektezve-darabolva; elektronika az ambienttől az egészen súlyos beatekig; környezetei felvételek emberi és természeti hangokkal.

Mondhatjuk, hogy kísérleti zene, abban az értelemben is, hogy hihető, hogy Mede tényleg kísérletezik, vagyis nem tudja előre, mi lesz a végeredmény; de nem nehéz hozzá kapcsolódni. Egyrészt a dalok-dallamok erőssége miatt, másrészt mert – ha nem is úgy vagy annyira intenzíven, mint Adela Mede – más-más módon, de mindannyian sokféle identitásdarabot próbálunk összeegyeztetni. Ennek a folyamatnak az őszinte bemutatása adja a zenei sokféleség törékeny egységét, és ami fontosabb, az album személyes hitelét. 

ol_adela-mede.jpgElőadó: Adela Mede

Cím: Szabadság

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2022. február 25.

Műfaj: kísérleti folk-elektronika

Kulcsdal: Spolu

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/04/05/adela_mede_szabadsag_lemezkritika
Fura-szép dalok szabadságról, identitásról. Adela Mede: Szabadság (lemezkritika)
süti beállítások módosítása