„Muzsik és Volkova találkozik a Megváltóval a Patriarsije Prudin” – Albumpremier! Muzsik és Volkova: Soha jobbkor

2022.03.24. 13:51, srecorder

muzsik-es-volkova.jpg

Második nagylemezével jelentkezik Farkas János (ének, gitár) és Farkas Kriszti (ének, cajon, melodika, zongora, harmonika, gitár) időközben négyfős zenekarrá bővült testvérpár-duója, a Muzsik és Volkova. A – a bluegrass után szabadon – greengrass és indiefolk elemekből építkező, de a magyar énekes-dalszerzői hagyományt is továbbvivő-gondoló zenekar sokszínű, a tapsoltatós punktól a Jézussal való lazulásig ívelő, fanyar humorú lemezét 11 állomásos országos turnén mutatja be élőben.

„A gondolat, hogy csináljunk egy nagylemezt, régóta birizgálta a fantáziánkat, de el kellett telnie annyi időnek, hogy érezhető legyen a dalainkon is a változás, amin keresztülmentünk egyénileg és zenekarilag is. 2020 nyarától nemcsak duóban, hanem két remek zenésszel, Takács Szabival (nagybőgő) és Prommer Patrikkal (dob) kiegészülve is koncertezünk és írunk dalokat” – mesélik a Soha jobbkor születéséről. „Ezen a lemezen szövegek tekintetében a szubjektív sztorik mellett több fiktív történet is megjelenik. Ez alkalommal jóval több dalt írtunk meg, mint ami a lemezre került, jólesett válogatni, kizárni, vagy épp érvelni egy-egy dal mellett.

A dalokat a Sounday Stúdióban rögzítettük és az utómunka is itt folyt Vastag Gábor ‘Vasti’ vezényletével és Tárkányi Áron segítségével. 2020 novemberében már dolgoztunk együtt Vastival, és akkor megéreztük, hogy ez az az atmoszféra, ahol szívesen dolgoznánk egy lemezanyagon is. Vasti remek szakember és zenészként is kreatívan bekapcsolódott a dalokba. Például gitározik az Ági és az emberszerűben, a Gyújts rá Jézusban, valamint steelgitározik az Egy szép napon c. dalban. Rajta kívül még két szuper zenész is közreműködik a lemezen: Krolikowski Dávid (Meszecsinka, Meybahar) perkázik a lemez nyitódalában, a Nem félek-ben és Bodacz Peti (Szeder) mandolinozik az Ess eső c. dalban.”

Muzsik a lemezről: „Az írás egy éve alatt sorvezetőm a Kopaszkutya film volt. Hallottam sok mindent a kerítésen túlról. Valamint, mindig volt a közelemben egy-két pohár, füles bögre, toll, ami fog, mindenes azévi füzet, aktuális Magyar Hang, rögtönzött hamutál, és egy feltétlenül kényelmetlen szék.”

Volkova a lemezről: „Az elmúlt években nagyon sokféle zenei hatás ért, ami az új dalokban tetten érhető. Új inspiráló zenei forrásként bejött az életembe az akusztikus gitár, gyakorlatilag minden új dalom ezen a hangszeren íródott. Szeretem ebben a lemezben, hogy nincs egy húzódal, hanem mindegyik más és más miatt fontos és kiemelkedő, így egyenértékűek számomra. Szerettem a stúdiózást, és azt, ahogy a dalok alakultak, érlelődtek, átíródtak otthon, majd a próbafolyamatok alatt, aztán a felvételkor. Volt, amelyik a stúdió előtti napokban kapott új formát (pl. Ess eső). Izgalmas volt… Hálás vagyok, hogy így álltak a csillagok. Jó emberek, jó energiák, no meg viták, hogy aztán most itt lehessünk és megmutassuk ennek a nagy munkának a gyümölcsét.”

A Soha jobbkor lemezt múlt héten a Gyújts rá Jézus című single vezette fel. „A történet a képzelet szüleménye. Egy Muzsik és Volkova találkozik a Megváltóval a Patriarsije Prudin. Ezt követően a közelben, valakinek levágja a fejét egy villamos” – fűzte bele A Mester és Margaritát a dalba Muzsik. „A lemez dalai közül a Gyújts rá Jézus ment át a legnagyobb transzformáción a megszületésétől a masterig. Játszottuk duóban, aztán zenekarosítottuk, majd újból lecsupaszítottuk. A stúdióban aztán megtörtént az a jóféle kreatív áramlás, amikor egyik ötlet szüli a másikat, s olyan formát kapott a dal, amire őszintén nem számítottunk” – fűzte hozzá Volkova.

Holnaptól egy 11 állomásos, országos lemezbemutató turnéra indul a zenekar:

Március 25. Budaörs - PostArt
Április 1. Kecskemét - Kilele
Április 2. Zenta - Mojo Club
Április 6. Veszprém - Papírkutya
Április 7. Szeged - Grand Café
Április 14. Szentes - Művelődési Központ
Április 16. Pécs - Szabadkikötő
Április 22. Debrecen, Incognito
Április 23. Esztergom, Kaleidoszkóp ház
Május 13. Miskolc, Borangolás
Május 19. Budapest, Turbina Kulturális Központ, Facebook-esemény.

A lemez megvásárolható digitális formában a zenekar Bandcamp-oldalán.

Muzsik és Volkova a Facebookon.

 

Fotó: Scholtz Kristóf

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/24/_muzsik_es_volkova_talalkozik_a_megvaltoval_a_patriarsije_prudin_albumpremier_muzsik_es_volkova_soha
„Muzsik és Volkova találkozik a Megváltóval a Patriarsije Prudin” – Albumpremier! Muzsik és Volkova: Soha jobbkor
süti beállítások módosítása