„És ordítod a vállam karolva: sosem növünk fel!” – EP-premier! Plazúr: Paralellák

2022.03.29. 12:08, srecorder

plazur10-8105.jpg

Plazúr zenekar az altertől indult, onnan jutott el a poppunkig, vagy ahogy stílusukat jellemzik, a kölyökklubcore-ig. Erről meséltek annak idején a Magyarradar rovatunkban, ahol az aktuális EP-jüket is bemutatták. Másfél évvel később pedig itt az újabb EP, az immár trióban felvett Paralellák, amin a korábbi alteres-poppunkos sodrás mellé erős indie rock-hatások, valamint a fiatalságot elbúcsúztató nosztalgikus ízek vegyültek.

„Az előző zenekarommal, a Ludovikával volt egy Nyári dal című számunk, amit 2013 nyarán írtam. Ez úgy kezdődik, hogy „Nyári esték, a srácok lenn a parton”, az egyik rögzített koncertünkön pedig azt kiabáltam teljes transzban a végén, hogy „Mi lesz velünk? Sose növünk föl, geci!”. Nagyjából ennek a továbbgondolása ez a három dal” – mesélte Jakab Tamás énekes-gitáros a húzós-fülbemászó Paralellákról. „Az EP két egykori jóbarát elválásáról szól, a cím és a koncepció onnan jött, hogy a Bolyai János Gimnáziumba jártam Salgótarjánban, ahol sokszor előkerült, hogy Bolyai a Paralellákban nagyjából azt írta, hogy ha görbült a tér, akkor a párhuzamos egyenesek a végtelenben találkoznak. (A stúdiózás napján egyébként ráírtam Pintér Gergőre a (halál; orgazmus)-ból, aki felvilágosított, hogy ez azért nem egészen így van, de az EP ebből a gondolatból született, szóval most már mindegy.)

Tavaly ősszel elváltak az útjaink Tarjáni Timót gitárosunkkal, így zeneileg a legmeghatározóbb számunkra a trióvá válás volt, főleg, hogy a dalok első verzióit még négyen raktuk össze. Sok Dinosaur Jr.-t, Jawbreakert, Hüsker Düt hallgattam ehhez, a stúdióban pedig nem nagyon toltunk föl plusz gitárszólamokat, próbáltunk hűek lenni az élő megszólaláshoz. A felvételeket most is Botlik Matyinál csináltuk a Grenma stúdióban, a borítót pedig ismét Prakfalvi Anna készítette, sőt, egy király animációval is megtámogatta a dalokat!”

Élőben legközelebb április 15-én a veszprémi Teremben (Fb-esemény), április 29-én pedig a budapesti Aurórában (Fb-esemény) lehet találkozni a Plazúrral.

 

Plazúr a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/29/_es_orditod_a_vallam_karolva_sosem_novunk_fel_ep-premier_plazur_paralellak
„És ordítod a vállam karolva: sosem növünk fel!” – EP-premier! Plazúr: Paralellák
süti beállítások módosítása