A Genesis lejátszotta a legutolsó koncertjét, és Peter Gabriel is ott volt a közönségben

2022.03.28. 14:05, srecorder

philcollins-petergabriel.jpg

A megromlott egészségű Phil Collins egy székben ülve énekelte végig a koncertet, de a humorérzéke nem hagyta cserben. „Ez a turné utolsó állomása, és egyben a Genesis legutolsó koncertje. A mai este után mindnyájunknak kell egy rendes melót szereznie” – mondta.

philcollins.jpgMég 2020-ban jelentették be, de a koronavírus miatt több állomását többször is el kellett tolni a Genesis utolsó turnéjának, amely március 26-án szombaton ért véget a londoni O2 Arénában. A közönségben ott volt Peter Gabriel is, aki egy közös fotóra is összeállt egykori csapattársaival. Phil Collins a színpadról is utalt rá, hogy a volt énekesük is eljött a koncertre, és azzal viccelődött, hogy ő volt az, aki bekiabálta, hogy játsszák el a Supper’s Ready-t, a progrockos Gabriel-éra egyik legjobb számát.

ELVÁLÁSOK ÉS TÚLÉLÉSEK: A GENESIS-DOKUMENTUMFILM.

A koncertről felkerült videókat látva sokan aggodalmukat fejezték ki Collins egészsége állapota miatt, aki láthatóan nincs túl jó passzban. A koncertet egy székben ülve énekelte végig, a dobok mögé fia, Nicholas Collins ült, aki már apja szólókoncertjein is dobol jó ideje. Phil Collinsnak még 2007-ben, az aktuális Genesis-újjáalakulás turnéján mozdult ki egy nyakcsigolyája a helyéről, ami komoly idegkárosodást okozott. Sikeresen megműtötték, így nem bénult le teljesen, de a kezeit nem tudta utána már rendesen mozgatni. Pár évvel később a válása és a Going Back című Motown-feldolgozáslemeze után (ideiglenesen) visszavonult, és az otthoni tétlenségben elkezdett komolyabban piálni. Egy hétig volt rehabon, de nem bírta. Ekkoriban akut hasnyálmirigy-gyulladást is kapott, amit saját bevallása szerint is az akut piálás hozott magával. Collins ebbe majdnem bele is halt, az orvos a füle hallatára kérdezte meg a családját, hogy megírta-e a végrendeletét, de végül sikeresen felépült.

PHIL COLLINS SZARKASZTIKUS ÖNÉLETRAJZI KÖNYVÉRŐL IS ÍRTUNK.

A triófelállású (Tony Banks billentyűs, Mike Rutherford (basszusgitáros) és Phil Collins) Genesis utolsó koncertjéről több videó is felkerült a netre, a 23 számos szettet – így a Genesis történetét – a The Carpet Crawlers-zel zárták. A turné nevébe eredetileg azért rakták a kérdőjelet (The Last Domino?), hogy nyitvahagyják a folytatás lehetőségét; még Tony Banks is azt nyilatkozta, hogy ha a többiek benne vannak, ő speciel szívesen játszana tovább, de a 2022-es koncertek után – talán Collins egészségi állapotát látva – már azt mondta, hogy tényleg ez  volt minden idők utolsó Genesis-turnéja.

 

A The Last Domino? turné kapcsán egy dokumentumfilm is készült a zenekarról:

https://recorder.blog.hu/2022/03/28/a_genesis_lejatszotta_a_legutolso_koncertjet_es_peter_gabriel_is_ott_volt_a_kozonsegben
A Genesis lejátszotta a legutolsó koncertjét, és Peter Gabriel is ott volt a közönségben
süti beállítások módosítása